lauantai 21. marraskuuta 2009

Risto Räppääjä sai taas Plätän

Sinikka ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä. Erittäin salainen – Top secret. Kuvitus Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Tammi 2008.

Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä pitää Suomen lukevia lapsia tukevassa otteessaan. Tekijät pokkasivat perjantaina Plättä-palkinnon kirjastaan Risto Räppääjä. Erittäin salainen – Top secret.

Plättä-palkinto on ensimmäinen suomalainen lasten- ja nuortenpalkinto, jota ovat jakaneet nuoret lukijat itse. Pirkanmaalaiset lapset ja nuoret ovat voineet osallistua jo 35 vuoden ajan Plättä-äänestykseen, jossa pyritään valitsemaan suosituin kotimainen varhaisnuorten- tai nuortenkirja.

IBBY Finlandin Tampereen alaosaston perustama ja jakama palkinto julkistetaan vuosittain Jalmarin päivänä 20. marraskuuta ja se on nimetty Jalmari Finnen Kiljusen herrasväki -kirjoista tutun ehtiväisen Plättä-tytön mukaan.

Äänestyksessä oli mukana 90 viime vuonna ilmestynyttä kirjaa ja ääniä annettiin yhteensä 840 kappaletta.

Risto Räppääjä -kirjan jälkeen kärkeen sijoittuivat Timo Parvelan Ella ja Äf 1 (Tammi), Marvi ja Merja Jalon Jesse turvakoira (WSOY) , Ilkka Auerin Ikitalvi (Otava), Ilkka Remeksen Draculan ratsu (WSOY) ja Tittamari Marttisen Viivi Pusu ja pyörryttävät pyjamabileet (Tammi).

Kärjen tuntumaan pääsivät myös Reetta Aarnion Maan kätkemät (Otava), Tuula Kallioniemen Salapoliisi Konsta (Otava), Kirsti Kurosen Vili Voipio konnan nahoissa (Karisto), Paula Norosen Supermarsu ja lööppilehmä ja useampikin Merja ja Marvi Jalon hevoskirja.

Nykyisten sääntöjen mukaan samaa kirjailijaa ei voi palkita kahtena peräkkäisenä vuotena.

2000-luvulla Plättä- palkintoa ovat lähes vuorovuosin vastaanottaneet Nopolan sisarukset Risto Räppääjä- ja Heinähattu ja Vilttitossu -kirjoilla ja Timo Parvela Ella-kirjoillaan. Nopolat saivat Plättä-palkinnon jo neljännen kerran. Palkintoon kuuluu kunniakirja ja grafiikan vedos.

Mike Pohjolan Kadonneet kyyneleet (Gummerus) sai Plättä-äänestyksessä vain kahdeksan ääntä. Sama kirja nappasi kesällä Lasten LukuVarkaus- palkinnon, jonka saajasta päättää niin ikään lapsiraati!

Tämä todistaa taas havainnollisesti kirjallisuuspalkintojen sattumanvaraisuutta.

Risto Räppääjä Erittäin salainen – Top Secret oli selvästi tekijöidensä välityö. Yhtenäisen juonen sijasta kirja on sekalainen kokoelma tietovisailua, pulmatehtäviä ja Riston lapsuuden intiimiä muistelua Rauhan kertomana. Näilläkin laihoilla eväillä ja Havukaisen ja Toivosen aiemmista osista poikkeavasti mustavalkoisella kuvituksella voitto tuli ylivoimaisesti.

Tämä puolestaan on taas hyvä todiste lasten lojaalisuudesta rakastamilleen sarjakirjoille.

1 kommentti:

Anneli kirjoitti...

Minulla on ollut suuri ilo nähdä ja kuulla kerran Huovin ja Perkiön pitämä "vauvojen kirjallisuusmatinea".
Se oli aivan mykistävä kokemus. Vauvat kuuntelivat runoja, musiikkia ja rytmejä keskittyneinä ja hiljaa. Välillä ilmassa liehuivat värikkäät silkkiliinat, joita vauvat tuijottivat ihastuneina.
Naiset painottivat, että vauvojen pitää saada virikkeet yhden aistin kautta kerrallaan eikä näön, kuulon ja tuntemusten yhtäaikaisena vyörynä.