tiistai 10. marraskuuta 2009

Silmän ruokaa ja kielellisiä makuelämyksiä

Tittamari Marttinen: Pastapolkka ja mangotango. Ruokaloruja. Kuvittanut Virpi Penna. 56 sivua. Kirjapaja 2009.

Tämä kirja tulee totiseen tarpeeseen!

Suomalaisten ruokakulttuuri on suoraan sanottuna murentunut olemattomaksi. Perheenjäsenet kohtaavat toisensa jo useammin hakiessaan jääkaapilta hotkopaloja kuin yhteisessä ruokapöydässä konsanaan.

Tittamari Marttinen on monipuolinen lasten- ja nuortenkirjailija, joka taitaa runon kieputtelun ja riimin riehan.

Tässä kokoelmassa hän on keskittynyt yksinomaan ruoka-aiheisiin runoihin ja loruihin.

Erilaiset lapsille suunnatut teemakokoelmat ovat tulleet entistä suosituimmiksi ja todistavat myös lastenlyriikan buumin laajuudesta. Mieleen tulee heti Mervi Heikkilän uni- ja lehmäaiheiset kokoelmat ja Tuula Korolaisen Aaveaakkoset.

Osa lastenlyriikan uudesta buumista johtuu myös taidokkaasta kuvituksesta. Enää ei voisi kuvitellakaan että lastenrunokokoelma ilmestyisi ilman kuvitusta.

Virpi Pennan värikylläinen ja riehakas kuvitus kantaa Marttisen kokoelmaa. Tyhjänpäiväisemmällä tai yksiulotteisemmalla kuvituksella Marttisen runot eivät välttämättä saisi nykyistä nostetta. Penna tekee runoista monesti oivaltavia kuvarunoja, joissa ruokalaji saa – uskokaa tai älkää – sielun.

Hyvä esimerkki on Pennan kuvitus runoon Nakkeja naurattaa:Nykyiselle monikansalliselle ruokakulttuurille ominaisesti Marttinen risteilee hyvin rennosti erilaisissa ruokalajeissa.

Omat runonsa voat saaneet tasapuolisesti nuudelit ja nakit, sushit ja sillit, mämmit ja charlotte russet.

Marttinen irrottelee ruoka-assosiaatioilla pidäkkeettömästi ja elollistaa hauskasti klassisia ruokalajeja, joihin Penna loihtii riemastuttavat kuvalliset tulkinnat.

Tässä Pennan näkemys Tortilla-Millasta:Marttisen runoissa on myös potentiaalia lasten piintyneiden ruokatapojen muuttajiksi, esimerkkinä runo Vislaavista silakoista;

Siloiset suloiset silakkapihvit
vinkuen vislaten pannulla makaa,
ruskeat edestä, ruskeat takaa –
siinä on oikea silakkasumppu!

Ne kestävät kuumaa ja paistuvat tässä,
hyvässä öljyssä tirisemässä.

Heti kun uskallat,
haarukoi pala,
hampaissas rouskuta makoisa kala!


Pastapolkasta ja mangotangosta tulee kylläinen olo, mutta ei ähkyä!

Suosittelen kokoelmaa lämpimästi kaikille hyvän ruuan ja lastenlorujen ystäville. Se sopii mainiosti aamiaisen, lounaan, välipalan, päivällisen tai iltapalan yhteydessä nautittavaksi.

2 kommenttia:

Kaisa Turtiainen kirjoitti...

Tittamari totisesti nostattaa taas hymyn huulille, lämmintä mämmiä! Suosittelen kirjaa oikeille aikuisille muistuttamaan eräiden pienten asioiden tärkeydestä.

Tuittu kirjoitti...

Kirjoituksesi innostamana hankin vastikään tämän kirjan. Lämpimät mämmmit, vislaavat silakat ja kuplivat piimät täytynee ottaa ruokapöytään ja hellan äärelle luettaviksi. Aukenevat mielikuvat lapsille ihan konkreettisesti. Tästä ruokalajikirjosta pitäisi löytää useampaan ruokakuntaan sopivaa tekstintynkää.