torstai 10. joulukuuta 2009

10. luukku: Amerikkalaista armeliaisuutta

Kate DiCamillo & Bagram Ibatoulline: Joulun ilo. Suomentanut Tanja Falk. Karisto 2009.

Se, ken kaipaa hivenen romanttista ja periamerikkalaista menneen maailman joulutunnelmaa, pitää varmasti Joulun ilo -kuvakirjasta.

Pienen Frances-tytön jouluun valmistautumista himmentää hieman jouluvilinässä nähty, kadunkulmassa musisoiva köyhä posetiivari apinoineen. Tyttö on sisäistänyt joulun sanoman, mutta äiti ei jostain kumman syystä innostu tyttärensä halusta kutsua köyhä mierolainen heille joulunviettoon.

Tytöllä on tärkeä rooli enkelinä kirkon joulukuvaelmassa. Kun kulkuri apinoineen saapuu Francesin kehotuksesta ohjelman jo alettua kirkkoon, tytön täyttää aito joulumieli ja hän pystyy vapautuneena julistamaan joulun ilosanomaa joulukuvaelman enkelinä.

Viimeisellä aukeamalla posetiivari on kutsuttu mukaan joulukuvaelman jälkeiseen yhteiseen tilaisuuteen, ja Francesin äitikin hymyilee pidättyneen ystävällisesti kulkurille.

Bagram Ibatoullinen elävät kasvotutkielmat vangitsevat taikapiiriinsä: kirjasta huokuva valo on lämmintä ja vaikuttaa kuvan katsojaan lähes hypnoottisesti. Joulun ilo on arvostetun yhdysvaltalaisen Newbery Medal -lastenkirjapalkinnon saaneen Kate DiCamillon ensimmäinen kuvakirjateksti.

Suomessa tekijäkaksikko tunnetaan entuudestaan Eetu Keinäsen ihmeelliset seikkailut –kirjasta (Karisto 2008), jossa seikkailee äärimmäisen sympaattinen posliinikani.

Ei kommentteja: