torstai 9. syyskuuta 2010

Hus-hus, kaikki pihalle leikkimään!


Mika Wickström & Mervi Lindman: Entten, tentten! Rakkaimmat piha- ja sisäleikit. WSOY 2010. 96 sivua. Kansikuvan suunnittelu Kirsi Kujansuu.

Entten, tentten! Rakkaimmat sisä- ja pihaleikit on ulkoasultaan raikas ja sisällöltään antoisa lasten piha- ja sisäleikkien kimara.

Urheiluaiheisista varhaisnuorten- ja nuortenkirjoistaan entuudestaankin tunnettu Mika Wickström on koonnut kierrekansien väliin 40 leikkiä ja peliä.

Suuri osa leikeistä (kirkonrotta, polttopallo, tervapata, maanvalloitus ja tuolileikki) ovat tuttuja jo useammallekin lapsisukupolvelle, mutta joukossa on myös sovelluksia ja aivan uusiakin (ainakin Rouva Huulle…) pelejä ja leikkejä.

Osa kirjan viehätystä on myös pelien hauskat nimeämiset, esimerkiksi perspallo, munitus, kerrosleipä ja läpsy.
Pelit ja leikit on jaoteltu sisä- ja ulkoleikkien lisäksi vielä kolmeen eri vaikeustasoon. Jokaisella aukeamalla esitellään yksi peli. Uusinta uutta ovat myös vaativimmalle kolmostasolle koodatut footbag, parkour ja larppaus! Ja nykyisen retromuodin aikana mukana on ansaitusti myös neppis-autokilparata.

Kirjan käytettävyyttä lisäävät napakka kierreselkä, tanakat kannet ja hyvät hakemistot.

Kokonaisuuden kruunaa Mervi Lindmanin riemukas kuvitus, joka houkuttaa jo itsessään kokeilemaan kaikkia leikkejä.
Isot kuvituskuvat tarttuvat assosiaatioidenkin kautta pelien nimeen tai muuhun kuvallisesti hauskaan yksityiskohtaan, kun taas mustavalkoiset piirroskuvat auttavat hahmottamaan leikin/ pelin kulkua.

Lapsuuden tutkijat ja leikin tutkijat ovat kantaneet viime aikoina huolta lasten pihaleikkiperinteen hiipumisesta. Entten, tentten! tekee ainakin osaltaan parhaansa perinteen elvyttämiseksi.

Leppeät syysillat ovat omiaan näihin pihaleikkeihin, joten joka iikka hus-hus ulos leikkimään siitä tietokoneen ääreltä !

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vaikuttaapa ihanalta kirjalta! Loistavaa, että tällainen on tehty - minäkin olen jo vuosia pähkäillyt, että pitäsipä pistää vanhat pihaleikit talteen. Kiitos Mikalle!

Anneli

kirsti k kirjoitti...

Kiitos, mahtava kirja!
Olen maaninen leikkijä. Ujutan aina kirjoihini perinteisiä pelejä ja leikkejä. Juuri nyt Kuitusten synttäreillä mennään Mitä tiedät kertoa ystävästäni? ja yhdessä runossa leikitään Rokea ja pokea. Haluan vinkata, mitä kaikkea kivaa voisi tehdä. Leikkiminen voittaa virtuaalimaailman mennen tullen!

Anonyymi kirjoitti...

Vein kirjan kesällä 5-vuotislahjaksi kummitytölle. Hän innostui suunnattomasti ja halusi kokeilla lähes kaikkia leikkejä. Ohjeet oli lyhyesti ja helposti kirjoitettu.
Meille kuitenkin tuli ongelmaksi, että lähes kaikissa leikeissä tarvittiin neljästä kahdeksaan leikkijää. Pikkuveljestä ei vielä ollut juuri leikkijäksi.
Siis tarvittaisiin myös kirja, johon olisi koottu myös kaksin tai kolmisin onnistuvia leikkejä.
Kinkkaaminen oli kivaa!