perjantai 4. helmikuuta 2011

Jellona suuri sai Rudolf Koivu -palkinnonGrafia ry on myöntänyt tänään 10 000 euron suuruisen Rudolf Koivu -lasten- ja nuortenkirjakuvituspalkinnon kuvittaja Anne Vaskolle Jellona Suuri -kirjan kuvituksesta (WSOY 2010). Kirjan graafinen suunnittelija on Erika Kallasmaa ja valokuvat on ottanut Jaakko Vasko.

Grafia ry jakaa Rudolf Koivu -palkinnon joka toinen vuosi parhaasta lasten- tai nuortenkirjakuvituksesta. Suomalaisen kuvakirjallisuuden hyvästä myötätuulesta ja menestyksstä kertoo sekin, että palkinnosta kisasi tällä kertaa 116 teosta, kun edellisellä kerralla kirjoja oli mukana kilpailussa 78.

Kilpailuun lähetetyistä teoksista tuomaristo valitsi ensin yhdeksän kärjen. Yhdeksän kärkiehdokasta ovat nähtävillä Design Forumissa Helsingissä (os. Erottajankatu 7) 13. helmikuuta saakka.Rudolf Koivu -palkinnon 2011 tuomaristoon kuuluivat kuvittaja Marika Maijala, joka sai Rudolf Koivu -palkinnon vuonna 2009, dramaturgi Laura Ruohonen, kuvittaja Christel Rönns, AD Nestori Brück ja lastentarhanopettaja Tarja Keinänen.

Tuomaristo perusteli valintaansa seuraavasti:

Anne Vaskon koskettava pieni tarina pehmoleijonasta on ehjä ja loppuun ajateltu. Oivaltava tekniikka sopii kuin nappi silmään kirjan tarinaan. Vasko on onnistunut vangitsemaan vanhoilla kangastilkuillaan juuri sen hellyttävän nuhjuisuuden, jonka löytää ainoastaan vanhoissa loppuun rakastetuissa pehmoeläimissä. Hämmästyttävän taitavasti Vasko on onnistunut luomaan vivahteita, hienovaraisia ja vaihtuvia tunnelmia kangastilkkujen melko karkealla tekniikalla. Hahmot ovat herkullisen ilmeikkäitä. Niitä tekisi mieli koskettaa. Valokuvien lievä epätarkkuus häiritsi alussa raatia mutta kuvien humoristisuus ja innovatiivinen tekotapa voitti kuitenkin tämän teknisen puutteen. Kirjan kuvitus on kankaiden kuosien myötä viehättävän retrohenkinen, kuitenkaan kompastumatta pastissien joukkohautaan.

Tekotapa vaalii ns. vanhoja arvoja, itse tehtyä ja kierrättämistä. Tarinan kaari alleviivaa Vaskon käyttämää kierrätystekniikkaa, Jellona siirtyy tarinan lopussa seuraavalle lapselle, joka kaipaa halattavaa pehmoeläintä. Kirja on sopivan lyhyt kohderyhmää ajatellen ja kirjan typografiaan kiinnitetty huomio oli raadin mielestä suuri plussa.


Anne Vasko (ent. Peltola) on syntynyt 1969 Kalajoella. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta muoti- ja tekstiilitaiteen osastolta vuonna 1998 ja asuu perheineen nykyisin Hyvinkäällä.

Varsinaisen ammattilaistuomariston lisäksi myös vantaalaisen Mistelin päiväkodin esikoululaiset valitsivat kilpailutöiden joukosta oman suosikkinsa. Voittajaksi nousi yhdeksän suosikkikirjan kärkijoukosta Laura Valojärven kuvittama runokuvakirja Ohjeita lohikäärmeiden kasvattajille (WSOY 2009, teksti Emilia Lehtinen).


Jellona Suuri on arvioitu Lastenkirjahyllyssä viime marraskuussa. Rouva Huu onnittelee lämpimästi Anne Vaskoa ja antaa virtuaalisen rutistuksen myös Jellonalle.

Ei kommentteja: