keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Kun Maukka ja Väykkä sanomalehden perustivat


Timo Parvela: Maukka ja Väykkä toimittajiana. Kuvitus Virpi Talvitie. 24 sivua. Sanomalehtien liitto 2009. Taitto Satu Salmivalli.


Kuluvalla viikolla vietetään kouluissa Sanomalehtien liiton organisoimaa sanomalehtiviikkoa.


Sanomalehtien Liitto on kustantanut vihkosen Maukka ja Väykkä toimittajina, joka on suunnattu alakoulujen toisluokkalaisille. Siinä kirjailija Timo Parvelan ja kuvittaja Virpi Talvitien entuudestaan Maukka ja Väykkä -kirjoista (Itupiikki ja Tammi v:sta 2007) tutut eläinhahmot opettavat letkeästi, mihin sanomalehteä tarvitaan.Maukka-kissa on tohkeissaan Kana von Gotilta kylän raitilla kuullusta onnettomuudesta, jonka uhreina oli silminnäkijöiden mukaan useampi ranskalainen ja jossa niiden ystävä Lammas Bääkkönen loukkaantui vakavasti.

Tällaisina hetkinä hän toivoi, että olisi voinut varmistaa Maukan kertomuksen jostain. Että tapahtumat olisi kirjattu kiihkottomasti ja järjestelmällisesti johonkin. Että kylässä olisi ilmestynyt…. Väykän silmät laajenivat, sen korvat heilahtivat pystyyn ja häntä jännittyi kaarelle.
- Mikä sinulle tuli? Maukka säikähti.
- Sanomalehti! Huokasi Väykkä.
- Tuliko? Missä? Ihmetteli Maukka.
- Tässä. Nyt! Sanoi Väykkä.


Lievään pomotteluun taipuvainen Väykkä patistaa Maukan ottamaan asiasta tarkempaa selkoa. Odotuksenmukaisesti Maukan haastattelu- ja valokuvauskeikka ei mene ihan Väykän suunnitelmien mukaan, mutta yhtä kaikki sen lopputulemana kylään perustetaan sanomalehti!

Kirjaa on jaettu viime vuonna kansainvälisenä lukutaitopäivänä noin 13 000:lle koululaisille lähinnä Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Kaakkois-Suomessa.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hiphei, vihkosemme on käännetty myös englanniksi. Mewy an Woofus make a newspaper on osa
WAN-IFRA:n (World Association of Newspapers and News Publishers) Young Reader Development Project -kampanjaa, ja tähän mennessä se on julkaistu jo Etelä-Afrikassa Sunday Timesin liitteenä. Luullakseni se jatkaa kulkuaan muuallekin päin maailmaa.
ysttervvirp.

Rouva Huu kirjoitti...

WAU! Tämäpä hieno UUTINEN!

Kiitos Virpille tiedosta.

Valkoinen kirahvi kirjoitti...

Hei,

Mistä tämän saa?
En ole nähnytkään ja olisipa vain käyttöä!

Rouva Huu kirjoitti...

Valkoinen kirahvi: ota yhteyttä Sanomalehtien liittoon ja siellä Pirjo-Riitta Puroon

pirjo-riitta.puro(at)sanomalehdet.fi.

Toivottavasti kirjasia on vielä jäljellä.

parvela kirjoitti...

Kirjanen on tarkoitettu kestohyödykkeeksi, jota jaetaan halukkaiden koulujen eka- ja tokaluokkalaisille aina syksyisin. Näin on tehty jo kahtena edellisenä syksynä joina kirjaa on mennyt yhteensä noin 30 000 kappaletta. Viimeistään ensi syksynä siis on uusia jaossa.

Timo