keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Elämän ihmeitä linnunpoikasen matkassa


Pirkko Vainio: For Those Who Want to Fly. Clavis 2009.

Tervetuloa maailmaan! Kuvitus Pirkko Vainio. 44 sivua. Lasten Keskus 2008.


Tämä menovinkki tulee nyt vähän myöhässä, mutta parempi myöhään kuin ei ollenkaan:

Tamperelaisilla on mahdollisuus vielä parin päivän ajan tutustua Pirkko Vainion kuvakirjaoriginaalien myyntinäyttelyyn ”Kuvia saduista” Lastenkirjainstituutissa, os. Puutarhakatu 11 A. Näyttely on avoinna perjantaihin 18. maaliskuuta asti klo 10–15.

Näyttelyssä on kuvitusoriginaaleja Vainion kuvakirjoista Minun ystäväni (Lasten Keskus 2000), Sippo Satakieli (Lasten Keskus 2006), Joulun valo (Lasten Keskus 2009) ja Ami (Schildts 2010), joista kaksi viimeksi mainittua on esitelty myös Lastenkirjahyllyssä.

Mikäli on kiinnostunut lastenkirjan kuvitustaiteesta ja kuvan tiestä kuvittajan työpöydältä lukijan ja kuvan katsojan ulottuville, on suotavaa käydä mahdollisimman usein myös kuvitusoriginaalien näyttelyissä. On nimittäin hyvä nähdä alkuperäiset kuvitustyöt ja vertailla niitä kuvakirjan painojälkeen.

Pirkko Vainion kuvitusten suhteen tosin ei silmämääräisesti arvioiden ole tapahtunut paljonkaan hallaa, mutta joskus alkuperäisten töiden näkeminen voi lyödä katsojan ällikällä. On myös hyvä nähdä originaalien koko, joka ei läheskään aina ole yksi-yhteen painetun kuvan kanssa.


Pirkko Vainio (s. 1957) on asunut pitkään Italiassa Firenzessä, mutta hän on palannut hiljattain takaisin Suomeen. Vainion herkkä ja taidokas akvarellikuvitus tunnetaan ympäri Eurooppaa: hänen kuvittamiaan kirjoja on ilmestynyt muun muassa Englannissa, Ranskassa ja Sveitsissä ja niitä on käännetty 13 eri kielelle.

Vainion tyyli on suomalaisen makuun melko pastellinen. Hänen ehdoton valttinsa ovat herkät eläinkuvat, joista löytyy myös suomalaisen luonnon jyhkeyttä ja kansansaduista tuttujen eläinten karakteristiikkaa.

Hyvä esimerkki Vainion herkkyydestä on alun perin Belgiassa ilmestynyt kuvakirja, jonka Rouva Huu löysi Lastenkirjainstituutista englanninkielisenä, Yhdysvalloissa ilmestyneenä laitoksena. For Those Who Want to Fly on monenikäisten filosofinen kuvakirja kasvamisen haasteista.Kirjassa on aforisminkaltaisia mietelmiä, joiden rinnalla hellyttävä linnunpoikanen opettelee elämän aakkosia. Kirjaa ei ole tällaisenaan julkaistu suomeksi mutta kuvitus löytyy Lasten Keskuksen kustantamasta täytettävästä vauvakirjasta Tervetuloa maailmaan, jossa on tilaa myös vauvan ensimmäisen vuoden muistoille ja valokuville.

1 kommentti:

Rita kirjoitti...

Mukava löytää mainiot sivusi. Kiitos Väläys pimeässä - kirjan esittelystä. Linkitin sen Arkiterapeutti Kops - blogiini. - Rita -