keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Avarassa maailmassa äitiä etsimässä


Tapani Bagge: Maailmalla. 77 sivua. Tammi 2011. Kuvittanut Hannamari Ruohonen.

Muistatte varmaan Kaisan, joka pelasti edellisessä lukemaan opetteleville suunnatussa Keltanokka-sarjan kirjassa Maalla perhosen mummolan vintiltä?

Kaisan kiinnostus hyönteisiin ei ole nytkään laantunut. Hänellä on nimittäin lemmikkikärpänen Lempi, jonka tyttö pelastaa mustikkasoppakulhosta.

Yllättäen Kaisa saa kirjeen äidiltään, joka on muuttanut kotoa kauan sitten. Pihalla hän leikkii kaverien kanssa kotia ja kirjeen herättämät, kauan piilossa pysytelleet tunteet saavat hänessä vallan. Kaisa päättää sitä seisomalta mennä tapaamaan äitiään. Mukaan matkalle pääsevät myös Lempi-kärpänen, Pupuliini ja Pupuliino.Tomerasti hän kokoaa vähäiset säästönsä, matkustaa bussilla Turkuun ja sieltä yhteysaluksella ulkosaaristoon, missä äiti työskentelee sääaseman hoitajana.

Tapaaminen on hämmentävä ja viisaasti Tapani Bagge jättää Kaisan vanhempien väliset, eroon johtaneiden aikuisten ongelmien ruotimiset sikseen. Kaisalle tapaaminen on tärkeä ja ajaa asiansa, vaikka isä tuleekin vähän kesken kaiken häntä takaisin noutamaan.

Maailmalla on pieni ja tärkeä kirja lapsen suurista tunteista.

Hannamari Ruohonen kuvaa hellyttävästi Kaisan topakkaa olemusta tavoittaen yksinkertaisiin tussipiirroksiinsa tavattoman suuren määrän paljon puhuvia eleitä ja tunteita.

Rouva Huu odottaa jännittyneenä, paljastaako Gunilla Bergström ensi vuonna Mikko Mallikkaan äidin mysteerin. Mikko Mallikas -kirjat täyttävät nimittäin tuolloin jo 40 vuotta!

Ei kommentteja: