torstai 7. huhtikuuta 2011

Kaarina Helakisa –palkinto Reetta Niemelälle


Vuoden 2011 Kaarina Helakisa -palkinto on myönnetty hetki sitten Raisiossa asuvalle kirjailija Reetta Niemelälle hänen työstään lastenkirjailijana sekä toiminnastaan lastenkirjallisuuden ja lasten lukuharrastuksen hyväksi.


Reetta Niemelä (s. 1973) osaa asettua teoksissaan poikkeuksellisen herkkävaistoisesti lapsen asemaan. Vuonna 2002 käynnistyneessä Milja-kuvakirjasarjassa maailmaa peilataan esikouluikäisen tytön kautta. Ympäristöstä huolehtiminen ja luonnon kunnioittaminen ovat Milja-kirjojen keskeisiä arvoja. Kuvittaja Leena Lumpeen kanssa yhteistyössä syntynyt, seitsenosaiseksi karttunut sarja edustaa ajattomuudessaan suomalaisen lastenkirjallisuuden kärkeä, todettiin perusteluissa.

Reetta Niemelä on kirjoittajanlaadultaan myös runoilija, mikä käy ilmi teoksista Makkarapiruetti (2005) ja Sinisen Kärpäsen Sirkus (2010). Niemelän huima mielikuvitus pääsee valloilleen näiden kuvakirjojen pikku tarinoissa, joita voi luonnehtia proosarunoiksi. Kirjoittajan eläinrakkaus ja kunnioitus luontoa kohtaan piirtyvät proosarunoistakin selvästi näkyviin. Molemmat teokset hurmaavat lämpimällä huumorillaan.

Kannattaa muistaa myös yhdessä Inna Hirvosen kanssa toteutettu näitä kahta kuvarunokirjaa vielä kokeellisempi, kielen ytimeen menevä Kakaduu!, joka on ilmestynyt ntamo-kustantamon kautta 2009.

Niemelä on jo vuosia tehnyt aktiivisesti työtä varsinaissuomalaisen lastenkulttuurin hyväksi. Hän on yksi turkulaisen kirjoittajayhdistys Kapustarinnan perustajista ja tuottanut Turun alueella useita kirjallisuustapahtumia. Hän on opettanut lapsille sanataidetta ja toiminut koulukirjailijana, kiertänyt esiintymässä lukuisissa päiväkodeissa ja kouluissa sekä järjestänyt useita näyttelyitä. Reetta Niemelä on myös aktiivisesti mukana hankkeessa, jolla tuetaan lasten sanataidekasvatusta ja suomen kielen opetusta Venäjällä.

Otavan Kirjasäätiö on jakanut Kaarina Helakisa -kirjallisuuspalkintoa lasten- ja nuortenkirjallisuuden tekijöille vuodesta 1999 lähtien. Palkinnon arvo on 5.000 euroa.

Lastenkirjahylly onnittelee Niemelää. Sinisen kärpäsen sirkus oli yksi viime vuoden eniten mieltä hykerryttäneistä kokonaistaideteoksista.

Ei kommentteja: