lauantai 16. huhtikuuta 2011

Tunnustuspalkintoja Pertsa ja Kilu -päivillä


Tänä vuonna 25-vuotisjuhlavuottaan viettävä Väinö Riikkilä –seura järjestää vuorovuosin Kotkassa ja Raumalla valtakunnallisen nuortenkirjallisuustapahtuman, Pertsa ja Kilu –päivät. Tapahtuman yhteydessä jaettiin Raumalla viime keskiviikkona kaksi tunnustuspalkintoa: Laivakello-palkinto lastenkirjailija Timo Parvelalle ja Adventure-kuvituspalkinto kuvittaja Katri Kirkkopellolle.

Pertsa ja Kilu -päivillä palkitaan vuosittain Laivakello-palkinnolla ansioitunut tai kehittyvä nuorisokirjailija. Joka toinen vuosi Raumalla palkitaan lisäksi kirjojen kuvittaja, joka työskentelyllään on osoittanut taitoa ja taidokkuutta sekä saumatonta yhteistyötä kirjailijoiden kanssa ja on kuvituksellaan onnistunut luomaan lisäarvoa kirjan tekstille. Rouva Huun käsityksen mukaan nyt jaettu Adventure-palkinto oli lajissaan ensimmäinen.

Perusteluissa todettiin Parvelasta seuraavaa:

Timo Parvelan tuotanto on laaja ja monipuolinen. Se käsittää teoksia kuvakirjoista nuortenromaaneihin, kirjoja lapsilukijan arjesta fantasian maailmaan. Timo Parvelaa on kuvattu lasten- ja nuortenkirjallisuuden Kalle Päätaloksi – miljoona sivua hyvää, mielenkiintoista ja laadukasta luettavaa. Tärkeänä teemana Timo Parvelan kirjoissa on ystävyys, joka kestää myös erilaisuutta – kaveria ei koskaan jätetä.


Ja Kirkkopellon valintaa perusteltiin näin:

Katri Kirkkopelto on tehnyt saumatonta yhteistyötä monien kirjailijoiden kanssa. Hänen kuvituksensa saa kirjojen tekstit elämään aivan uudella ja innostavalla tavalla. Kuvien kautta lukija voi sukeltaa tarinaan ja matkustaa sankarien mukana seikkailuihin.
Katri Kirkkopelto kuvittaa romanttisesti. Jopa hirviön silmästä voi löytyä hellyttävää tuiketta. Kirkkopellon tyyliä voi kuvata seuraavilla sanoilla: herkkä, mielikuvitusta rikastuttava, romanttinen, sympaattinen, inhimillinen, lempeä.


Pertsa ja Kilu –päivien teemana oli tänä vuonna Pelon ääniä: jännitys ja kauhu lasten ja nuorten kirjoissa ja elämässä. Pertsa ja Kilu –päivien tarkoituksena on vuosittain tuoda esiin erityisesti nuortenkirjallisuuteen, mutta myös kirjallisuuteen ja sanankäyttöön yleensä liittyviä ajankohtaisia teemoja. Samalla järjestetään lapsille ja nuorille suunnattuja tapahtumia ala- ja yläkouluissa. Tämän vuoden teemana oli ”Pelon ääniä”. Alakouluikäisille suunnatuissa tapahtumissa keskityttiin salapoliisikirjojen aihepiireihin ja yläkoulujen oppilaiden kanssa käsiteltiin kauhukirjallisuuden teemoja.

Väinö Riikkilä -seura edistää kirjallisuuden harrastamista lasten ja nuorten parissa ja vaalii Pertsa ja Kilu -kirjoistaan tutun Väinö Riikkilän (1906–1969) kirjallista perintöä.

Juhlavuoden kunniaksi seura julkaisee syksyllä 25-vuotisjuhlan yhteydessä juhlakirjan, jossa seuran historiikin lisäksi on runsaasti mielenkiintoisia artikkeleja mm. Väinö Riikkilästä ja hänen kirjallisesta tuotannostaan, lukemisesta ja sen merkityksestä sekä omakohtaisia kokemuksia esim. Pertsa ja Kilu -kirjoista.

Kirjoittajina ovat mm. Väinö Saarinen, Jouko Grönholm, Jukka Parkkinen, Kari Levola, Juli Aerila, professori Jukka Sarjala, arkkipiispa Kari Mäkinen ja monia muita. Kirjan toimittaa toimittaja Mirja Laukkanen.

Ei kommentteja: