keskiviikko 24. elokuuta 2011

Haamuseikkailu kellarissa


Salla Savolainen: Maikki ja kellarin kummitukset. 35 s. WSOY 2011.
Salla Savolaisen luoma topakka pikkutyttö tunnetaan jo entuudestaan kuvakirjasta Kuudennen kerroksen Maikki (WSOY 2002).

Maikilla on iso tilkkukokoelma, mutta hänelle ei löydy kotoa tilaa sen lajitteluun. Isommat sisarukset hätistävät hänet tiehensä eikä sen koommin äidiltä kuin isältäkään löydy ymmärrystä tyttären tilaa vievälle kauneudenkaipuulle.Maikki päättää mennä kotitalonsa, vanhan kerrostalon, kellariin ja päätyy perheen kanahäkkivarastoon. Ja voi hyvä tavaton, sieltäkin löytyy hienoja kankaita tilkkukokoelmaan…

Samaan aikaan toisaalla: kotiväki huolestuu Maikin katoamisesta ja hänen löytämisekeen käynnistetään etsintäpartio, johon hälytetään myös tytön kaverit ja vainukoira Irma.Maikki kuulee kyllä unensa läpi huhuilua, mutta ei ole kuulevinaankaan, siinä määrin loukkaantunut hän on vieläkin muiden ylenkatsonnasta. Viimein Siiri, Eero ja Eeva löytävät Maikin ja ryhtyvät leikkimään kummitusta.

Kellariin ehättävät lopulta myös Maikin vanhemmat ja äiti järkyttyy pahanpäiväisesti haamujen kaavuista: hänen hääpukunsa on nuhjaantunut ja siitä puuttuu pala! Järkytyksestä toivuttuaan äiti ymmärtää ettei tehtyä saa enää tekemättömäksi.

Tilkusta tuleekin Maikin kokoelman HELMI.Salla Savolaisen kuvat antavat sielun vanhalle kerrostalomiljöölle. Kellarin tunkkaiset tuoksut ja äänet voi hyvin aistia hänen harmaansävyisistä, mutta silti sopivan leppeistä akvarellikuvituksistaan.

Kummitukset elävät omaa itsellistä elämäänsä lasten haamuleikkejä jopa vähän pelokkaasti seuraten – ja onnellisen lopun sovittavassa kohtauksessa nekin saavat omat kakkupalansa kellariin!

Savolainen on monissa aiemmissakin kuvakirjoissaan puhunut trendikkäästi – mutta persoonallisesti ! – kierrätyksen puolesta: muistetaanpa vain hänen debyyttikuvakirjansa Kirpputorikoira Napo (Tammi/ Lasten Parhaat Kirjat 2000) ja Milla ja pohjaton pyykkikori (WSOY 2007) !

Taitoltaan ja typografialtaan viimeistellyn kuvakirjan kruunaavat vielä sisäkansien hauskat kuvituskuvat.

Ei kommentteja: