lauantai 29. lokakuuta 2011

Kyllä maailmaan kirjoja mahtuu


Helsingin kirjamessut Helsingin
messukeskuksessa 30.10.2011 asti.


Rouva Huun päässä surisee vieläkin torstain kirjamessupäivän jäljiltä. Vaikka kyseessä olikin todennäköisesti yhä jatkuvien messujen kävijämäärältään hiljaisin päivä, niin äänten kakofonia ja ihmismassat saivat kyllä minun pääni tehokkaasti pyörälle.

Mutta olipas hauska tavata pitkästä aikaa monia kollegoita ja vaihtaa kuulumisia. Erityisen lystiä oli nähdä ensimmäistä kertaa monia ruuhka-Suomen ulkopuolella sijaitsevia pienkustantajia, joiden kanssa on aiemmin ollut vain sähköpostitse yhteydessä.

Kovin systemaattisesti Rouva Huu ei edes kahdeksan tunnin messuhallissa vaeltelunkaan jälkeen kyennyt koko kirjamessualueeseen tutustumaan.

Kirjailijaesiintymisistä mieleen jäivät Marja-Leena Tiainen ja Kahden maailman tyttö sekä WSOY:n uuden Papu-pahvikirjaston väri-ilo ja yhtä säkenöivät nuoren polven kuvittaja-ammattilaiset Satu Kontinen, Leena Junnila ja Katriina Koskinen. Ajatuksia herättivät myös Jukka Itkonen ja Leikkihaitari ja keskustelu suomenruotsalaisesta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta ja sen kieli-identiteetistä.

Illan päätteeksi Rouva Huu juhlisti vielä Kustannus-Mäkelän 40-vuotisjuhlaa Talvipuutarhan kabinetissa ja sai ilokseen kuulla muun muassa, että historiallisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden rautaisella pitkän linjan ammattilaisella Maijaliisa Dieckmannilla on jälleen työpöydällään uusi aihe.

Kirjamessujen avajaisissa julkistettiin myös vuoden 2011 Rakkaudesta kirjaan –palkinnon saajat eli viisi kirjablogistia Jessica Andersin (Bokbabbel), Salla Brunou (Sallan lukupäiväkirja), Penjami Lehto (Jäljen ääni), Hanna Matilainen (Morren maailma) ja Hanna Pudas (Kirjainten virrassa).

Palkintoperusteissa todettiin, että

tietoverkko toimii erinomaisesti myös yhteisöllisten lukukokemusten edistäjänä. Blogit ja blogistit ovat tärkeä osa verkossa käytävää keskustelua kirjoista ja kirjallisuudesta. Blogistit edistävät lukemisen harrastusta.


Kun eri mediat jatkuvasti niukentavat kirjallisuuden esittelyä, kritiikkiä ja aihepiiriin liittyviä haastattelua, niin nettiavaruus haastaa nämä perinteiset mediat mennen tullen ja viekoittelee kirjallisuuden ystäviä verkkoon.

On hienoa, että kirjallisuuden kenttä laventuu ja verkossa toimiville kirjallisuutta harrastaville entusiasteillekin annetaan tällä tavoin julkista tunnustusta.

2 kommenttia:

kirsti k kirjoitti...

Kiva, kun kirjoitat messukokemuksiasi, Rouva Huu.

Grafomanialaisten fiiliksiä voi lukea täältä:
http://grafomania.wordpress.com/2011/10/24/grafomanian-kirjoittajat-helsingin-kirjamessuilla-2011/

Tänä vuonna viihdyin messuilla erityisen hyvin siksi, että ehdin rauhassa kuunnella monta kokonaista kirjailijahaastattelua: Kirsti Ellilä, Harri Istvan Mäki, Jyrki Vainonen ja Pilvi Pääkkönen. Sain paljon pureskeltavaa.

kirsti k kirjoitti...

Lisäys kirjailijahaastattelulistaan: Johanna Hulkko.