lauantai 3. joulukuuta 2011

3. luukku: Kaiken maailman jouluhässäkkää


Samuli Valkama: Kaisa Lipposen 7 joulua. 30 sivua. Tammi 2006.Kuusivuotias Kaisa Lipponen on vajonnut jouluaaton alla raukeaan odotuksen tilaan.

Kaisa havahtuu vessasta kuuluvaan kolinaan. Joulutonttu on hukannut Joulupukin ja uskoo joulun peruuntuvan tänä vuonna kokonaan. Joulupukilla on tapana lähteä verryttelykierrokselle ympäri maalmaa aina ennen joulua mutta tavallisesti hän on palannut retkiltään ajoissa.

Toimekas Kaisa ottaa tontun huolen tosissaan. Kaisa rakentaa pesukoneesta ja muista pikkuosista hiukkassiirtimen, joka voi siirtää hänet ja tontun minne tahansa maapallolla alle sekunnin sadasosan!

Rivakkaan tahtiin Kaisa pääsee tutustumaan eri maiden erilaisiin jouluperinteisiin.
Ensin piipahdetaan Hollannissa ja sieltä suunnataan Espanjaan, missä tavataan Joulupukin virkaveljet Sinterkaals ja Piet, jotka tuovat yhdessä lahjoja hollantilaisille lapsille. Sitten toverukset suuntaavat Barcelonaan ja tapaavat katalonialaisen joulukakkaajan, jonka toivotaan tuovan paremman viljasadon seuraavaksi vuodeksi...

Vauhti kiihtyy ja matkataan Venäjälle ja tavataan Pakkasukko, jolla on uutena vuotena apunaan lahjojen jaossa lumihiutaletyttö. Matka taittuu nyt Australiaan asti ja siellä joulua vietetäänkin aurinkorannalla. Australiasta matka etenee Pariisiin ja sieltä vielä New Yorkiin.
Ja vihdoin saadaan vihiä Joulupukista, joka kuulemma on parasta aikaa Kaisan kotona.

Kaisa Lipposen 7 joulua on esimerkki toisenlaisesta joulukirjasta, jossa kiire ja hössötys on myös juonen tasolla keskiössä. Valkama visualisoi kiihtyvää vauhtia usein sarjakuvakerronnaksi äityvillä kohtauksilla.

Valkaman eri maiden joulutietoudessa voi olla totta toinen puoli, mutta varsinaista monikulttuurisuuskasvatusta eri maiden todellisista joulunviettotavoista kuvakirja ei liiemmin anna.

Sirkeä kuvakirjasankari Kaisa seikkailee myös kirjoissa Kaisa Lipposen ihmeellinen matka ja Kaisa Lipposen vaihtokaupat (Tammi 2005 ja 2009) .

Samuli Valkama (s. 1974) on helsinkiläinen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, graafinen suunnittelija, lastenkirjailija ja kuvittaja.

Joulun rauhaa ja kuulaita talvimaisemia on syytä etsiä jostain muusta jouluaiheisesta lastenkirjasta.

Ei kommentteja: