torstai 8. joulukuuta 2011

8. luukku: Pienen joulukuusen suuri riemu


Masihiro Kasuya: Maailman pienin joulukuusi. Englanninkielisestä versiosta suomentanut Pentti Luumi. 24 sivua. Lasten Keskus 1980. 3. painos 2011.


Japanilaisen Masihiro Kasuyan kuvakirja on samaa sukua Hans Christian Andersenin ”Kuusi”-sadun kanssa.

Japanilaisessa versiossa pieni kuusi jää osattomaksi joulunvietosta, kun sen veljet saavat kutsun kaupunkiin. Lähtiessään matkaan ne ”heiluttavat hyvästiksi kauniita tuuheita oksiaan”.

Pieni lintu ottaa osaa kuusen murheeseen. Se tuntee aasin, joka tietää kaiken joulusta.


Aasi lohduttaa pientä malttamatonta kuusta:

- Älä itke, pikkukuusi. Katso kaupungin valoja. Siellä loistavat kuusenkynttilät. Sinun veljesi ovat varmasti siellä. Kaupungissa kaikki alkaa näyttää joululta: lahjakääröt on pantu kuusten juurelle, kynttilät on sytytetty, oviin on kiinnitetty joulukoristeita. Joulupöydät on katettu ja jouluruoat kypsyvät. Juuri nyt, joululaulujen helkähtäessä soimaan, on vuoden onnellisin hetki. Älä itke, pikkukuusi, ensi vuonna saat ehkä jo olla mukana, puheli aasi rauhoittavalla äänellä.


Tulee yö, ja vasta satanut lumi peittää pienen joulukuusen ja se kimmeltää hienosti lumisessa maisemassa. Lähitienoon eläimet tulevat viettämään jouluyötä kuusen ympärille ja niin kuusikin saa kokea joulun riemun ja hartauden.Kasuyan akvarellikuvitus on utuisen keveää ja tunnelmallista. Kuviin tekee mieli pysähtyä pitkäksi aikaa ja kauas jää jouluhysterian kumu ja turha hössötys.

Ei kommentteja: