keskiviikko 16. toukokuuta 2012

TÖMPS! VUUP! VIUH! ja KROOH! eli mediahypetyksen aallonharjalla


Heidi Laine: Ella ja Aleksi: eläinystävät. Ulkoasu Kari Puikkonen. 12 sivua. Kirjalito 2011.

Heidi Laine: Ella ja Aleksi: Iloinen kööri. Ulkoasu Kari Puikkonen. 12 sivua. Kirjalito 2011.

Katri Manninen: Ella ja Aleksi: Myy myy myyrä. Ulkoasu Suvi Otranen. 24 sivua. Kirjalito 2011.

Angry birds: Mikä yllätys! Kuvitus Päivi Arenius. Suomentanut Mirkka Hynnnen. 10 sivua. Tammi 2012.

Angry birds: Red löytää ystävän. Kuvitus Päivi Arenius. Suomentanut Mirkka Hynnnen. 10 sivua. Tammi 2012.




Suomalaisin voimin toteutetut pikkulasten pahvikirjat ovat selvästi muutaman viime vuoden aikana yleistynyt ilmiö, joita on tervehdittävä isolla ilolla. Nämä tässä esiteltävät eivät edusta lajinsa huippua toteutukseltaan, ulkoasultaan saati käyttömukavuudeltaan.

Rouva Huu lupaa palata niihin nappiosumiin myöhemmin.

Viihde- ja mediayhtiö Rovio entertainment OY:n maailmanmaineeseen viime vuonna kivunneiden Angry birds –pelien kupeeseen on jo syntynyt monipuolinen tuoteperhe, pehmoleluista huvipuistohärpäkkeisiin asti.

Nykyiselle mediahypetykselle on tietysti luontevaa, että Angry birds -tuotteet ulotetaan myös lastenkirjoihin.

Hiukan rouva Huuta askarruttaa, että juuri tolkun kustantamona pitämäni Tammi on julkaissut kaksi Angry birds -pahvikirjaa.

Ajat muuttuvat ja kustantamojenkin on reagoitava miten parhaiten taitavat näihin lasten-, nuoriso- ja aikuiskulttuurin ilmiöihin.

Köykäinen tietokonepohjainen kuvitus ja sarjakuvakuplien teksti eivät päätä ja ymmärrystä huimaa. Vähän irvokkaalta tuntuu, että Mikä yllätys –pahvikirjan perhosen muodonmuutostarina tuo oitis mieleen rakastetun klassikon, Eric Carlen Pikku toukka paksulainen –kirjan, tosin juonenkäänteeltään huomattavasti virtaviivaisempana ja ulokkeettomampana toteutuksena.

Ja lisää tätä samaa on tulossa: Angry birds numerot- ja värit- kirjat sekä tarra- ja julistekirjat.

Ella ja Aleksi tulivat tutuiksi lapsille Lenni Lokinpoikanen –lastenlevyn myötä vuonna 2004. Näiden lapsilaulajien hiphop-vaikutteisista rap-kappaleista tuli nopeasti todellinen ilmiö, joka raikasti kotimaista lastenmusiikkia. Lauluissa otettiin kantaa luonnonsuojeluun ja tehtiin samalla kaupungin liepeiltä löytyvää luontoa lapsille tutummaksi ja houkuttelevaksi.

Sittemmin lapsiduo julkaisi vielä kolme muutakin levyä. Viime syksynä tuli ensi-iltaan ensimmäinen elokuva, Ella & Aleksi – yllätyssynttärit ja samaan aikaan lanseerattiin Kirjaliton kautta ensimmäiset Ella & Aleksi -kirjat, kaksi pahvikirjaa ja yksi kuvakirja, johon tekstin on tehnyt myös animaation käsikirjoittanut Katri Manninen.

Iloinen kööri esittelee viidellä aukeamalla lauluista tuttuja hahmoja, Ellan ja Aleksin ohella Tarkastaja Koirasen, Lenni Lokinpoikasen ja MC Koppakuoriaisen.





Eläinystävissä eläintietoutta laajennetaan entisestään ja esille pääsevät aukeamilla muun muassa Ripu-rapu, Vaakku-varis, Erakkokuoriainen ja Hely-huuhkaja. Eläimissä on koristeellista retrohenkeä, erityisesti porot ja huuhkajat tuovat mieleen Klaus Haapaniemen astiastojen ornamentiikan.

On kuvaavaa, että sen koommin Angry birds- kuin Ella ja Aleksi –pahvikirjojenkaan kohdalla ei puhuta kuvittajasta, vaan ulkoasun suunnittelijasta.

Jos ajatellaan että pahvikirjojen otollisin kohderyhmä löytyy alle yksivuotiaista ja noin parivuotiaista lapsista, niin voi tietysti kyseenalaistaa, ovatko nämä mediasta tutut hahmot vielä iskostuneet kovin syvästi heidän tietoisuuteensa, puhumattakaan siitä, että he pystyisivät hahmottamaan hyvin reippaasti tyylitellyt ja mittasuhteiltaan vääristyneet linnut tai ihmishahmot.

Angry birds -kirjojen kohderyhmä on tosin napitettu kirjojen takakannessa 2–4-vuotiaisiin!

Molemmat pahvikirjahankkeet saavat kuitenkin kehuja siitä, että ne on painettu Saksassa. Suurin osa pahvikirjoista painatetaan nimittäin edelleen halpatuontimaissa, esimerkiksi Kiinassa ja Hongkongissa.




Pahvikirjoja juonivetoisemmassa Ella & Aleksi: Myy myy myyrä –kirjassa harrastetaan puutarhanhoitoa. Ella haluaa kasvattaa jättikukan ja saa professori Myyrältä erikoismultaa.

Seikkailun käänteisiin kuuluu lasten koon vaihtumista, taikuutta, ilmalentoja ja muuta yllättävää.

Kuvakirjan nimi juontuu samannimisestä lastenlaulusta. Kirjan typografia on jäänyt puolitiehen. Teksti on taitettu välillä kuvituksen tummalle taustalle ja on siksi vaikealukuista.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
bloggauksessa mainitsemasi Pikku toukka paksulaisen kirjoittaja on kylläkin Eric Carle, ei Puppe-kirjojen veteraani kuvittaja/kirjailija Eric Hill.

Terveisin,
Kirsikka M.