perjantai 5. lokakuuta 2012

Pelkkä märehtiminen on pidemmän päälle tylsää


Lastennäytelmä Mimmi Lehmä ja varis.  Kantaesitys Ahaa Teatterissa 3.10.2012. Dramatisointi, ohjaus ja koreografia Seppo Välinen. Pukusuunnittelu Kati Lamppu, musiikki ja äänisuunnittelu Anne-Mari Kivimäki,  valosuunnittelu Antti Kauppi. Näyttelijät Marja Skaffari (Mimmi Lehmä), Jerry Mikkelinen (Varis), Anne Mari Kivimäki/ Meri Tiitola (pelimanni/ isäntä). Kesto 1 h. Suositellaan yli 3-vuotiaille. Os. Hatanpään valtatie 6, Tampere.

Jujja Wieslander & Sven Nordqvist: Mimmi Lehmän ja Variksen iso kirja. 184 sivua. Suomentaneet Pirjo Santonen ja Terhi Leskinen. Kustannus-Mäkelä 2012.



Ruotsalaisilla lastenkirjailijoilla  ja -kuvittajilla on erityinen vainu luoda lapsiin vetoavia ja riittävän moniulotteisia hahmoja. 

Inhimillisesti käyttäytyvissä Mimmi Lehmässä ja Variksessa on paljon samaa kuin Sven Nordqvistin Viiru-kissan ja Pesosen yhteiselossa tai Gösta Knuttsonin Pekka Töpöhännässä. Vaikka seikkailut sijoittuvat eläinten maailmaan, lapsi tunnistaa arkiset, samastumiseen houkuttelevat tilanteet omasta elämästään. 



Liikunnallisuus ja laulut ovat olleet tärkeä osa Mimmi Lehmä ja Varis -kirjojen syntyhistoriaa, sillä Thomas ja Jujja Wieslander tekivät alun perin lauluja lasten radio-ohjelman tarpeisiin. 

Yksi lauluista kertoi lehmästä ja variksesta, ja pian näiden karismaattisten hahmojen ympärille sukeutui tarinoita, jotka Sven Nordqvist kuvitti omaan jäljittelemättömään tapaansa. 

Kustannus-Mäkelä ryhtyi suomentamaan Wieslanderien ja Nordqvistin kirjoja heti tuoreeltaan 1990-luvun alussa.


Lehmän ja variksen toimijaroolit ovat melko tiukat: varis edustaa järjen ääntä ja epäilee joka käänteessä lehmän tekojen mielekkyyttä. Osa variksen käytöksestä selittyy myös sen omalla arkuudella ja pelokkuudella, joten Mimmi muodostaa sille hyvän vastinparin pyristellessään jatkuvasti irti lehmille yleensä varatusta lauhkean ja flegmaattisen märehtijän roolista. Se haluaa kokeilla mitä huimapäisempiä taitoja vailla pienintäkään epäilystä, etteikö voisi niissä myös onnistua. Niinpä Mimmi kiipeää puuhun, opettelee uimaan ja pyöräilemään ja keinumaan, kaiken muun kohelluksen ja sorkkatanssin lomassa. 
Mimmi Lehmä ja Varis ottavat nyt suvereenisti Ahaa Teatterin  näyttämön haltuun Tampereella.


Mimmi Lehmä (Marja Skaffari) on impulsiivinen elämän pienistä iloista nautiskelija Ahaa Teatterin lastennäytelmässä Mimmi Lehmä ja Varis. 
Valokuva Robert Suhonen/ Ahaa Teatteri. 

Marja Skaffarin Mimmi-lehmässä yhdistyvät naisellinen viehätysvoima, nokkela sanankäyttö ja elämän nautiskelija. Mimmi ei tyydy märehtimään niityn laidalla muiden lehmien tavoin, vaan se ottaa joka päivästä kaiken ilon irti. Skaffarin kehon kieli ja liikkumisen ilo tulevat hyvin esille ja lehmäpuku isoine utareineen ei tätä elämystä estä vähääkään!  


Jerry Mikkelisen näyttelemä Varis on ensi alkuun ynseä ja itsekeskeinen, mutta vähin erin se uskaltaa näyttää myös todelliset tunteensa Mimmiä kohtaan. 
Valokuva: Robert Suhonen/ Ahaa Teatteri. 

Jerry Mikkelinen Variksena tyytyy paljolti peesaamaan Skaffaria ja antaa suosiolla – muutamaa protestikohtausta lukuun ottamatta – tilaa Mimmin valovoimaiselle persoonalle. Isännän ja pelimannin sivurooleissa vuorottelevat Meri Tiitola ja Anne-Mari Kivimäki, joiden kontolle on sälytetty myös näytelmän äänimaisema  ja taustalaulut. 

Osa Mimmi Lehmän ja Variksen suosiosta lastenkirjahahmoina perustuu niiden leppeään anarkistisuuteen. Mimmi Lehmän tomera olemus antaa lapselle uskallusta olla oma itsensä ja luottaa omiin kykyihinsä. 

Ahaa Teatterin kantaesityksen keskeisiksi ja aina ajankohtaisiksi teemoiksi nousevat myös omien pelkojen ja ennakkoluulojen voittaminen sekä ilo uusista taidoista. 

Ohjaaja Seppo Välisen aikuiselle kohdistama käsiohjelman saateteksti on häikäilemättömän nostalginen puolustuspuhe suomalaiselle pellolle!  

Tämän aamun näytöksessä oli yleisönä noin 4–6-vuotiaita päiväkotilapsia, jotka tempautuivat vallan kiitettävästi Mimmin ja Variksen edesottamuksiin. 

Kustannus-Mäkelä on vast ikään julkaisut Mimmi Lehmän ja Variksen ison kirjan, johon on koottu rakastetuimpia Mimmi Lehmä ja Varis -kuvakirjoja ja -kertomuksia yksiin kansiin. 

Mukana on myös hahmoihin liittyviä ja muita lastenlauluja nuotteineen sekä lasten kirjoittamia pieniä runoja arkisista asioista.





Ei kommentteja: