tiistai 11. joulukuuta 2012

11. luukku: Tuttua ja turvallista ensi sijassa ikäihmisten joulun odotukseen
Lasten Joululehti. Iltasanomat 2012. 34 s. Ilta-Sanomat ja Sanoma Pro Oy ja oikeuksien omistajat. Kuvitus Martta Wendelin/ Paletti Oy.


Ilta-Sanomat on 80-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi julkaissut vanhan ajan joululehtien perinteitä kunnioittaen Lasten Joululehden, jota voi ostaa Ilta-Sanomien kupeessa rajoitetun ajan joulukuussa.


Lasten Joululehti ammentaa pääosin nykylasten isovanhempien ja jopa isoisovanhempien aikaisesta jouluidyllistä. 

Lehden nostalgian täyteisestä kuvamaailmasta vastaa Martta Wendelin ja jouluun virittävinä teksteinä  on Anni Swanin satu “Jouluaatto metsässä” ja Viktor Rydbergin klassinen “Tonttu”-runo.

Idyllisen kuva- ja tekstiaineiston lomassa on Oppi&Ilo-tuoteperheestä tuttuja puuhatehtäviä sekä askartelu- ja leivontaohjeita. 

Nekin luottavat tuttuun ja turvalliseen (esim. Paraisten piparkakut, kermakaramellit, punottu joulusydän ja joululintu). Joululauluvalikoima on sekin sitä perinteistä osastoa.

Ihan oikeasta kulttuuriteosta olisi ollut kyse, jos lehden koko aineisto olisi ollut upi-uutta ja ennen julkaisematonta. 

Varmasti monet lastenkirjailijat ja kuvittajat olisivat lähteneet kernaasti tekemään tämänkaltaista lastenkulttuurityötä, kohtuullista korvausta vastaan tietenkin.


Ei kommentteja: