perjantai 14. joulukuuta 2012

14. luukku: Ylellisen punaista joulua
Steve Smallman & Allison Edgson: Hyvää joulua, pikku Pepi. Suomentanut Raija Rintamäki. 25 sivua. Kustannus-Mäkelä 2012. 
Tämä englantilainen kuvakirja noudattaa jälleen kliseistä lasten jouluaiheisen kirjallisuuden kuvastoa. Pieni utelias koiranpentu Pepi tutustuu ensimmäistä kertaa jouluun. 

Se ihmettelee kodin muuttunutta ilmapiiriä: perheen lapset ovat epätavallisen kilttejä, ulkoa rahdataan kuusi sisälle ja keittiössä on veden kielelle nostattavia tuoksuja.


Mirri-kissa valmentaa parhaansa mukaan Pepiä joulun perinteisiin.


Pienelle koiranpennulle kaikki on uutta ja ihmeellistä: miksi kummassa ulkoa tuodaan kuusi sisälle ja koristellaan?  Osa Steve Smallmanin ja Allison Edgsonin Hyvää joulua, pikku Pepi -kuvakirjan aukeamasta, Kustannus-Mäkelä 2012. 

Tekstiä on hyvin niukalti, ja Raija Rintamäen suomennos soljuu leppeästi riimitellen. 

Erikoisbonuksena kirjassa on tonttulakin ja pukin puvun ylellisen pehmeä samettipinta, jota tekee mieli hipelöidä kerran jos toisenkin.

Eri maiden jouluaiheisissa lastenkirjoissa näkyvät aina kunkin maan omat jouluperinteet. Brittien pukki  tuo jotain lahjoja myös takan reunalle ripustettuihin joulusukkiin ja pukun puvussa on muhkea turkisreunus.


Brittiläinen joulupukki tuo lahjat koko talon väen vielä nukkuessa. Allison Edgsonin kuvitusta kuvakirjaan Hyvää joulua, pikku Pepi, Kustannus-Mäkelä 2012.


Fennican kansallisbibliografian huomautustiedoissa lukee kirjan kohdalla erityistietona ”tunnustelukirja”. Kyse ei kuitenkaan ole näkövammaisille suunnatuista koskettelukirjoista, joita voi lainata valtion erikoiskirjasto Celian kautta. 

Ei kommentteja: