sunnuntai 16. joulukuuta 2012

16. luukku: "Kaikki oli erittäin kummallista"
Andrew Grey: Nalle Puh ja suuri jouluyllätys. Suomentanut Tiina Eskola. Perustuu A. A. Milnen ja E. H. Shepardin Nalle Puh –teoksiin. 16 sivua. WSOY 2012.


A. A. Milnen ja kuvittaja E. H. Shepardin vuonna 1926 luoma Winnie the Pooh lienee yksi hyvässä ja pahassa eniten "ryöstöviljellyistä" lastenkirjaklassikoista. Nalle Puh on saanut edustaa niin taolaisuutta kuin zeniläisyyttäkin ja siitä on tuotettu lukuisia erilaisia Walt Disney -formaattiin puettuja kirjoja ja oheistuotteita

Nalle Puh ja suuri jouluyllätys jäljittelee Andrew Greyn kuvituksissa melko uskollisesti Shepardin alkuperäiskuvitusten henkeä niukassa ja klassisen-kotoisessa ilmiasussaan.

Eräänä aamuna Nasu herää ja löytää ovimatoltaan kirjeen, jossa kutsutaan juhla-aterialle Pohjoisvavalle ja esitetään avunpyyntö. Allekirjoituksena on "Salapräinen ystväsi".

Tämän kirjeen saa avata Nasun tavoin myös kirjan lukija, sillä kirje on kätketty kuoreen.Risto Reipas yrittää hillitä Nasun hätäännystä, Andrew Greyn kuvitusta kirjaan Nalle Puh ja suuri jouluyllätys, WSOY 2012.

Nasu lähtee Nalle Puhin luokse neuvoa kysymään, mutta Puh ei olekaan kotona.  Ovessa on kuitenkin kirjekuori ja Nasu lukee sen yhdessä paikalle juuri ehättävän Risto Reippaan kanssa. Ja kirjeen viesti huolestuttaa ystävyksiä entisestään:

"Siinä lukee AUTA!" vinkaisi Nasu. "Mitä jos Tärppä ja Vihamieliset Eläimet ovat kaapanneet Nalle Puhin?"

Lopulta salaperäisten kirjeiden lähettäjän henkilöllisyys ratkeaa. Andrew Greyn kuvitusta kirjaan Nalle Puh ja suuri jouluyllätys, WSOY 2012.  


Risto tyynnyttelee Nasun hätää ja lupaa mennä edeltä käsin Pohjoisvavalle ja pyytää Nasua hakemaan muutkin eläimet mukaan.

Ja niin kaikki eläimet – Tikru, Kani, Ruu, Kengu, Kani, Nasu ja Pöllö – kokoontuvat Pohjoisvavalle. Siellä heitä odottaa Nalle Puh, joka on järjestänyt ystävilleen joulyllätyksen!Ja sitten juhlitaan oikein antaumuksella, oikeanpuoleinen kuvasivu aukeamalta, jonka vasemmalla sivulla juhlivat myös muut hieman vähäpätöisemmät metsän eläimet omassa juhlapöydässään. Andrew Greyn kuvitusta kirjaan Nalle Puh ja suuri jouluyllätys, WSOY 2012.

Lyhyt ytimekäs teksti korostaa kauniisti ystävyyden, yhteenkuuluvuuden ja yllätysten riemullisuutta. 

Kirjan lukemisesta ja kirjekuoriin kätketyistä kirjeistä tulee kertakaikkisen lämmin ja autuas olo. Ja sitten voikin hymy suupielessä ripustaa viimeisestä kirjekuoresta löytyvät joulukoristeet omaan joulukuuseensa! 

Nalle Puhin onnahteleva kirjoitustaito kuuluu olennaisena osana kirjan tunnelmaan. Lapsen itse lukemana se voi olla vähän hämmentävä, mutta kirja onkin tarkoitettu lapsen ja aikuisen yhdessä lukemaksi herkuksi.

Ei kommentteja: