tiistai 18. joulukuuta 2012

18. luukku: Jouluna on aikaa suvulle ja muistoille


Liisa Lauerma & Ismo Rekola: Sukuseikkailu. 96 sivua. Lasten Keskus 2011.
Joulun aikaan suvun merkitys korostuu. Monta sukupolvea kokoontuu jouluaattona tai viimeistään Tapanin päivänä yhteen, ja ennen pitkää ryhdytään usein muistelemaan menneitä aikoja suvun eri-ikäisten jäsenten kesken.

Rouva Huu vietti viime vuonna Tapanin päivää Tammelassa talvimyrskyn tuhojen keskellä. Sähköjen puuttuminen innoitti minua, sisartani ja vanhempiani kynttilän valossa yhteisiin muisteluihin, joita jälkikasvu kuunteli korvat höröllä.

Liisa Lauerman ja Ismo Rekolan Sukuseikkailu on moderni lasten ja aikuisten yhteinen sukukirja, joka ei edes esipuheessaan  halua sievistellä:

Kaikilla meillä on suku. Oma suku voi olla rakas ja läheinen. Se voi olla myös tuntematon ja ristiiriitainen. Jokaisella on jonkinlainen suhde sukuunsa, ja harvoin se on ihan neutraali.

Kahden fiktiivisen lapsen, Niken ja Nooran, kautta lähdetään selvittämään heidän sukunsa historiaa, juuria ja jokaisen omaa henkilökohtaista sukupolkua, eli sitä, kuinka jokainen voi oman sukunsa vaiheisiin tutustumalla löytää vastauksia kysymyksiin "kuka minä olen" ja "miten minusta tuli minä"?

Sukuseikkailua voi selailla aivan mielivaltaisesti, lukea mielialan ja innostuksen mukaan vaikkapa vain värillisiä ympyröitä, joissa on lukijalle osoitettuja tehtäviä ja kysymyksiä, tai kuvakirjamaisesti seurata Niken ja Nooran sukuretkeä vaihe vaiheelta. Monenlainen tietoaines on sujuvasti ja levollisen tuntuisesti taitettu aukeamille.

Ismo Rekola yhdistää kuvitukseensa myös valokuvakollaasia. Perinteisen sukupuun sijaan esitellään sisäkansissa suku riikinkukon komeasti avautuvana pyrstöviuhkana!  

Monikulttuuriset sukutaustat ja uusperheetkin otetaan sukutarinoissa esiin. Kirjaan mahtuu myös hauskoja toiminnallisia tehtäviä: Lasta kehotetaan tekemän vaikkapa sukujunia, sukumaatuskoja ja sukutoteemeja havainnollistamaan oman suvun erityispiirteitä ja jäseniä.  Ja entäpä, jos  suvun jäseniä pitäisikin luonnehtia jonkun eläimen mukaan?


Nikke ja Noora ripustavat muistopurkkipuuhun  kaikki sukumatkalta kertyneet matkamuistot. Ismo Rekolan kuvitusta Liisa Lauerman kuvatietokirjaan Sukuseikkailu, Lasten Keskus 2011.Oman suvun haltuun otossa on syytä ottaa myös kaikki aistit käyttöön: miltä tuoksuu mummolassa, miltä kuulostavat vanhan kaappikellon kumahdukset, miltä tuntuu vanhan sukutalon kynnyksen kuluneet puunsyyt jne. 

Erilaiset tehtävät innostavat omintakeisiin sovelluksiin ja usuttavat kyselemään eri-ikäisiltä sukulaisilta kimuranttejakin kysymyksiä. Avoimeen  keskusteluilmapiiriin kannustaa sekin, että kirjassa todetaan kuinka monissa suvuissa on myös vaiettuja tapahtumia tai suvun jäseniä. 

Ismo Rekolan kuvitusaukeama havainnollistaa herkullisesti näitä suvun mustia lampaita:

Pienen huumorin ja  pienen tragiikankin kautta Ismo Rekola kuvaa jokaisesta suvusta löytyviä vaiettuja salaisuuksia, jotka usein liittyvät originelliin, sovinnaistapojen vastaisesti käyttäytyvään sukulaiseen. Kuvitusta Liisa Lauerman Sukuseikkailuun, Lasten Keskus 2011.


Tekijäpari Liisa Lauerma ja Ismo Rekola tunnetaan entuudestaan kolmesta muustakin lasten tietokirjasta: Tiikerinmetsästäjän koti ja muita tarinoita: lasten museo-opas (Edita 2000), Enkelikirkko ja muita kirkkotarinoita (Edita 2002) ja Villit pillit: lasten urkukirja (Lasten Keskus 2007). Lauerma on ollut mukana myös yhdessä Taina Sillanpään kanssa toteuttamassa Aikamatkalla: perheen ja suvun tarinat –julkaisua, joka liittyy samannimiseen, Ebeneserin Lastentarhamuseossa viime vuonna toteutettuun näyttelyyn.


Nooran aarteina on erilaisia pikkuesineitä mummoloista. Ismo Rekolan kuvitus yhdistää valokuvaa ja esinekollaasia ja näin syntyy kiehtovan kolmiulotteinen vaikutelma. Kuvitusta Liisa Lauerman kirjaan Sukuseikkailu, Lasten Keskus 2011.Liisa Lauerman blogista Cafesuku löytyy jouluun liittyvien lapsuusmuistojen ympärille koottu joulukalenteri. Muistelijoiden joukossa on myös muutamia lasten- ja nuortenkirjailijoita: rouva Huu on pongannut muistelijoista varmuudella Lauerman lisäksi ainakin Laila Kohosen, Raili Mikkasen, Ansu Kivekkään, Tuija Lehtisen ja Soila Ojasen joulumuistot. 

Lauerma toivoo joulumuistojen innostavan  sukupolvien väliseen muistojen vaihtoon ja kannustavan näin osaltaan hyvää mieltä tuottavien muistojen jakamiseen myös muutenkin kuin virtuaalisesti. Käykääpäs kurkkaamassa! 

Ei kommentteja: