keskiviikko 5. joulukuuta 2012

5. luukku: "Kun lapsi hymyili hänelle, hän tiesi löytäneensä sen viisauden, jota oli etsinyt".

Max Bolliger & Gianni De Conno: Jouluklovni. Suomentanut Arja Kanerva. 25 sivua. Lasten Keskus 2003.


Ensimmäisen jouluyön ihmeeseen liittyviä lastenkirjoja ilmestyy paljon. Niissä viritetään lasta eri tavoin eläytymään joulun hartauteen.

Tämän hiljaisuuden lastenkirjan kriteerit täyttävän kuvakirjan päähenkilönä on hieman yllättäen  klovni.

Hän rakasti kuuta. Koskaan hän ei väsynyt sen katselemiseen eikä taivaan äärettömyyden ihmettelemiseen. Ja tapahtui niin, että samana yönä, kun kuninkaat Kaspar, Melkior ja Balthasar havaitsivat taivaalla uuden tähden, sen näki myös klovni.


Klovnin mielestä uudella kuninkaalla pitää olla myös hovinarri, ja niinpä hän päättää lähteä seuraamaan tähteä löytääkseen siten tiensä kuninkaan luokse. 

Matkalla klovni miettii, minkälainen lahja olisi kuninkaan arvolle sopiva.


 Antamisen ilo konkretisoituu usein jouluaiheisissa lastenkirjoissa. Gianni De Connon hyväsydäminen narri antaa hiippansa halvaantuneelle lapselle kuvakirjassa Jouluklovni, Lasten Keskus, 2003. 


Hovinarri kohtaa matkallaan halvaantuneen lapsen, jolle hän antaa hiippalakkinsa, sokea lapsi saa kellopelin ja kuuro lapsi saa narrilta lahjaksi kukan. 

Lapset kiittävät klovnia naurullaan.

Viimein klovni saapuu kuninkaan luokse, joka onkin hänen yllätyksekseen vasta pieni, vastasyntynyt vauva.


Gianni de Connon näkökulma klassiseen jouluseimiasetelmaan kuvakirjassa Jouluklovni, Lasten Keskus 2003. 


Klovni oli löytänyt kuninkaan,  jota hän tahtoi palvella. Ja hän ymmärsi, että juuri tälle lapselle hän oli antanut narrinlakkinsa, kellopelinsä ja kukkansa. Kun lapsi hymyili hänelle, hän tiesi löytäneensä sen viisauden, jota oli etsinyt.

Kuvakirjan ehdoton valtti on Gianni De Connon pastelliliitukuvitus: itämainen ornamentiikka, jylhät hiekkadyynit, moskeijat ja veistokselliset ihmishahmot antavat kuviin pyhän tuntua. 

Kuva ja teksti korostavat kauniisti joulun ydinsanomaa: antamisen iloa, yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja lähimmäisenrakkautta.Jouluyön tunnelmointia. Gianni De Connon hiekkadyynit voi tulkita myös luminietoksiksi. Max Bolligerin tekstiin pohjaava kuvakirja Jouluklovni on ilmestynyt Lasten Keskuksen kautta vuonna 2003. 

Ei kommentteja: