torstai 6. joulukuuta 2012

6. luukku: "Suomen itsenäisyyspäivä on enimmäkseen arvokas ja vakava juhla"

Kaarina Helakisa & Leena Lumme: Suomen lasten juhlakirja. Toimittanut Raili Mikkanen. Otava 1999. 176 sivua. 2. tarkistettu painos 2012.


Kustannusosakeyhtiö Otavaa on kiittäminen lapsille ja nuorille suunnatusta Suomen lasten –tietokirjasarjasta, joka on johdattanut eri-ikäisiä tiedonjanoisia jo Kalevalaan, historiaan, taidehistoriaan, luontoon ja juhlaperinteisiin.

Ja unohtaa ei sovi myöskään näitä teoksia:  Suomen lasten runotar, Suomen lasten satuaarteet, Suomen lasten hölmöläissadut ja Suomen lasten raamattu.

Kaikkia kirjoja yhdistävät eturivin tekijät, viimeistelty ulkoasu ja lapsentahtinen fiktiivinen tai tietoa sisältävä aines. 

Suomen lasten juhlakirjan ideointi aloitettiin vuonna 1995, ja alullepanijoina olivat Kaarina Helakisa ja Leena Lumme. Yhteinen hanke keskeytyi keväällä 1998 Helakisan äkilliseen kuolemaan. Lastenkirjailija Raili Mikkanen sai tehtäväkseen viimeistellä keskeneräisen käsikirjoituksen.

Kuningas Herodes ja Murjaanien kuningas mittelevät keskenään. Leena Lumpeen kuvitusta Suomen lasten juhlakirjaan, Otava 2012.  

Suomen lasten juhlakirja etenee vuodenkierron tahdissa keväästä jouluun. Vuotuisista juhlapyhistä annetaan selkeät perustiedot ja vähän myös kiinnostavaa triviatietoa.

Suomen lasten juhlakirja on ilmestynyt selvästi ennen nykyistä lasten ja nuorten tietokirjabuumia. Tekstiaines on ladottu ilman turhia lihavointeja, kursivointeja, laatikoita ja ns. ulkokirjallista mielenkiinnon nostatusta. 

Tästä syntyy levollinen tuntu, ja kirjaa lukeekin mielikseen kaikessa rauhassa alusta alkaen. Mukana ovat  kirkolliset juhlat, muut vuotuisjuhlat (myös Kirjan ja ruusun päivä ja kansainvälinen naisten päivä!) sekä koko suvun juhlat, nimipäivistä hautajaisiin ja kaikkea muuta siitä väliltä.

Kevennyksenä tekstin lomassa on juhliin sopivia runoja suomalaisesta lastenlyriikasta ja leikki-, askartelu- ja muita puuhavinkkejä erilaisiin juhliin.

Itsenäisyyspäivän juhlapukueleganssia: Leena Lumpeen kuvitusta Suomen lasten juhlakirjaan, Otava, 2. tarkistettu painos 2012. 

Tänä vuonna on syytä iloita kirjasta otetusta toisesta, pienin detaljein tarkistetusta painoksesta. Huolellinen toimitustyö on uhmannut hyvin aikaa, ja suuriin korjaustöihin ei ole ollut tarpeen ryhtyä.

Leena Lumpeen valloittavat lapsikuvat ovat vertaansa vailla: niistä puuttuu kaikkinainen pönäkkä jäykkyys ja turhan-tärkeä keekoilu. 

Monessa koulussa vietetään nykyisin hiukan etukäteen omaa itsenäisyyspäivävastaanottoa kättelyseremonioineen ja tansseineen kaikkineen. 

Kirjailija Kari Levola ja kuvittaja Pekka Vuori saavat tänään tasavallan presidentin myöntämät Pro Finlandia -mitalit ansioistaan kirjallisuuden ja kuvitustaiteen alueella. Lämpimät onnittelut!

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille Lastenkirjahyllyn lukijoille. 

Ei kommentteja: