perjantai 7. joulukuuta 2012

7. luukku: Vanhat ystävät, nallekarhu Kamalus, viisas jouluhanhi ja pahankurinen pikkuporo, valloittavat jälleen!

Kathryn B. Jackson & Richard Scarry: Eläinten joulu. Suomentanut Marjatta Kurenniemi.  70 sivua. Tammi 1970. 3. painos Tammi 2012.

Tammen Kultaisten kirjojen 60-vuotisjuhlavuoden kupeessa on ilmestynyt tällainenkin herkkupala, jonka rouva Huun ikätoverit muistanevat omasta lapsuudestaan.

Eläinten joulu on ilmestynyt Suomessa alun perin Tammen isot kultaiset kirjat –sarjassa vuonna 1970.

Kun kaipaa omana joulun odotukseensa leppoista, lokoista ja ylenpalttisen stressitöntä joulumieltä, niin tämä kirja on nappivalinta!


Pahankurinen pikkuporo Pusku haluaisi laiskotella jouluna. Joulupukki kuitenkin keksii keinon päästä pälkähästä. Richard Scarryn kuvitusta Eläinten jouluun, Tammi 2012.

Kathryn B. Jacksonin lyhyissä tarinoissa ja runoissa seikkailevat metsän eläimet, tontut ja joulupukki.

Vastuksia riittää: peuran vasa haaveilee koreasta joulukuusesta, joulusta uhkaa tulla lumeton tai sitten liika lumentulo uhkaa joulua, uppiniskainen nallekarhu kaipaa luonteeltaan samankaltaista lasta, poro niskoittelee ja laistaa jouluvelvollisuudet … ja niin poispäin.


Lyhyiden tarinoiden lomaan mahtuu myös jouluaiheisia runoja, kokoelmasta Richard Scarry & Kathryn B. Jackson: Eläinten joulu, Tammi 2012. 

Tarinoissa vastukset ovat voittamista varten ja monesti ne ratkeavat varsin luovallakin ongelmanratkaisutaidolla. 

Eläinten tarmokkuus, neuvokkuus ja lunkki suhtautuminen vastoinkäymisiin ovat avuja, joista meidän jokaisen olisi myös näin joulun alla syytä ottaa oppia!


Richard Scarryn sydämeenkäypää kuvitusta Eläinten joulu -tarinakokoelmaan, Tammi 2012. 


Richard Scarryn kuvitus on vuodelta 1958 eli vähän ennen Scarryn tavaramerkiksi tullutta Touhulan kaupungin runsasta kuvatykitystä. 

Scarryn varhainen tyyli on kuitenkin tuttua monista Tammen kultaisista kirjoista. 

Kathryn B. Jackson tunnetaan myös monista TKK-kirjoista, mm. Meidän Mirri, Atte-Ankka ja hänen ystävänsä, Elefantti Antti-Fantti ja Luiseva puiseva leijona.

Marjatta Kurenniemen suomennos on kotoisa ja sitä on nautinnollista lukea ääneen.  


Ei kommentteja: