tiistai 18. joulukuuta 2012

Lastenkirjakentän vahvat toimijat, Kirjapaja ja Lasten Keskus, yhdistyivätTähän pian päättyvään vuoteen mahtui vielä yksi kustantamoiden yhdistymiseen liittyvä uutinen.
Lasten Keskus Oy ja Kirjapaja fuusioituvat Suomen 8:nneksi suurimmaksi kirjankustantamoksi. Eilen maanantaina allekirjoitetulla sopimuksella Kustannus-Osakeyhtiö Kotimaa myy omistamansa Kirjapajan kirjaliiketoiminnan Lasten Keskus Oy:lle ja saa vastaavasti 45 prosenttia Lasten Keskus Oy:n osakekannasta.

Sekä Lasten Keskus Oy:n että Kustannus-Osakeyhtiö Kotimaan pääomistajat ovat Suomen evankelisluterilaisen kirkon piirissä toimivia järjestöjä.
Syntyvä kokonaisuus on liikevaihdoltaan yli kuusi miljoonaa euroa, ja se toimii jatkossa sekä Kirjapaja- että Lasten Keskus -tuotemerkeillä.
Rouva Huu on seurannut pitkään molempien kustantamoiden lasten- ja nuortenkirjatarjontaa.
Vuonna 1974 perustettu Lasten Keskus on tutustuttanut suomalaisia lapsia ja aikusia monien keski-eurooppalaisten lastenkirjakustantamojen (esim. Nord-Süd Verlag ja Bohem Press) tarjontaan. 

Lasten Keskuksen käännetyn – ja osittain myös kotimaisen – kuvakirjallisuuden ydin koostuu kolmen e:n periaatteesta: kuvakirjatuotannossa halutaan 1) välittää tekstin tasolla sisällöllistä eettisyyttä, 2) kuvituksen ja tekstin keskinäistä esteettisyyttä ja 3) lastenkirjan lukutapahtumaan liittyvää elämyksellisyyttä.

Kuvituksen tasokkuus on ollut Lasten Keskuksen kirjavalinnoissa tärkeä kriteeri, mutta samaan aikaan on korostettu myös lapsen arkeen liittyvien aiheiden, joskus vaikeidenkin, luontevaa käsittelyä.
Lasten Keskuksella on ollut rohkeutta tuoda Suomeen myös pienen, mutta sitäkin arvostavamman kohderyhmän erityisherkkuja, esim. tshekkiläisen Kveta Pacovskán ja brittiläisen Anthony Brownen kokeellisia kuvakirjoja.
Tänä vuonna 70-vuotisjuhlavuotta viettänyt Kirjapaja on erityisesti kustannuspäällikkö Ulla Salmen aikana petrannut kotimaista lastenkirjatarjontaansa. Avoimen tunnustuksellinen hengellisyys ei enää ole Kirjapajan lastenkirjojen määrääviin tunnusmerkki. Kyse on pikemminkin yleisistä humaaneista elämänarvoista, joita kirjojen kautta pyritään lapsille välittämään.
Kirjapajan vahvoja tekijänimiä ovat olleet mm. kirjailijat Jukka Itkonen, Tittamari Marttinen, Annamari Kaskinen ja Pia Perkiö ja kuvittajista mm. Matti Pikkujämsä, Virpi Penna ja Karoliina Pertamo. 

Kirjapajassa on ilahduttavan paljon kiinnitetty huomiota lastenkirjaan kokonaistaideteoksena, ja tämä on näkynyt kustannustoimittajan, kuvittajan, kirjailijan ja ulkoasun suunnittelijan onnistuneena yhteistyönä.

Yhdistyneen kustantamon  vahvoja alueita tulevat edelleenkin olemaan lastenkirjat, lahjakirjat sekä maailmankatsomukselliset teokset erilaisten Raamattujen, virsikirjojen ja kirkollisen ammattikirjallisuuden ohessa. 

Uuden yhdistyneen kustantamon johdossa jatkaa Lasten Keskus Oy:n nykyinen toimitusjohtaja Juha-Pekka Heinonen.

Ei kommentteja: