maanantai 7. tammikuuta 2013

Nyt on juuri oikea aika muistella!
Sattumalta parhaillaan on käynnissä kaksikin rakastettuihin suomalaisiin lastenkirjailijoihin liittyvää keruuta. 

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) organisoi Kirsi Kunnakseen liittyvän keruun, joka on avoin kaikille ja päättyy 15. helmikuuta.

Vapaamuotoisessa kyselyssä kerätään kertomuksia tai muistoja akateemikko, runoilija, lastenkirjailija ja suomentaja Kirsi Kunnaksen teosten herättämistä lukuelämyksistä ja ajatuksista. 

Muistelun tukena voi käyttää seuraavia kysymyksiä:

 Miten löysit kirjailija Kirsi Kunnaksen tuotannon? Kerro, minkä ikäisenä luit hänen runojaan ensimmäisen kerran? Entä millainen oli lukukokemuksesi?

 Tunnetko Kunnaksen ensisijaisesti lasten vai aikuisten runoilijana? Mikä on sinulle läheisin Kirsi Kunnaksen runokokoelma tai yksittäinen runo ja miksi?

 Oletko lukenut Kirsi Kunnaksen runoja lapsillesi ja onko sinulle luettu hänen runojaan? Kuvaile näitä lukuhetkiä ja niiden merkityksiä. Mitkä ovat olleet lasten lempirunoja ja miten he ovat pohtineet niitä?

 Oletko käyttänyt Kirsi Kunnaksen runoja työssäsi? Kerro millaisessa työssä ja miten?

  Kerro, miten Kirsi Kunnaksen runot ovat vaikuttaneet elämääsi. Ovatko hänen runonsa vaikuttaneet kirjoitus- tai taideharrastuksiisi? Miten Kunnaksen lyriikka on vaikuttanut ajatteluusi? Miksi runot ovat tärkeitä?

 Kirsi Kunnas on tehnyt merkittävän työn myös kääntäjänä (lyriikkaa sekä lastenkirjallisuudesta esimerkiksi Astrid Lindgrenin Saariston lapset merirosvoina, Lewis Carrollin Liisan seikkailut Ihmemaassa ja Tove Janssonin Kuka lohduttaisi Nyytiä). Mitä hänen käännöksensä ovat sinulle merkinneet?

Kaikkien keruuseen osallistuneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja. 

Lisätietoja löytyy SKS:n sivuilta.

Tämänvuotisen Tove Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi Tove Jansson –seura organisoi Lukumuistoja-keräyksen, joka on avoin seuran jäsenille.  Keruussa voi kertoa esimerkiksi,  

mikä tarina, novelli, hahmo, kuvaus on koskettanut sinua, miten ja miksi? Meistä joku on saanut Toven teksteistä lohtua teini-iän angstiinsa, toinen ikääntymisen ihmettelyyn. Jollekulle meri ja luonto ovat avautuneet uudella tavalla, joku on taas lasten avulla löytänyt hänen maailmansa. Toiset rakastavat hänen novellejaan, toisille taas romaanit ovat avanneet uusia ovia. Ehkä tapasitkin hänet. Oletko kenties joskus tuntenut itsesi kiukkuiseksi pikku Myyksi tai surulliseksi Hemuliksi? Haaveilitko joskus käyttäytyväsi kuin rauhallinen Muumimamma tai innostuva Kuvanveistäjän tytär. Vaan kuinkas sitten kävikään? Nämä ja muutkin Tove Janssoniin, hänen teksteihinsä tai elämäänsä liittyvät kokemukset haluaisimme nyt tallettaa juhlavuoden kunniaksi. 
Muistelun muoto on vapaa: se voi olla teksti, runo, aforismi, lyhyt tai pitkä, maksimissaan kuitenkin viisi liuskaa. Sen voi kirjoittaa suomeksi tai ruotsiksi  tai englanniksi. Ja piirttäminenkin on sallittua!  

Lukumuistot on lähetettävä 28.2.2013 mennessä. Lisätietoja saa Tove Jansson -seuran sivuilta.

Nähtäväksi jää, tehdäänkö näiden keruiden pohjalta myöhemmin julkaisuja. SKS:n taannoinen  L. M. Montgomeryn tyttökirjoja koskeva lukijamuistokeräys koottiin Suvi Aholan ja Satu Koskimiehen toimesta komeaksi teokseksi Uuden Kuun ja Vihervaaran tytöt,  Lucy M. Montgomeryn Runotyttö- ja Anna-kirjat suomalaisten naislukijoiden suosikkeina (SKS 2005).


Ei kommentteja: