lauantai 5. tammikuuta 2013

Peppi on ylivertainen juhlien järjestäjä
Astrid Lindgren & Ingrid Vang Nyman: Peppi ja joulukuusen riisujaiset. Suomentanut Kristiina Rikman. 36 sivua. WSOY 2012.Tämä olkoon Lastenkirjahyllyn joulukalenterin bonusluukku, loppiaisen ja ylihuomenna alkavan arjen kunniaksi.

Astrid Lindgrenin ja Ingrid Vang Nymanin Peppi ja joulukuusen riisujaiset on julkaistu ensimmäista kertaa suomeksi. Kyse on alun perin Ruotsissa vuonna 1950 ilmestyneestä kuvakirjasta, johon on esilehden tietojen mukaan tehty kannen ja kuvituksen entisöinti, pieteetillä, totta kai! 

Kuvakirja on herkkua kaikille Pepin ystäville. 

Taas kerran näytetään todeksi, että Peppi on ylivertainen juhlien järjestäjä. Hän taikoo arkeen monia juhlan paikkoja. Peppi kunnostautuu nyt järjestämällä kaupungin lapsille yltäkylläiset joulukuusen riisujaiskutsut.

Tosin juhlat ovat tyssätä alkuunsa. Vaikka Peppi on hienolla kirjeellä kutsunut lapset juhliin, niin juhlien alkaessa Huvikummun ovi onkin lukossa:

Tommi juoksi kuistille ja kokeili ovea. Se oli lukossa! Muuan pikkutyttö pettyi niin että alkoi itkeä.


Peppi ei koskaan säästele rekvisiitasta, kun on kyse oikean juhlatunnelman luomisesta. Ingrid Vang Nymann kuvitusta Astrid Lindgrenin kuvakirjaan Peppi ja joulukuusenriisujaiset (WSOY 2012). 

Mutta – tietenkin – kyse on oikeasti Pepin juonesta. 

Jälkiä seuraamalla lapset löytävät Pepin ja joulukuusen luokse: keskellä luminietoksia seisova kuusi on koristeltu ylenpalttisesti joulukoristeilla ja kuusen oksilla roikkuu valtavasti paketteja.

Rouva Hienosto aikoo päästä juhliin kuokkavieraaksi, keinolla millä hyvänsä:

-- Hän oli niin hassuna kermakakkuihin, että teki mitä vain saadakseen edes pienen palasen. 
"Kuulehan sinä siellä" hän huusi Pepille. "Jos pyydät oikein kauniisti, saatan tulla piipahtamaan sinun juhlissasi." 
                Samana iltapäivänä hän oli huutanut Pepille "siivoton kakara", mutta sen hän oli varmasti unohtanut. Täytekakun takia, selvä se! 
Peppi mietti hetken. Hän keikautti päätään niin että kakku oli pudota. Lapset kurkkivat nurkan takaa.
                "Hyvä rouva Hienosto", Peppi sanoi kohteliaasti. "Nämä kuusenriisujaiset ovat lapsille sallitut. Eli siis aikuisilta kielletyt. Kielletyt kaikilta isoilta ihmisiltä. Isojen ihmisten ei näet ole terveellistä syödä kakkua ja karamelleja. Niistä saa vain mahanpuruja ja ikävän olon. Väittävät lääkärit", sanoi Peppi.Ja herkkukestienkin järjestäjänä Peppi on yhtä taitava! Ingrid Vang Nymann kuvitusta Astrid Lindgrenin kuvakirjaan Peppi ja joulukuusenriisujaiset (WSOY 2012).


Ja kun rouva Hienosto on karistettu kekkereistä, niin pidot pääsevät kunnolla vauhtiin. Asiaan kuuluu se, että Peppi varustaa vieraansa heidän lähtiessään runsailla lahjoilla, ja hyvinkasvatettujen lasten tapaan he myös osaavat kiittää emäntää hienoista juhlista:


Lähtiessä lapset saavat vielä paljon kotiinviemisiä. Silti lukijasta tuntuu siltä, että hyväsydäminen Peppi on kuitenkin eniten saamapuolella hienojen juhlien järjestäjänä. Ingrid Vang Nymann kuvitusta Astrid Lindgrenin kuvakirjaan Peppi ja joulukuusenriisujaiset (WSOY 2012).  

Oli aika lähteä kotiin. Lapset saivat mukaansa ison kansan pipareita ja kuusenkaramelleja ja lippunauhoja. 
"Te olette kuin joulukuusia itsekin", sanoi Peppi. Ja sitten hän antoi heille kynttilänpätkät, jotta he muistuttaisivat vielä enemmän joulukuusia ja näkisivät mennä kotiin. Valo kiilteli heidän silmissään, näytti ihan siltä kuin heidän sisässään olisivat palaneet kuusenkynttilät, kun he tulivat hyvästelemään Pepin.  

3 kommenttia:

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Minä ymmärsin, ettei rouva Hienosto ole Rissaska, sosiaalityöntekijä, vaan nyrpeä ja lapsia vihaava aikuinen. Vanhassa suomennoksessa (löytyy Lindgrenin Lapsen joulu-kertomuskokoelmasta) rouva Hienosto kulkee nimellä rouva Hienonen.

Rouva Huu kirjoitti...


Kiitos oikaisusta, Katja. Jostain kumman syystä Pepillä on vastuksinaan enemmänkin näitä ynseitä naisihmisiä...

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä esittelystä - miten muuten olisin ikinä saanut tietää..??!
terv muuan isoksi kasvanut peppityttö