keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Uuden vuoden taite tekee ihmeet mahdollisiksi
Seija Juva & Sinikka Salokorpi: Ilveksen uusivuosi. 24 sivua. Perhemediat 2012. Taitto Tuire Salokorpi, Aivo Blom.

Rouva Huu saa aika ajoin arvostelukappaleina omakustantajien tai pienten toimijoiden ja kustantamoiden lastenkirjoja. Ne tahtovat jäädä tässä nykyisessä lastenkirjatulvassa tyyten isompien yleiskustantamoiden runsaan tarjonnan jalkohin.

Lastenkirjahyllyssä pyritään pitämään myös pienten kustantamoiden puolia: siksi tänä vuonna alkaakin useampiosainen sarja, jossa esitellään erilaisten pienten toimijoiden lapsille tai nuorille suunnattuja julkaisuja. 

Tarkoitus on samalla tutkia kustannuskentän monia viimeaikaisia muutoksia: pienenkin kustantamon teos tai omakustanteena ilmestynyt julkaisu voi yltää  aivan samaan viimeisteltyyn ulkoasuun kuin isojen kustannustalojenkin julkaisut. Ja myös tähän joukkoon mahtuu helmiä, joista toivoisi laajemmankin lukijakunnan saavan vihiä.

Näyttää siltä, että monelle edellä mainitun kaltaiselle toimijalle blogit ja oman asuinalueen maakunnalliset tai paikalliset sanomalehdet ovat nyttemmin lähes ainoita foorumeita, joissa kirjat edes jossain mittakaavassa noteerataan.

Ilveksen uusivuosi -kuvakirjan tekijät ovat molemmat entuudestaan tuttuja.

Toimittaja Sinikka Salokorpi on tehnyt monia tietopainotteisia kirjoja sekä lapsille että aikuisille. 

Seija Juva on espoolainen taidemaalari, kuvittaja ja kuvanveistäjä, joka tunnetaan erityisen hyvin naivistisista maalauksistaan. Juva on uransa aikana kuvittanut myös muutamia lastenkirjoja,  joista omia suosikkejani ovat Kaija Pakkasen Hassu noita ja muita saturunoja (Lasten Oma Kirjakerho 1980)  sekä Kaarina Helakisan Kellokukkakello (Otava 1981).

Todennäköisesti Seija Juva on tehnyt muutaman yksittäisen maalauksen, joiden pohjalta Salokorpi on laatinut tarinan. Tämän olettamuksen puolesta puhuu sekin, että kannessa Juvan nimi on mainittu ensimmäisenä ja Salokorven vasta toisena. Esilehdellä tosin tekijöiden järjestys on taas päinvastainen. Koko aukeaman isoja kuvia on hyödynnetty syvättyinä pikkukuvina tarinan lomassa moneenkin kertaan, välillä peilikuvina.


Seija Juvan kuvituksessa pakkanen maalailee koko ympäristön siniseksi ja paksut luminietokset kietovat kylän syleilyynsä. Kuvitusta Sinikka Salokorven satukuvakirjaan Ilveksen uusivuosi (Perhemediat 2012).


Pieni Maria-tyttö kohtaa talvi-iltana metsässä potkukelkkaillessaan ilveksen, joka määrää Marian kyyditsemään sen pormestarin uudenvuoden vastaanotolle. Sinne Maria ilveksen viekin, vaikkakin hieman pelonsekaisin tuntein. Perillä Maria häikäistyy juhlavista puitteista. Hänen hämmästyksekseen ilves on juhlatilassa pukeutunut komeaksi herrasmieheksi,

jolla on nyt päällään kulta- ja samettivaaatteet, jalassa kiiltävät kengät, mutta naama on ilveksen ja tupsukorvat liikkuvat.         Ilves iskee Marialle silmää, ja Maria hymyilee eläimelle, joka näyttää aivan satujen prinssiltä.

Yhtä nopeasti kuin outo kaksikko on juhliin tullutkin, he sieltä myös lähtevät.

Kiitokseksi kyydistä ilves tarjoaa Marialle huiman lentomatkan pakkastaivaalla. He päätyvät metsän eläinten juhliin, joihin myös karhut on herätetty kesken talviunien. 

Pitopöydässä on "kuivattua kauraa, vehnälyhteitä, hilloja jos jonkinlaisia, marjoja, sieniä, jäkälää, porkkanoita, pieniä sieviä kaalinpäitä ja vaikka mitä".


Maria pääsee ilveksen kutsumana myös toisenlaisiin, metsän eläinten, järjestämiin pitoihin. Seija Juvan kuvitusta Sinikka Salokorven satukuvakirjaan Ilveksen uusivuosi (Perhemediat 2012).

Sinikka Salokorven tarina jättää tilaa sadun lumoukselle. Koko aukeaman kuvat hallitsevat taittoa ja pirstovat välillä tavutuksia myöten tarinan loogista etenemistä. Kuvakirjamaisempi taitto olisi tuonut kirjalle enemmän lapsilukijoita. 

Tummat, pakkasta tiukkuvat talviset kuvituskuvat syövät vähän Juvan tavaramerkiksi muodostunutta maagisen-naivistista tunnelmaa, johon ainakin itse olen aina liittänyt "ikuisen päivänpaisteen" ja heleyden.

Tällaisenaankin kirja eittämättä löytää otollisen kohderyhmänsä naivistisen taiteen ja Seija Juvan kuvitustaiteen ystävistä.

Kustannusosakeyhtiö Perhemediat Oy on vuonna 1997 perustettu kustannusyhtiö, joka on keskittynyt erikoismedioiden ja perhekirjojen kustantamiseen. Tunnetuimpia tuotteita ovat julkaisut Business Finland, Minustako Yrittäjä?, Hirvimies, 9Kuukautta ja Kotikokki.
Perhemediat korostaa toimintastrategiassaan tuottavansa korkeatasoista luettavaa tiukasti segmentoiduille kohderyhmille.  

Ei kommentteja: