lauantai 2. maaliskuuta 2013

Palkintosäpinää riittää myös keväälle
On mukavaa, että lastenkirjallisuuden palkintohypetys jakautuu tasaisesti vuodenkierron eri sykleihin. 
Eilen julkistettiin jo 13:tta kertaa jaettavan Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat.
Ehdokkaina on kuusi viime vuonna ilmestynyttä kotimaista lastenromaania. Aikuisten raati seuloi ne yhteensä 60 tarjokkaan joukosta:
Kirsti Ellilän Majavakevät (Karisto), Magdalena Hain Kerjäläisprinsessa (Karisto), Roope Lipastin Vilhelmiina ja vanha röyhyttelijä (WSOY), Hellevi Salmisen Kuinka pikku Täplästä tuli iso koira (Otava), Laura Suomelan Lokkisaaren säpinät (WSOY) ja Jarkko Tontin Vedeeran taru (Otava).
Nämä kuusi ehdokasta todentavat havainnollisesti runsasta ja ennen muuta monipuolista kotimaista lastenromaanitarjontaa: mukana on niin fantasiaa, realismia ja lasten aina suosimia eläinaiheitakin sekä erilaisia mixauksia näistä teemoista. 
Erityisen mukavaa on rouva Huusta se, että esikoiskirjailija Laura Suomela saa palkintoehdokkuudesta nostetta. Uusia kohderyhmäänsä sitoutuneita kotimaisia tekijöitä kaivataan runsaasti kirjoittamaan yli- ja alle 10-vuotiaille!
Majavakeväällä ehdolle asetettu Kirsti Ellilä velmuili jo omassa blogissaan, että painopiste olisi siirtymässä Pirkanmaalta Varsinais-Suomeen, sillä peräti kolme ehdokasta, Magdalena Hai, Roope Lipasti ja Ellilä, ovat varsinaissuomalaisia! No, Suomela on onneksi Pirkanmaalta... 
Lopullisen valinnan palkinnon saajasta tekevät 10–12-vuotiaat varkautelaiset koululaiset. Palkinnon saaja julkistetaan Vekara-Varkaus –festivaaliviikon yhteydessä 12. kesäkuuta.

Stora Enso Oyj ja Varkauden kaupunki perustivat kirjallisuuspalkinnon vuonna 2001.  Palkinnon suuruus on 3 500 euroa. 

Ei kommentteja: