lauantai 23. maaliskuuta 2013

Vuorelan Karikko sai sittenkin ansionsa mukaan!

Aamulehden ja Tulenkantajien kirjakaupan ensimmäinen Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinnon voittaja on tänä iltana julkistettu. Ja voittajaksi ylsi kaikkien lasten- ja nuortenkirjapalkintoehdokkuuksien osalta käsittämättömästi tyystin katveeseen jäänyt Seita Vuorelan Karikko.
Palkintoraadin puheenjohtaja, palkinnon jakanut kirjailija Sofi Oksanen tosin sanoi - mielestäni hieman latistavasti ja nuortenkirjailijan statusta vähättelevästi – olevan harmillista, että Vuorela profiloituu nuorisokirjailijaksi.
"Karikko on ennen kaikkea romaani, sanoi Oksanen". 

Karikkohan on saanut takakanteensa kirjaston kaksoisluokituksen: sekä nuorille että aikuisille. Kirjailija itse sekoittaa kohderyhmäajattelua entisestään, sillä  Vuorela kutsuu kaikkia 2000-luvulla kirjoittamiaan romaaneija – Karikkoa, Viimaa ja Usvaa – lastenromaaneiksi! 
Hänen mielestään nykynuortenromaani manipuloi nuoria kuvittelemalla, että voisi tietää nuoren toiveet ja tarpeet jo ennalta. Lastenromaani antaa Vuorelan mielestä enemmän tilaa lukijan omalle ajattelulle!
Tulenkantaja-palkinto on suomalainen vuosittain jaettava 5 000 euron suuruinen vientikirjallisuuden palkinto, jonka tavoite on löytää edellisenä vuonna Suomessa ilmestynyt kaunokirjallinen teos, jolla on parhaat mahdollisuudet menestyä ulkomailla. Kilpailuun lasketaan mukaan kaikki kotimainen kaunokirjallisuus romaaneista runoihin ja esseisiin sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuteen.
Vuorela on erityisen hyvä kirjallinen mannekiini uudelle palkinnolle: hänen tuotantoaan on käännetty jo ranskaksi, italiaksi, englanniksi ja saksaksi. Romaani Viima sai vuonna 2011 ranskalaisen Pépites-palkinnon vuoden parhaana ranskan kielellä ilmestyneenä nuortenromaanina.  Vastaavaa menestystä voi povata myös Karikolle.Rouva Huu onnittelee lämpimästi Seita Vuorelaa.  Karikko on arvioitu  Lastenkirjahyllyssä  viime vuoden marraskuussa. 

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Huippujuttu! Karikko on parasta mainosta suomalaiselle kirjallisuudele. Onnea Seitalle ja hurjasti lisää menestystä maailmalla!

Toivottaa Sari P.

Raili M kirjoitti...

Samaa olen ihmetellyt palkintojen kohdalla: Miten Karikko on voitu ohittaa? Ehkä se vain on liian kaunis ja hyvä?

Rouva Huu kirjoitti...


Varmasti tämän romaanin yli ikä- ja lajirajojen menevä muoto on hämmentänyt erilaisia raateja: sitä ei ole osattu lukea ns. oikein.

Nykyisin kirjoitetaan paljon kirjoja, jotka leikittelevät erilaisilla lajityypeillä. Siri Kolu kutsui Kirjakori-seminaarissa näitä kirjoja osuvasti lajihybrideiksi.

Lapset ja nuoret ovat lukijoina nykyisin tavattoman notkeita ja ennakkoluulottomiakin.

Me aikuiset taidamme olla jäykkäniskaisempia vähänkin enemmän leikittelevän tai kokeilevan (lasten- ja nuorten)kirjallisuuden vastaanottajina...