torstai 11. huhtikuuta 2013

Reeta Aarniolle Kaarina Helakisa -palkinto


Otavan kirjasäätiö on hetki sitten julkistanut vuotuisten palkintojen saajat. Niiden joukossa on myös Reeta Aarnio, joka sai Kaarina Helakisa -palkinnon, suuruudeltaan 15 000 euroa. 

Aarnio (s. 1971) on kirjoittanut neliosaisen lasten fantasiasarjan, johon kuuluvat teokset Maan kätkemätVeden vanki,  Virvatulten vartijat ja vast ikään ilmestynyt Tuullien taikuri. 

Aarnio työskentelee äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana Helsingissä Aleksis Kiven peruskoulussa. Verrattuna vielä 1950–60-lukujen ammattikirjoon Aarnio on jo harvinaisuus lasten- ja nuortenkirjailijana toimiessaan kirjailijuuden ohella myös opetustyössä! Nyttemmin on sen sijaan hyvin yleistä, että lasten- ja nuortenkirjailija hankkii ansioita myös sanataidekoulun opettajana: etsimättä tulevat heti mieleen Markku Karpio ja Vilja-Tuulia Huotarinen

Palkintoperusteluissa sanotaan muun muassa seuraavaa:

Reeta Aarnio on ammentanut teoksiinsa vaikutteita suomalaisesta mytologiasta. Tuloksena on vahva, omaperäinen fantasiamaailma. Keskiössä on lapsi ja nuori, joka seikkailuun upotessaan ymmärtää jotain itsestään ja maailmasta. 


-- Lukija kykenee löytämään runsaasta henkilögalleriasta itselleen sopivan samastumiskohteen, olipa kyse sitten sanavalmiista Siristä, hitaasti lämpiävästä Eetusta, oikeudenmukaisesta Liinasta tai musiikin maailmaan sukeltavasta Violasta. Joukossa on voimaa, uskoo Aarnio ja todistaa sen viimeistään sarjan päättävässä Tuulien taikurin loppukohtauksessa, jossa lasten yhteistyö pelastaa pikkukaupungin uhkaavalta viholliselta.
Olen juuri edennyt vähän yli puolen välin Tuulien taikuria, joka kertoo  velhokoulua käyvien alakouluikäisten lasten taianomaisista edesottamuksista. Neljästä kirjasta on tiettävästi jo julkaistu myös yhteislaitos Maan, veden ja tulen väki.

On hienoa, että J. K. Rowlingin Harry Potterin rinnalle on saatu myös ehtaa kotikutoista lasten fantasiaa!  

Veden vanki  ja Virvatulten vartijat on arvosteltu Lastenkirjahyllyssä! Arvosteluihin pääsee suoraan teosten nimiä klikkaamalla. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
perustelut löytyvät täältä:
klikkaamalla pdf:ää sivuilla.

http://otavankirjasaatio.fi/otavan-kirjasaation-palkinnot/kaarina-helakisa-palkinto/

terveisin,
Kirsikka M.

Flora kirjoitti...

Huomasin sarjan neljännen osan kirjakaupassa ja sen rinnalla yhteisniteen. Sain kyllä vaikutelman, että yhteisniteessä olisi ollut vain kolme ensimmäistä kirjaa - jäänee lyhytikäiseksi laitokseksi? Aarnion sarja on ollut nyt 12-vuotiaan tyttäreni suuri suosikki, tätä neljättä osaa on odotettu ja toivottu pitkään!