perjantai 24. toukokuuta 2013

Kirjan reikien kautta aukeaa maaginen toinen todellisuus


Maria Sellier: Kurkista ja katso taidetta. 10 kuuluisaa maalausta. Suomentanut Tuomas Nevanlinna. 45 sivua. Nemo 2012.


Tässä oivallinen taidekasvatusrunokuvakirja viime vuodelta, todellinen helmi, arvioipa sitä sitten tekstin tai visuaalisen annin perusteella.Intensiivisesti katsova silmäpari herättää uteliaisuuden... Kuvitusta Marie Sellierin runokuvakirjaan Kurkista ja katso taidetta. 10 kuuluisaa maalausta, Nemo 2012.

... ja sivua kääntämällä paljastuu, että silmät kuuluvat Leonardo da Vincin Mona Lisalle! Kuvitusta Marie Sellierin runokuvakirjaan Kurkista ja katso taidetta. 10 kuuluisaa maalausta, Nemo 2012.


Kirjassa  edetään yksityiskohdista kokonaisuuteen:  erisuuruisin ympyrärajauksin herätetään aukeamalla lapsen kiinnostus taidehistorian kuuluisan maalauksen yksityiskohtaan. 

Maalaus paljastuu seuraavalla aukeamalla ja rajattu yksityiskohta onkin osa kokonaisuutta!

Tuomas Nevanlinnan arvatenkin hyvin  vapaasti mukaellen suomentamat runot tempaavat nekin mukaansa ja loppusilauksen tekee vielä vallaton taitto, joka antaa tekstin soljua, tempoilla, lainehtia tai muuttua tarpeen mukaan eri väriseksi.

Ja kirjan pedagogista käyttöarvoa lisää vielä sekin,  että sitä voi käyttää myös lukusanojen, numeroiden (1 – 10) ja värien oppimiseen.

Kokonaisuus on pelkistetty, freesi ja raikas. Taidekasvatuksen voi siis aloittaa tämän kirjan avulla jo leikki-ikäisen kanssa.Huomenna avautuu Iittalassa naivistisen taiteen perinteinen kesänäyttely, joka on saanut 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi huikaisevan nimen Tähtitaivas.

Mukana on jälleen monia tunnettuja suomalaisia naivistitaiteilijoita ja osa heistä, eli Petra Heikkilä, Raimo Huittinen, Seija Juva ja Kikka Nyrén, tunnetaan myös lastenkirjallisuuden kuvittajina.

Juhlavuoden kunniaksi mukana on myös erikoisvalikoima otsikolla Special guest stars, ja heidän joukossaan jo edesmennyt Alice Kaira, joka on kuvittanut Leena Laulajaisen kuvakirjan Tyttö ja valkoinen hevonen (Weilin+Göös 1985).  


Rouva Huu matkaa kylmää säätä uhmaten piakkoin näyttelyn avajaisiin, joissa on aina yhtä lämmin tunnelma!  

Ei kommentteja: