perjantai 24. toukokuuta 2013

Kuvittajien vuotuiset palkinnot kolmelleKuvittajat ry jakoi eilen Helsingissä Kiasmassa kolme vuotuista palkintoa.
Kieku-palkinto on elämäntyöpalkinto, ja sen sai Seppo Polameri (s. 1936). Raati luonnehti valintaansa seuraavasti:
Seppo Polameri on julkaissut urallaan satoja kirjankansia sekä kuvituksia noin 70 teokseen. Hän on tullut tunnetuksi erityisesti metsästys- ja kalastusaiheisista piirroksista ja maalauksista. 
Luonnontieteellisen keskusmuseon näyttelyiden seinämaalaukset ovat Polameren käsialaa. Polameren ilmaisuvoimainen, elävä viivankäyttö yhdistettynä tarkkaan ja anatomisesti oikeaoppiseen esittävyyteen on hämmästyttävä yhdistelmä. 
Polameri tavoittelee töissään spontaania ilmaisua ja kertoo pyrkivänsä toteuttamaan esittävät kuvansa abstraktia lähentelevällä tekniikalla.

Polameri on kuvittanut ainoastaan aikuisille suunnattuja kirjoja.
Kaiku-palkinto myönnetään taiteellisesta läpimurrosta ja sen sai Christer Nuutinen (s. 1971).

Lopullisen voittajan kolmesta ehdokkaasta valinnut sarjakuvataiteilija-kuvittaja-pilapiirtäjä Heikki Paakkanen perusteli seuraavasti:


Christer Nuutisen viitseliään yksityiskohtainen ja silti kepeän ilakoiva aiheen käsittelytapa tarjoaa runsaudessaan kuvanlukunautinnollisuutta ja iloa. Ahkeran kuvittaja-ammattilaisen ilmaisuskaalaan kuuluu myös tyylilajivaihteluihin yltävä monipuolisuus sekä oivaltavaa kuvituksellista kekseliäisyyttä ja hersyvää, lempeää huumoria. 
Christer Nuutinen on viime vuonna kuvittanut Marjut Hjeltin kirjan Veden valtiaat. Totta ja tarua (SKS). Ensi syksynä ilmestyy uusi Hjeltin ja Nuutisen yhteinen teos Maan väki. Totta ja tarua.

Kukko-palkinto jaetaan tietokirjan ja oppikirjan kuvittajalle ja sen sai Salla Savolainen (s. 1962).
Iloisen vekkulit kuvitukset osoittavat, että Salla ei ole vain taitava piirtäjä, vaan myös loistava taiteilija, jolla on erinomainen värituntemus. Hänen kuvituksensa eivät ole vain tekstin täydennystä vaan tuovat opetusmateriaaliin tärkeän lisäelementin, jolloin syntyy lopputulos 1+1=3. 
Savolainen aloitti kuvittajan uransa 1990-luvulla nimenomaan oppikirjan kuvittajana. Hän on kuvittanut mm. Tammen Kirjakuja-sarjaa ja Otavan Hei nyt lasketaan –sarjaa. Viime vuonna ilmestyi myös muotoilun juhlavuoden tietokuvakirja Hurraa helsinki, ikioma kaupunki (Tammi) yhdessä Karo Hämäläisen kanssa.

Kukin palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa. Lastenkirjahylly onnittelee lämpimästi kaikkia voittajia.

4 kommenttia:

atronii kirjoitti...

Sain tiedon Nuutisen saamasta palkinnosta SKS:n kustannusosaston sivuilta. Muistan hyvin kaksikon Kieku ja Kaiku.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Etsivätoimisto Jalka & Lamppu sattui olemaan juuri kirjapinon päällimmäisenä olohuoneemme pöydällä, joten tarkistin aavistukseni: sen on kuvittanut Liisa Kallio.

Aurinkoisia lopputoukokuun päiviä Rouva Huulle!

Blogisi uskollinen ystävä

Rouva Huu kirjoitti...
Atronii: Kieku ja Kaiku ovat ylivetoja!

Näiden kahden kukon edesottamukset ovat edelleen vallan käypää lukemista alakouluikäisille.

Kiitos anonyymille oikaisusta. Kyse olikin Eppu Nuotion lastenromaanin cd-versiosta, jonka tekemisessä kansallisbibliografian tietojen mukaan Nuutinen oli jotenkin osallisena. Liisa Kallio on tosiaan kuvittanut molemmat Etsivätoimisto Jalka & Lamppu -kirjat. Taisivat olla Kallion varhaisimpia lastenkirjakuvituksia!

Veden valtiaat on siis Christer Nuutisen ensimmäinen lasten tietokirjan kuvitus.

Anonyymi kirjoitti...

Salla Savolainen on lempparikuvittajani. Hän on myös tenhyt ihania Maikki-kirjoja ja miehensä (?) kanssa teoksen Milla ja pohjaton pyykkikori, josta olisi todellakin aika saada uusintapainos. Myös Savolaisen kuvittamista Xing-kirjoista pitäisi saada uusintapainos. Kaikki nämä teokset ovat olleet lasten suuria suosikkeja!

Hienoa, että juuri tämä ilmeikkyyden kuvittaja nro 1 palkittiin!