keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Pikkujämsän retrotyyli ja räväkkä kuvailmaisu poikivat Rudolf Koivu -palkinnon


Grafia ry on eilen myöntänyt Rudolf Koivu -lasten- ja nuortenkirjakuvituspalkinnon kuvittaja Matti Pikkujämsälle Kaiken maailman eläinsadut -kirjan kuvituksesta (toim. Katriina Kauppila, Otava 2011).


Palkintoperustelut:
Matti Pikkujämsä on luonut Kaiken maailman eläinsadut -kirjasta kauniin ja eheän teoksen. Pikkujämsän vahva ja tunnistettava tyyli luo teokselle intensiivisen ja voimakkaan sisäisen maailman. Kuvitus antaa kirjalle hohtoa, joka sytyttää tutut sadut uuteen hehkuun.
Sympaattiset ja luonteikkaat hahmot, huumori, herkulliset värit ja vaihtuvien miljöiden kekseliäät nyanssit ovat ammattilaisen kädenjälkeä, mutta samalla niistä välittyy sellainen tekemisen ilo ja rentous, joka sulattaa sydämen.
Pikkujämsä liikkuu notkeasti kuvituksen ja muotoilun perinteistä ammentaen. Hän saa aikaan nostalgista, mutta tässä ajassa voimakkaasti läsnä olevaa kuvitusta.
Klassinen ja pelkistetty taitto antaa tilaa kuville – kirjassa on hyvä rytmi ja tasapaino. Tämä on valmis lastenhuoneen klassikko!


Kaiken maailman eläinsatuja on arvioitu Lastenkirjahyllyssä.
Palkinto jaetaan joka toinen vuosi ja se on suuruudeltaan 10 000 euroa. 
Kilpailun tuomaristo halusi antaa tällä kertaa myös yhden kunniamaininnan. Sen sai Anna Härmälän kuvittama ja kirjoittama Du hör inte här, Beiron  (Schildts 2011). 
Tuomaristo arvosti Härmälän omaa tarinaa, teoksen rouheaa ja herkullista kuvitustyyliä sekä rohkeutta heittäytyä sarjakuvan ja kuvakirjan välimaastoon.

Kahdeksan kärkeen sijoittuivat myös nämä kuvittajat ja kuvitukset:
Linda Bondestam, Allan och Udo (teksti Minna Lindeberg), Söderströms 2011

Jani Ikonen, Karikko (teksti Seita Vuorela), WSOY 2012

Jussi Kaakinen, Taro ja taivaan vallat (teksti Timo Parvela), WSOY 2011

Réka Király & Marika Maijala, Lunta sataa, Lupo! WSOY 2012

Annastiina Mäkitalo, Vanhan Rauman Kirsti, Kiinnoste 2012

Camilla Pentti, Miss Milky Ray (teksti Leena Parkkinen), Teos 2011

Pirkko-Liisa Surojegin, Untu ja sydäntalven salaisuus (teksti Nora Surojegin), Otava 2012

Virpi Talvitie, Okko Oravan kaksi pesää (teksti Maisa Tonteri), Lasten Keskus 2011


Voittajateos, kunniamaininnan saaja sekä tuomariston muut kahdeksan kärkiehdokasta ovat nähtävillä Virka Galleriassa (Sofiankatu 1, Helsinki) osana Grafian Vuoden Huiput 2012 -näyttelyä 26.5.2013 saakka.


On hienoa, että Grafia ry noteeraa nykyisin myös nuortenkirjallisuuden kuvitukset! Jani Ikosen kuvitukset Seita Vuorelan romaaneihin ovat tähän mennessä olleet ainoita  asenteiden ja visuaalisen ilmeen uudistajia, mutta on todennäköistä, että kuvitukset tulevat varmasti tulevaisuudessa lisääntymään.
Rudolf Koivu -palkinnon tuomaristoon kuuluivat  kuvittaja Anne Vasko (puheenjohtaja)
, graafinen suunnittelija, kuvittaja Suvi-Tuuli Junttila, 
kuvittaja Ilja Karsikas,  lasten- ja nuortenkirjailija Timo Parvela, 
graafinen suunnittelija, kuvittaja Maria Wager sekä
 sihteerinä Katri Soramäki Grafia ry:stä.
Kuvittajat ry on myös huhtikuussa julkistanut Kaiku-kuvituspalkintofinalistien nimet, ja Pikkujämsä on sielläkin ehdolla Liisa Kallion,  Ilja Karsikkaan ja  Christer Nuutisen lisäksi.  
Kaiku-palkinto myönnetään läpimurron tehneelle kuvittajalle. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa. Palkinto julkistetaan Kiasmasn taidemuseossa  22. toukokuuta  ja samassa yhteydessä jaetaan myös Kieku-palkinto kuvittajakonkarille ja Kukko-palkinto tietokirjakuvittajalle.  

Kaikkien kolmen kuvituspalkinnon saajien kuvitusoriginaaleja on  esillä Helsingin rautatietorilla 23.5–1.6.2013. 

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Anna Härmälän Sinä et kuulu tänne, Beiron on yksi 5-vuotiaan lapseni suosikkikirja! Beironin kautta olemme käsitelleet itsetuntoa, sankaruutta, erilaisuutta sekä sitä tosiasiaa, miksi toiset ovat nopeampia juoksemaan kuin toiset. Ensimmäisellä lukukerralla kirja itketti niin lasta kuin äitiäkin.

Rouva Huu kirjoitti...

Hei anonyymi,

kiitos lukukokemuksen välittämisestä.

Kirja on arvioitu myös Lastenkirjahyllyssä, klikkaa kirjan nimeä, niin pääset suoraan arvioon.

Anonyymi kirjoitti...

Matti Pikkujämsän termiittikuva Jukka Itkosen Krokotiili hikoaa -runokirjassa sai aikaan sen, että alle 2-vuotiaan Aadan muurahaispelko katosi!