keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Nyt saa luvan kanssa vetkutella, tuumailevat Veikot yksimielisinäAnna Nuotio, Eppu Nuotio & Kristiina Louhi: Veikko ja Veikko lomalla. 27 sivua. Otava 2013.

Veikko ja Veikko on viime vuonna alkanut uusi kolmen sukupolven miesten mutkattomasta yhteiselosta kertova kirjasarja, jonka toinen osa Veikko ja Veikko lomalla ilmestyi loppukeväästä.

Viisivuotias Veikko asuu kahden isänsä kanssa. Äitiä ei mainita tekstissä sanallakaan ja viitteitä äidistä ei liioin löydy Kristiina Louhen kuvituksista. 

Näiltä osin kirja jatkaa kadonneiden äitien mysteerikirjojen perinnettä, jonka kiehtovin esimerkki on Gunilla Bergströmin Mikko Mallikas -sarja.

Ja povailen, että pikku-Veikon sänkitukkainen ja tatuoitu isä saa oitis monia faneja kuvakirjaa lukevista äideistä! On nimittäin vähän timmimmän oloinen tyyppi kuin Mikon piippua polttava ja olutta litkivä isä…

Pikku-Veikon isä antaa tyylinäytteen sujuvasta sukelluksesta. Erityishuomiota ansaitsevat tatuoinnit! Kristiina Louhen kuvitusta Eppu ja Anna Nuotion kuvakirjaan Veikko ja Veikko lomalla, Otava 2013.

Isän ja pikku-Veikon kesäloma on juuri alkanut. Isä haluaa kesämökille, mutta Veikon mielestä siellä tulee aika pitkäksi, jos ei ole leikkiseuraa. Niinpä poika päättää pyytää hyvää kaveriaan, samassa kerrostalossa asuvaa Veikko-setää, 78 v., mukaan mökille.

Hyvin vaivihkaa kuvakirja käsittelee myös vanhusten yksinäisyyttä ja pienten arjesta poikkeavien tapahtumien arvoa Veikko-sedän näkökulmasta:

”Minä en ole päässyt maalle moneen vuoteen! Jos vaan kyytiin sopii niin tämä poika on valmis”, Veikko-setä sanoo.
”Sovittu!” hihkaisee pikku-Veikko.

Lähtöön tulee pari viivästystä, mutta kesälomallahan kenelläkään ei ole kiire.

Kesäloman alkamisen kunniaksi isä ja poika ottavat aamulla rennosti ja makoilevat
pitkään sängyssä. Isällä on silmää sisustuksen suhteen ja viitseliäisyyttä riittää myös viherkasvien hoitoon! 
Kristiina Louhen kuvitusta Eppu ja Anna Nuotion kuvakirjaan
Veikko ja Veikko lomalla
, Otava 2013.  


Kristiina Louhen värikylläinen vesivärikuvitus pääsee oikeuksiinsa niin pikku-Veikon ja iso-Veikon kotimiljöön kuin mökkielämän aurinkoista auvoa  kuvattaessa. 

Kirjan taitto on miellyttävän levollinen. Lähes jokaisella aukeamalla on iso koko sivun kuva ja tekstisivuja elävöittävät pienet tekstiin niveltyvät detaljit.

Kesämökin työkaluverstas tarjoaa mahdollisuuden monenlaiseen puuhasteluun.
Veikko-setä opettaa pikku-Veikolle puukon käyttöä ja vuolee hänelle oman
kaarnaveneen! 
Kristiina Louhen kuvitusta Eppu ja Anna Nuotion kuvakirjaan
Veikko ja Veikko lomalla
, Otava 2013.  


Tapahtumakylläiseen päivään mahtuu onkimista, tupluureja ja kaarnaveneen vuolemista. Mutta sitten tuleekin äkkilähtö, mutta seuraavana päivänä palataan suojavarustuksen kera mökille uudelleen, isä lupaa.

Ja onneksi kaupungissakin voi nauttia kesälomasta!

Hyvää juhannusta kaikille Lastenkirjahyllyn lukijoille.


3 kommenttia:

bleue kirjoitti...

Tämä kirja oli mielenkiintoinen lukea ja kuvat toki vallan kiinnostavia. Muistelen etten itse fanittanut sitä loppua, kun ne ampiaiset "pilasivat" reissun- mutta käyhän sitä elämässä niinkin :)!
Vähäötökkäistä juhannusta!

Anonyymi kirjoitti...

Onko suomenkielistä kirjallisuutta kahden äidin perheistä? Meillä sattui sellainen ensimmäistä kertaa lähipiiriin, ja vaikka lasten mielestä se oli ihan normaalia, niin voisihan aihetta käsitellä kirjankin kautta, jos se sattuu mietityttämään.

Rouva Huu kirjoitti...

Ruotsissa on ilmestynyt Annette Lundborgin & Mimmi Tollerup-Grkovicin kuvakirja Malins mamma gifter sig med Lisa ja Bodil Sjöströmin & Åsa Öhrnin Trollen på Regnbågsbacken vuonna 1999.

Salla Simukan Tapio ja Moona -sarjassa Tapiolla on kaksi äitiä. Äskettäin Lastenkirjahyllyssä arvioidussa Johanna Hulkon Geoetsivät -sarjassa toisella päähenkilötytöllä on kaksi isää.

Simukan kirja on nuorille ja Hulkon lapsille ja varhaisnuorille.