keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Fiksuja vinkkejä itsenäistyvän nuoren budjetin laadintaan


Paul Mason & Mike Gordon: Ei raha puussa kasva! Opas ikioman talouden hoitoon. Suomentanut Terhi Leskinen. 48 sivua. Kustannus-Mäkelä 2011. Rouva Huun esikoinen on muuttamassa opiskelun perässä pian omilleen.

Tämä brittiläinen kuvatietokirja on pätevä johdatus itsenäistä elämää aloittavalle nuorelle.

Nuorten maksuhäiriöt ja velkaantumien ovat lisääntyvä ongelma, ja onkin ihme, ettei tällaista kuluttamiseen ja säästämiseen maalaisjärkisesti asennoituvaa tietokirjaa ole aiemmin Suomessa ilmestynyt. 

Aihepiiriin liittyvä novelli on ilmestynyt Terhi Rannelan novellikokoelmassa Yhden promillen juttuja (Otava 2012). Pelivelkoihin suistuvasta nuoresta kertoo myös Jukka Parkkisen Onnenpoika ja pelienkeli -nuortenromaani (WSOY 2000).

Kirja antaa yleistietoa rahan ja pankkien historiasta, mutta keskiössä on tehdä taloudenhoitoon liittyvät perustermit tutuiksi: tehdään selkoa budjetin laatimisesta, säästämisestä, lainan ottamisesta ja luottokortin eduista vaaroista. Luontevasti aikuistuvaa nuorta muistutetaan myös vapaaehtoisen eläkesäästämisen kauaskantoisista hyödyistä.  

Karttuvaa tietämystään voi lisäksi testata erilaisilla testeillä: onko omassa käytöksessä havaittavissa himotuhlaajan tai himosäästäjän piirteitä, vai onko suhde rahaan balanssissa? 

Kirjan perästä löytyy sanasto, ja sen perästä hyödyllisiä nettiosoitteita, joiden suomalaisesta päivityksestä on kiittäminen suomentaja Terhi Leskistä.

Toivottavasti tämä kirja on löytänyt tiensä jo yläkoulujen ja lukioiden oppimateriaaliksi.

Ei kommentteja: