tiistai 3. syyskuuta 2013

Haikeat hyvästit sympaattisille kaksospojille


Kirsti Kuronen: Kuituset ja äidin kirje. Kuvittanut Jaakko Katajamäki. 82 sivua. Karisto 2013. 
Karisto on hiljattain julistanut kirjoituskilpailun, jolla haetaan uusia lastenromaanisarjojen avauksia 8–12-vuotiaille lukijoille teemalla ”Perhe on paras”. Lisätietoa löytyy Kariston sivuilta. Kustantamon esikarsinnan perusteella valitaan tarjokkaista viisi finalistia, joista kirjavinkkari Marja-Leena Mäkelä päättää lopullisen voittajan. 


Kilpailukutsussa sanotaan:

Haemme elämänmakuisia tarinoita, joista löytyy arkipäivän iloja ja suruja, mutta kenties myös kommelluksia, jännitystä, seikkailua ja huulenheittoa. Tyyli ja tunnelma on vapaa, mutta tekstin tulee imaista lukija mukaansa ensi riveistä alkaen.

Karistolla on pitkät perinteet ahmimisikäisten lastenromaanien kustantajana: muistettakoon vaikkapa eri vuosikymmeniltä Anni Polvan Tiina-sarjaa, Sivar Ahlrudin Etsiväkaksoset-sarjaa tai Taru Mäkisen 4x -sarjaa. 

Kirsti Kurosen pienimmille koululaisille suunnattu Kuituset-sarja päättyy tähän neljänteen osaan ja niin ikään Anneli Kannon Futistyttö-sarja päättyi äskettäin. 
Kalle Veirton Henkka & Kivimutka -sarja jatkuu, mutta sankareita on kahden sijasta yksi uusimmassa osassa osalla Kivimutka ja pääkallonaama. Johanna Hulkon Geoetsivä-sarja on startannut alkuun tänä vuonna kahdella osalla. Hyvässä vedossa on edelleen myös Kirsi Pehkosen Hilla-sarja.

Kotimaisille uusille sarjoille on siis Kariston kustannusohjelmassa taas tilaa! Ja hyvä niin, sillä näyttää siltä, että isommat kustantamot ovat tahollaan vähentämässä sarjoittuneiden kotimaisten lastenromaanien määrää.

Kirjoituskilpailut ovat kustantajalle tavattoman työläitä järjestää, mutta hyvin tehty työ kiittää tekijäänsä vielä monenkin vuoden jälkeen. On myös kiinnostavaa nähdä, ottavatko kilpailuun osaa myös konkarikirjoittajat, vai saadaanko kentälle aivan uusia tekijöitä. 

Kirsti Kurosen Kuituset-sarjassa on seurattu täysorpojen kaksosten, ekaluokkalaisten Nuutin ja Niilon, vuodenkiertoa ja arkisia sattumuksia. Kaksoset ovat asuneet  isovanhempiensa luona siitä asti, kun vanhemmat kuolivat auto-onnettomuudessa. Epätavallinen järjestely on heille itselleen aivan luonnollinen, mutta ulkopuolisissa se aiheuttaa välillä hämmennystä.

  

Nuutti ja Niilo viettävät äitienpäivää tavanomaiseen tapaan, eli laulavat
mummulle ja vievät aamiaistarjottimen sänkyyn. Jaakko Katajamäen kuvitusta
Kirsti Kurosen lastenromaaniin Kuituset ja äidin kirje, Karisto 2013.Mummu ja pappa menevät kylpylään kuntoutukseen, ja sillä välin Nuutti ja Niilo asuvat tätinsä ja serkkujensa hoteissa. Pojat ihmettelevät suuren koulun humua ja hälinää, ja huomaavat oman kyläkoulunsa arvon ja työrauhan merkityksen.

Oman luokan kanssa valmistetaan kevätjuhlaan näytelmä Kultakutrista ja kolmesta karhusta  ja päästään lukemaan äidin teini-ikäisenä tekemää kirjettä haaveistaan ja unelmistaan aikuisena. Ja löytyyhän se Nuutin kadoksissa ollut ärräkin sananmukaisesti aika dramaattisella tavalla…

Kuronen kuvaa luontevasti poikien arkisia sattumuksia. Kiireetön yhdessä olo ja toinen toisensa arvostaminen ovat sarjan tukipilareita. 

Tällaisia konstailemattomia lapsen arjen kuvauksia tarvitaan koohotuskirjojen ja verbaalisen pikatykityksen vastapainoksi!

Ei kommentteja: