perjantai 4. heinäkuuta 2014

Kuvituskuva taipuu moneksi Tammisaaressa


By/ Kylä -näyttely Galleria Elverketissä Tammisaaren keskustassa, 3. elokuuta 2014 asti. Mukana yhdeksän suomenruotsalaista kuvittajaa: Malin Ahlsved, Linda Bondestam, Lena Frölander Ulf, Anna Härmälä, Maija Hurme, Veronica Lassenius, Åsa Lucander, Christel Rönns ja Kasper Strömman. Näyttelyn kuraattori Bo Haglund. Avoinna ti–su klo 11–17. Vapaa pääsy.

Näyttelyluettelo By. Toim. Maria Lassén-Seger. Suomennos Laura Ala-Kokko. Graafinen suunnittelu Piëtke Visser. 166 sivua. Pro Artibus-säätiö 2014.




Suomenruotsalainen kuvakirjallisuus ja kuvitustaide ovat hyvässä nosteessa sekä meillä että maailmalla. Sitä todistaa myös osaltaan suomenruotsalaisen Pro Artibus –säätiön tiloihin Tammisaareen koottu yhdeksän suomenruotsalaisen kuvittajan kuvitusnäyttely By/ Kylä, joka avautui jo toukokuussa. Näyttely jatkaa elokuun alun jälkeen myöhemmin syksyllä Frankfurtin kirjamessuille ja sen jälkeen vielä muualle Saksaan.

Lastenkirjan kuvitus on erityisen otollista materiaalia interaktiivisten näyttelyiden rakentamiseen. Jokaisen lastenkirjallisuuden ystävän pitäisi ainakin kerran elämässään käydä Tukholman Junibackenissa, Astrid Lindgrenin lastenkirjahahmojen ympärille luotuun lastenkirjaparatiisissa, jonka vaihtuvissa näyttelyissä myös muut ruotsalaiset rakastetut lastenkirjailijat ja kuvittajat pääsevät esille.

By/ Kylä -näyttely koostuu puukonteista, jotka toimivat samalla kätevästi rahtikontteina näyttelyä paikasta toiseen siirrettäessä. Konteista muodostuu taloja, joista tulee kuvitukselle ja leikille myönteinen eläväinen kyläyhteisö.
Rouva Huu vieraili näyttelyssä kuluvan viikon tiistaina aamupäivästä. 

Näyttelytila on pieni mutta juuri siksi intiimi ja houkuttaa varmasti lapsia viettämään yllätyksellisessä näyttelytilassa pidemmänkin tovin. 


 Christel Rönns on hauskasti levittänyt Det Vidunderliga ägget -kuvakirjansa
kuvitukset nukkekotimiljööksi. Oikealla näkyy vilaus Kasper Strömmanin virkamiestiikereistä. Kuva PHH.

Heti ovelta avautuu Christel Rönnsin Det vidunderliga ägget -kirjan inspiroima nukkekotitalo, jonka pihalla voi rakentaa hiekkalinnan. Vierellä kohoaa Linda Bondestamin kuvakirjahahmojen kansoittaman talon julkisivu, jonka toisella puolella voi katsoa yhdessä Pixonin poikien kanssa animaatiota televisiosta. Kasper ja Nora Strömmanin Tigerkontoret -kuvakirjan virkamiestiikerit näyttävät vilkuilevan vaivihkaa animaatiota.


Maija Hurmeen Undet täcket toimii komeasti myös isoon kokoon levitettynä.
Tämän unenomaisen maiseman äärellä lapsi voi myös kokeilla elämäänsä
sammakkona. Kuva PHH. 
 

Animaation tekijänä tunnetun Åsa Lucanderin löytötavaratoimistosta voi siirtyä hämyisään tunnelmaan Lena Frölander-Ulfin Mörkerboken -kirjan hahmojen äärelle takkatulen loimuun. Anna Härmälän Du hör inte här, Beiron ja Du bestämmer själv, Jori -kirjoista tutut koirahahmot loikoilevat hauskassa kylpyammesohvassa.  Maija Hurmeen Under täcket -kuvakirjan kuvitus levittäytyy isoksi kuvaseinämäksi.


Linda Bondestamin Pixonin pojat lempipuuhassaan 

televisiota katsomassa. Valokuva PHH. 


Veronica Lasseniuksen värikylläiset hahmot tunnetaan myös Pikku Kakkosen Fungi-lastenohjelmasta. Malin Ahlsved on tähän mennessä tehnyt käsittääkseni vapaata taidetta, herkkiä ja vertauskuvallisestikin avautuvia akvarellimaalauksia, mutta uskoisin että hänen siveltimen jälkensä taipuisi mainiosti myös kuvakirjoihin. Toiminnallisuutta löytyy kaikista taloista, ja löytämisen ilo on jätetty lapselle ilman aikuisen liiallista päältä ohjaamisen tunnetta.

Näyttelyä havainnollistaa hyvin tämä videopätkä

Kyläkävelyn jälkeen voi tutustua kaikkiin kuvitushahmoihin myös kuvakirjojen sivuilla. Kapeaan valoisaan aulatilaan on koottu heidän tuotantonsa selailtavaksi ja kirjoja sekä postikortteja voi ostaa myös näyttelyn pienestä galleriakaupasta.


Suurin osa näyttelyssä mukana olevien tekijöiden kuvakirjoista on myös suomennettu. Etualalla vasemmalla näyttelyjulkaisu. Valokuva PHH. 

On erityisen hienoa, että näyttelystä on koottu ulkoasultaankin hivelevän hieno julkaisu, jonka toimittamisesta ja kuvittajien esittelyistä on kiittäminen Maria Lassén-Segeriä. Kuvittajaesittelyissä kiinnittää huomiota se, että suuri osa kuvittajista on hankkinut oppinsa ulkomailta. 

Kuvitusnäytteille on annettu julkaisussa reilusti tilaa. Kuvittajien esittelyiden jälkeen lukijaa hemmotellaan vielä täysipainoisilla ja syvälle suomenruotsalaiseen kuvitukseen luotaavilla artikkeleilla, joita ovat kirjoittaneet Lassén-Segerin lisäksi Mia Österlund, Elina Druker, Sara Enholm Hielm ja Krister Uggeldahl. Näyttelyjulkaisun tekstit ovat ruotsiksi ja suomeksi, ja luetteloa on tietysti kansainväliseen valloitukseen painettu myös englanniksi ja saksaksi.

Suomenruotsalaisten kuvittajien lisäksi myös suomalaiset kuvittajat ansaitsisivat vastaavan esittelyn Frankfurtissa. By/ Kylä -näyttely on vaatinut useamman tulisieluisen entusiastin työpanoksen, kuten näyttelykirjan esipuheetkin todentavat. Taloudellisen turvan näyttelylle on antanut Pro Artibus –säätiö ja näyttelyjulkaisua ovat tukeneet myös Schildts & Söderströms ja FILI.

Rouva Huu suosittelee lämpimästi kaikkia lapsiperheitä ja kuvituksesta kiinnostuneita tekemään kesäretken Tammisaareen. 

 

Linda Bondstamin Gnatto pakpak -pahvikirjasta tuttu hämähäkki on viritetty näyttelyn maskotiksi kattoon. Valokuva PHH. 









  


5 kommenttia:

bleue kirjoitti...

Kuulostaa mahtavalta!

Rouva Huu kirjoitti...



Tammisaaren näyttely on epätyypillinen kuvitusnäyttely siinä mielessä, että siellä ei ole niinkään kuvitusoriginaaleja, vaan kuvituksista työstettyjä toiminnallisia, interaktiiviseen vuorovaikutukseen perustuvia "puuhaseiniä".

Anonyymi kirjoitti...

Video kertoi paljon. Lähteeköhän tämä näyttely mihinkään muualle? kysyy Anneli

Anonyymi kirjoitti...

Lisäys: siis täällä Suomessa. Frankfurtiinhan se jutun mukaan lähtee sekä muuallekin Saksaan.

Rouva Huu kirjoitti...


Suomessakin varmasti viriää kiinnostusta, mutta näyttely valloittaa tosiaan ensin Saksan maan.