torstai 11. joulukuuta 2014

11. luukku: ”Mustan joulun keskellä enkelit erottuvat selkeästi”


Tampereen yhteiskoulun lukio: Joulukirja, kuvittanut Leea Lakkala,  71 sivua. Tampereen yhteiskoulun lukion omakustanne 2013.


Nyt on syytä esitellä vähän erilainen joulukirja, ettei Lastenkirjahyllyn joulukirjakalenterin joulutunnelmointi äityisi vallan siirappiseksi.

Varhaisnuorille ja teini-ikäisille julkaistaan hyvin niukasti jouluteemaan linkittyvää kirjallisuutta. Siksi Tampereen yhteiskoulun lukion viime vuonna ilmestynyt Joulukirja-antologia on enemmän kuin tervetullut.

TYK on ilmaisutaitoon keskittynyt tamperelainen erikoislukio, jonka kirjoittamisen opettajana on toiminut myös lasten- ja nuortenkirjailija Asko Martinheimo. Nyttemmin luovan kirjoittamisen opettajana toimii kirjailija Vuokko Tolonen

Johdannossa Tolonen toteaa joulun olevan hyvä aihe myös kirjoittamisen harjoitteluun:

Oikein hyvä kirjoittaja ei kavahda edes sellaista aihetta kuin joulu. Hän kurkkaa Suomi 24-sivuille, selaa somea ja katsoo ikkunasta ulos. Voi olla, että siellä ei näy tähteä seimen yllä, mutta ehkä parvekkeen jouluvalot kuitenkin.

Annettuun aiheeseen on suhtauduttu kuin mihin tahansa kirjoitustehtävään: niinpä joulusta on kirjoitettu vaikkapa hyberbolan ja antiteesin käsitteiden kautta, tehty 140 kirjainmerkkiä sisältäviä twitter-novelleja, aforismeja ja perinteisiä novelleja.

Joulukirja-antologiassa on tekstejä yhteensä 39 lukiolaiselta.

Aiheiksi nousevat muun muassa kulutuskriittisyys, vanhojen jouluperinteiden parodiat, jouluruokien ylensyönti, joulun yltäkylläisyyden ja huono-osaisten joulun asettaminen räikeään ristiriitaan. 

Jouluinen perheidylli on näistä tunnelmapaloista kaukana, ja rähinän taustalla on isän sijasta usein myös äiti.

Realististen tekstien rinnalla on myös muutamia absurdeja tai fantasiaan kääntyviä tarinoita, esimerkiksi Mitro Yönsinen Ihmepoika,  Natalia Lääperin Joulu, Emilia Likolahden Ne hullut ja Venla Hannukselan Joulupakettilapsi.

11:nnen luukun otsikko on aforismi Riina Lappalaiselta.


Ei kommentteja: