keskiviikko 17. joulukuuta 2014

17. luukku: ”Punainen hiippalakki ikkunasta vilahtaa”

Tarja Lappalainen & Heikki Eklöf: Satutontun tarina. 28 sivua. Kvaliti 2014.
Ruotsissa kotitontuilla on Suomeen verraten paljon näkyvämpi asema joulunvietossa. Ruotsiin perustettiin ensimmäinen lapsille suunnattu joululehti Jultomten vuonna 1891. Sen esikuvana oli kuitenkin suomalaisen alakoulun opettajan Alli Trygg-Heleniuksen yhdessä Vera Hjeltin kanssa jo vuonna 1888 perustama Julhälsning-lehti, jonka idea tuli kahden naisen Englantiin ja Yhdysvaltoihin suuntautuneilta matkoilta.

Viktor Rydbergin laulunakin hyvin tunnettu ”Kotitonttu-runo”, (… jossa tonttu ei vain saa unta),  sekä satu Pikku-Villen seikkailuista jouluaattona ovat ruotsalaisen joulutonttukuvaston aatelia. Lastenkirjahyllyn ensimmäisessä luukussa esiteltiin moderni Ulf Starkin tonttusatu Suuren metsän joulu, jossa äkeä kotitonttu antaa huutia joulumielelle – huonoin tuloksin.

Tonttu Terävä on kuitenkin supi-suomalainen kotitonttu, jota keijukainen tulee eräänä päivän noutamaan. Tontulle on nimittäin varattu tärkeä tehtävä luoda maailmaan satuja:

Jos kuuntelet tarkkaan, 
niin saatat sinäkin kuulla, 
kun pihallasi narahtaa ja 
punainen hiippalalakki 
ikkunasta vilahtaa.
 


Heikki Eklöfin kotitonttu liikkuu idyllisissä
maalaismaisemissa.  Eklöfin kuvitusta Tarja Lappalaisen
kuvakirjaan Satutontun tarina (Kvaliti 2014).  

Rytmiltään välillä runolliseksikin yltyvän tekstin on tehnyt Tarja Lappalainen. Hän on kirjoittamisen maisteri, joka on työskennellyt sairaanhoitajana ja sosionomina. 
Heikki Eklöfin kuvitus on neliväriinen ja yksityiskohdiltaan välillä turhankin runsas. Parhaimpaan tunnelmointiin Eklöf yltää yksivärisissä viivapiirroksissaan. Kuvituksen taustoina käytetään vaaleaksi maalattua paneeliseinää, joka luo kirjaan sopivan rustiikin tunnelman. Eklöf on tehnyt Kartolle ja Paletille lukuisia postikortteja.
Salon lähellä Rekijoella toimiva Kvaliti luonnehtii itseän "uuden ajan kirjakustantamoksi, joka tarjoaa laadukkaat kovakantiset kirjat suoraan suoraan kuluttajalle kustantajan edullisilla hinnoilla, ilman välikäsiä".
Kvaliti markkinoi myös Mikko Kunnaksen Noksu ja päivän sää -kuvaäänikirjaa. Tässä Elisan kehittämässä formaatissa yhdistetään kuvitus ja kertojan ääni toisiinsa.  Kustantamon kautta on ilmestynyt tänä syksynä myös Mikko Kunnaksen sarjakuva-albumi Verokarhu.fi – verotuksen alkeet


Ei kommentteja: