maanantai 22. joulukuuta 2014

22. luukku: Hyvä selättää pahan jännittävässä joulutarinassa


Tiina Tikkanen & Satu Ilmonen: Joulun kivet. Kalenterisatu. 64 sivua. Omakustanne 2012. Taitto Mari Kivi.


Tässä vielä yksi 24 lukua sisältävä  joulukalenterikirja, jonka voi vallan mainiosti lukea myös sopivasti jännittävänä jatkokertomuksena joulun alla.

Tiina Tikkasen tarina tuo  muistumana mieleen Anni Swanin vanhan joulusadun Peikkojen joulu. Tonttulan ahkerat ja punaposkiset tontut ovat saaneet vastinparikseen menninkäiset, jotka eivät voi sietää joulua. Tontuilla ja Joulupukilla on hallussaan joulun kivet, jotka luovat loistaessaan joulumieltä ihmisten mieliin. Ketku kuningas menninkäisineen haluaa anastaa kivet omikseen, ja tontuilla on työ ja tekeminen kivien varjelemisessa.


Satu Ilmosen akvarellikuviutuksena syntyneet menninkäiset ovat oikeasti
aika hurjan näköisiä!! Ilmosen kuvitusta Tiina Tikkasen joulusatuun Joulun kivet (omakustanne 2012).
 

Joulun kivien taikaa ripottautui tupaan kuin tähtisade loihtien mieleen iloista odotusta ja lempeitä ajatuksia. Taika kiemurteli ulos avonaisesta ikkunasta näkymättömän savun lailla, sukelsi yli pihamaan, puikkelehti kuusten välissä ja kantojen yllä ja tarttui tuulen matkaan, joka lennätti sen yli niittyjen ja kukkuloiden ja alas korkean vuoren rinnettä synkän onkalon suulle ja siitä mahtavaan muhkuraiseen nenään, joka kuului itse menninkäisten kuninkaalle.
Tonttulassa valmistauduttiin tuomaan valoa pimeyden keskelle, mutta täällä valmisteltiin toisenlaista juhlaa. 
– Kummitusjuttuja ja hirviöitä, torahampaita ja hämähäkkejä, kuningas suunnitteli ja käännähteli innosta puhkuen valtaistuimellaan, joka oli koristeltu hiirten pääkalloilla.


Vaiherikkaiden seikkailuiden jälkeen Tonttulassa vietetään näin idylilstä jouluaattoa. Takana nojatuolissa Joulupukkikin voi jo lepuuttaa jalkojaan.  
Ilmosen kuvitusta Tiina Tikkasen joulusatuun Joulun kivet (omakustanne 2012). 
      


Juonessa on sopivasti jännitystä, kieli on suuhun sopivaa ja luvut ovat riittävän lyhyitä.

Tiina Tikkanen työskentelee toimittajana Opettaja-lehdessä.

Ei kommentteja: