keskiviikko 24. joulukuuta 2014

24. luukku: ”Tuoksuu ihan joululta”

24. luukku: Tytti Issakainen, Maisa Tonteri & Pekka Rahkonen: Atte ja Anna viettävät joulua. 39 sivua. Lasten Keskus  ja Kirjapaja 2014. Taitto Pekka Rahkonen.
Atte ja Anna –sarjassa on ilmestynyt jo kahdeksan osaa. Sarja johdattaa luterilaiseen uskoon ja kirkollisiin juhlaperinteisiin ja Tytti Issakaisen tietoa ja fiktiota yhdistävä konstailematon, selkeäkielinen tyyli sopii mielestäni erinomaisesti myös  Suomeen hiljattain muuttaneille johdatukseksi suomalaiseen arkeen ja juhlaan.

Atte ja Anna ovat 7-ja 5-vuotiaat sisarukset, joilla on vielä yksivuotias pikkuveli Matti. Nidotussa kirjasessa valmistellaan Aten ja Annan ja koko perheen voimin joulua, ja aloitetaan tietysti joulukalenterin ensimmäisen luukun avaamisesta. 

Sitten on vuorossa ensimmäisen adventtisunnuntain jumalanpalvelus. Kotiakin viritellään vähitelleen joulua varten, ja pihalle sytytetään pimeyttä torjumaan ulkovaloja. Anna haluaa rakentaa kotona oman seimiasetelman, ja sen somistamisessa
käytetään luovuutta ja kekseliäisyyttä. Pekka Rahkosen kuvitusta kuvatietokirjaan
Atte ja Anna viettävät joulua (Lasten Keskus ja Kirjapaja 2014).


Annan päiväkerhossa valmistellaan seimiasetelmaa ja kotiin päästyä Anna haluaa veljien kanssa rakentaa oman seimen, joka rakennetaan luovasti duplo-legopalikoista! 

Joulukortit askarrellaan tietysti itse. Anna suree niitä, jotka viettävät joulua ihan yksinään, ja tästä päästään luontevasti viemään jouluapua Pelastusarmeijan joulupataan. Kauneimpien joululaulujen tilaisuudessa Annan ja Aten mieleen tulevat myös köyhien maiden lapset, joille kerätään kolehti.Pekka Rahkosen kuvitus tavoittaa hienosti valossa kylpevän mutta lumettoman kaupunkimaiseman joulutunnelman. Atte ja Anna lahjoittavat Pelastusarmeijan
joulupataan siistejä pieneksi käyneitä vaatteita. 
Rahkosen kuvitusta kuvatietokirjaan 
Atte ja Anna viettävät joulua (Lasten Keskus ja Kirjapaja 2014).

Isän kanssa leivotaan joulupipareita, osallistutaan päiväkerhon joulujuhlaan. Ja sitten tuleekin jo jouluaatto ja koristellaan kuusi, kuunnellaan kun Suomen Turku julistaa joulurauhan, käydään hautausmaalla sytyttämässä kynttilä, luetaan jouluevankeliumi, syödään jouluateria… ja tuleehan se joulupukki vihdoin!

Vain yhtä jouluperinnettä jäin itse kaipaamaan: tämä viisihenkisen perheen perinteisiin joulusauna ei enää mahdu lainkaan!


Kirjan lopussa on Maisa Tonterin lasten vanhemmille suunnattu tieto-osuus.

Rouva Huu toivottaa Lastenkirjahyllystä kaikille lukijoilleen rentouttavaa joulun aikaa. 

Ei kommentteja: