lauantai 6. joulukuuta 2014

6. luukku: Suomen lippu hulmuaa iloisesti










Tuula Korolainen & Riitta Tulusto: Lasten oma vuosikirja. Kuvittanut Maija Hurme. 191 sivua, Lasten Keskus 2014.




Lasten tietokirjallisuudessa pureudutaan nykyisin moniin aihepiireihin, ja lasten vuotuistiedosta on vuosien mittaan  ilmestynyt useampiakin opuksia.

Aiempi suurponnistus tältä alueelta oli Kaarina Helakisan käynnistämä ja Helakisan odottamattoman kuoleman jälkeen Raili Mikkasen loppuun saattama Suomen lasten juhlakirja (Otava, 1999, kuv. Leena Lumme), josta saatiin pari vuotta sitten myös toinen, tarkistettu painos.

Tuula Korolaisen ja Riitta Tuluston Lasten oma vuosikirja tuo ajan vaateiden ja tarpeiden mukaisesti esiin myös monikulttuurisuusnäkökulman. Vuotuisjuhlien yhteydessä käsitellään myös muslimien Id-juhla, juutalaisten purim ja hanukka, venäläisten uuden vuoden juhla ja laskiainen ja kiinalaisten uusi vuosi. 

Maija Hurme on Lasten oman vuosikirjan kuvittajana tehnyt ison urakan
eikä akvarellitekniikka ei ole niitä joutuisimmin toteutettavia tekniikoita
nykykuvituksessa. Oikealla kerrotaan muslimien Id-juhlasta.  Hurmeen kuvitusta Tuula Korolaisen ja Riitta Tuluston Lasten omaan vuosikirjaan (Lasten Keskus 2014). 

Kirjassa on tuhdisti tietoa, mikä koituu sekä teoksen ansioksi että kompastuskiveksi. Teksti on ladottu tiuhaan ja pienellä kirjasimella. Lapsen on oltava todella kiinnostunut aiheesta, jotta jaksaa kirjaan paneutua.

Tekijät korostavat kuitenkin lapsinäkökulmaa: vuotuisjuhlien, kirkkopyhien ja liputuspäivien lisäksi käsittelynsä saavat myös muiden muassa lasten rakastama Halloween, maailman käsienpesupäivä, maailman eläintenpäivä, kansainvälinen nallepäivä ja museopäivä…

Ilmastonmuutoksenkin ansiosta huomiota saa myös autoton päivä.  Aikuinenkin kokee oppimisen iloa ja ahaa-elämyksiä. Rouva Huu ei ole koskaan kuullut esimerkiksi "venetsialaisten" vietosta, mikä tarkoittaa kesämökki- ja purjehduskauden päättämisen juhlaa elokuun lopulla!

Tekijäpari on saanut paljon ideoita päiväkotien ja koulujen opettajilta.

Tietotekstien kupeeseen on poimittu satuja, runoja ja tarinoita, jotka liittyvät kulloiseenkin teemapäivään. Uutta ja vanhaa lastenkirjallisuutta on haravoitu ansiokkaasti, mukana on vanhoja klassikkoja, mutta myös uudempia tarinoita ja kertomuksia, esimerkiksi Alexandra Salmeltalta ja Kreetta Onkelilta

Itsenäisyyspäivästä kertovassa osuudessa pääosassa on tietysti Suomen lippu.
Maija Hurmeen kuvitusta Tuula Korolaisen ja Riitta Tuluston 
Lasten omaan
vuosikirjaan
 (Lasten Keskus 2014). 

Yllättäen aineistoa kootessa kävi ilmi, että itsenäisyyspäivästä on kirjoitettu lastenkirjallisuutta hyvin vähän. Tuula Korolaisen tarina Lipusta, jonka sydän lepatti on julkaistu aiemmin Tammen kultaisessa lukemistossa 2002.

Akvarellikuvituksen kirjaa on toteuttanut Maija Hurme, jonka lapsihahmot ovat sympaattisia ja jollain vaikeasti määrittelemättömällä tavalla helposti lähestyttävän oloisia. 


Tällaisen runsaasti kuvitetun lastenkirjan visuaalistaminen ei olekaan mikään läpihuutojuttu kuvittajan työpöydällä: monien kuvien takaa löytyy monta tuntia taustatutkimusta. Yksityiskohdat ja kulttuuriset ominaispiirteet ja väriskaalat on oltava tismalleen oikein.

Ei kommentteja: