torstai 26. maaliskuuta 2015

Rosvoloille yhteisöllisyys on mammonaa tärkeämpää

Lastenelokuva Me Rosvolat. Ohjaus Marjut Komulainen. Käsikirjoitus Marjut Komulainen ja Melli Maikkula, perustuu Siri Kolun lastenromaaniin Me Rosvolat. Tuotanto Claes Olsson. Kinoproduction Oy. Pääosissa Ilona Huhta, Sirkku Ullgren, Mio Määttä, Lotta Lehtikari, Kari Väänänen ja Jussi Vatanen. K7. Ensi-ilta 27.3.2015.
Otavan ja Kinoproduction –tuotantoyhtiön vuonna 2009 järjestämä kilpailu, jolla etsittiin yhdistetyn lastenromaani- ja elokuvakirjoituskilpailun kautta uusia potentiaalisia tekstejä ja tekijöitä, ennakoi näin jälkiviisaasti katsottuna kaukonäköisesti nykytilannetta, jossa lastenkulttuurin menestys nivotaan entistä useammin moneen eri mediaan.

Elokuvarahoitus on Suomessa jähmeää ja kenties Me Rosvolat -elokuvan teko venyi siitäkin syystä alkuperäisiä suunnitelmia pidemmäksi prosessiksi. 

Onneksi kilpailun sattui voittamaan Siri Kolu, jolla oli arvatenkin takataskussaan jo lukuisia ideoita ensimmäisen Me Rosvolat –lastenromaanin jatko-osiksi.

Ilman Kolun jatko-osia lastenelokuvan lanseeraus yli viisi vuotta alkuteoksen ilmestymisen jälkeen olisi saattanut olla aika epätoivoista. Nykyisin kirjojen fanittaminen on lasten ja nuorten keskuudessa varsin lyhytaikaista: on entistä vaikeampi sitouttaa heitä pitkäksi aikaa samaan "tuotteeseen". Tämä aiheuttaa jatkuvasti päänvaivaa markkinoinnille. 

Marjut Komulaisen huomenna ensi-iltansa saava lastenelokuva Me Rosvolat yltää visuaalisesti ja tarinallisesti samaan anarkistiseen yhteiskuntakritiikkiin Siri Kolun alkuteoksen kanssa. Elokuvassa korostuu myös hauskasti ajankohtainen kierrätysteema: itselleen tarpeettomat rosvotut turhakkeet rosvoperhe laittaa kiertoon muille tarvitseville!

Viljan (Sirkku Ullgren) vanhemmat on kuvattu hyvin värittömiksi ja persoonaltaan haljuiksi hahmoiksi. Tosin onnelliseksi kääntyvässä lopussa Viljan tunnekylmä isäkin näyttää panevan jo arvoja enemmän kohdalleen. 

Rosvoloissa on sopivasti räyhäkkyyttä kontrastiksi Viljan steriilille ja jähmeälle ydinperheelle, joka pitää yhtä pikemminkin velvollisuudesta kuin rakkaudesta. 

Elokuvan kantavaksi teemaksi nouseekin epäsovinnaisen perheen lojaalisuus toisiaan kohtaan. Tarinan jäntevyyden kannalta on viisaasti zuumattu näkökulmaa rosvoremellyksen ohessa nimenmoaan Viljan ja rosvoperheen tyttären Helen väliseen, aluksi hyvinkin jännitteisen ja toisiaan kyräilevän suhteen kehittymiseen.

Sirkku Ullgren ja rosvo-Helen roolin näyttelevä Ilona Huhta tekevät kumpikin käsikirjoituksen ja tarinan puitteissa hyvät luonneroolit.

Ensimmäisestä Me Rosvolat -kirjasta on otettu elokuvan kupeeseen myös uusi painos elokuvakannella. 


Ei kommentteja: