maanantai 13. huhtikuuta 2015

Railakasta menoa mummon kanssa

Maria Kuutti: Anna ja Elvis kylpylässä, kuvittanut Katri Kirkkopelto, 111 sivua, Karisto 2014.

Maria Kuutti: Anna ja Elvis mummolassa, kuvittanut Katri Kirkkopelto, 109 sivua, Karisto 2015.
Kariston viime vuonna järjestämässä Perhe on paras -kirjoituskilpailussa etsittiin lastenromaanisarjan formuun sopivia uusia käsikirjoituksia. Kilpailu oli avoin myös entuudestaan lastenkirjailijoina tunnetuille, mutta ensimmäisen sijan nappasi kilpailussa Kangasniemellä asuva äidinkielenopettaja Maria Kuutti.

Lastenromaanikilpailu tuli totiseen tarpeeseen, sillä isommat kustantamot ovat vähentäneet lukutaidon alkuun sopivien arkipainotteisten lastenromaanien julkaisuja, sekä sarjoina että itsenäisinä teoksina.

Anna ja Elvis -sarjassa on yliampuvaa huumoria ja aikuisten kustannuksella nauramista. Ensimmäisessä osassa persoonallinen mummo rehevine muotoineen anastaa pääosan, ja mummolassa ollaan myös sarjan toisessa osassa. Huomionarvoista on, että kummassakin sarjan kirjassa hoopot aikuiset ovat päässeet myös kirjan kanteen!

8-vuotiaan Annan lähipiirissä sattuu ja tapahtuu. Perheen oli aikomus mennä yhdessä Italiaan lomamatkalle mutta isän epäonnisen nettipokerin pelaamisen takia matka vaihtuukin kylpylälomaksi Imatralla. 

Pettymyksestä selvittyään Anna mukautuu tilanteeseen ja löytää kylpylästä uuden ystävän, omalaatuisen Elviksen, jota ei ensin tunnista pojaksi lainkaan.


Maria Kuutti on lojaali lastenkirjailijakollegoilleen: Anna antaa kirjasarjassa lukuvinkkejä kotimaisesta ja käännetystä lastenkirjallisuudesta. Maininnan saavat Angry Birdsit, Veera Salmen Puluboi-kirjat, Tuula Kallioniemen Konsta-kirjat sekä Anders Jacobssonin & Sören Olssonin Lasse- ja Dav Pilkeyn Kapteeni Kalsari -kirjat.

Koohotus ja vauhdikkaan äkkikäänteinen kerronta lystikkäine väärinkäsityksineen on monien lukemaan opettelevien lastenromaanisarjojen vakiotavaraa. Näitä osin Anna ja Elvis -sarja jatkaa samalla linjalla.  Sarjan aloittavassa ensimmäisessä osassa takakannessa on ikäsuositus 7+, mutta toisesta osasta se puuttuu.

Katri Kirkkopellon ilmeikästä mustavalkoista kuvitusta olisi kernaasti saanut olla nykyistä enemmänkin. Kummastakin kirjasta löytyy myös Ilmari Kettusen piirroksia, joiden tekijänoikeudet kirjassa menevät Elviksen nimiin. 

Ei kommentteja: