maanantai 25. toukokuuta 2015

Viivana Virkagalleriaan, eli menovinkki alkavalle viikolle


Kuvittajat ry:n järjestämä Anna Emilia Laitisen, Nevakiven ja Kristiina Louhen kuvitusoriginaalien näyttely Helsingin kaupungintalon Virkagalleriassa  31.5.2015 asti. Näyttely avoinna  ma–pe 9-19 ja la–su 10-16. Vapaa pääsy.





Helsinkiläisille ja toki myös muilla paikkakunnilla asuville on taatusti taannoisen Tarinoiden puisto -hankkeen jälkeen tullut tutuksi Virkagalleria erinomaisena näyttelytilana Helsingin ydinkeskustassa.


Vielä tämän viikon on mahdollisuus nähdä Virkagallerian takaoikealle sijoitettuun näyttelytilaan koottu Kieku-, Kaiku- ja Kukko-palkittujen tekijöiden kuvitusnäyttely.

Kuvittajat ry:n jakama Kieku-palkinto annetaan kokeneelle, merkittävän elämäntyön tehneelle kuvittajalle. Tänä vuonna palkinnon sai Aino- ja Tomppa-kirjoistaan tunnettu kuvittaja ja kirjailija Kristiina Louhi.



Virkagallerian näyttelyssä Kristiina Louhen kuvitusoriginaaliseinä on
ymmärrettävästi Louhen uran pituuteenkin nähden monipuolisin niin
kuvitustekniikoiltaan kuin tyyleiltäänkin. Valokuva PHH

Virkagallerian näyttelyssä todentuu se, kuinka monipuolisesti Louhi hallitsee eri tekniikoita. Näyttelyssä on esillä mm. akvarelli-, guassi-, tempera- ja pastellitöitä.  

Nelivärisyys läpäisee nykyisin kauttaaltaan lastenkirjan kuvituksen, mutta Louhen originaalien ääressä kaipaa välillä takavuosien tapaan myös tarkkapiirteistä mustavalkoista tussi- ja lyijykynäpiirrosta palaavaksi.

Louhi on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta graafiseksi suunnittelijaksi.

Kaiku-palkinto annetaan kuvittajatulokkaalle. Anna Emilia Laitinen (s.1983) on lyhyessä ajassa noussut esiin useille eri alustoille tekevänä, kansainvälisesti verkostoituneena kuvittajana, jonka akvarellikuvituksissa raja ihmisen ja luonnon välillä hälventyy.



Anna Emilia Laitisen kuvitusoriginaaleista suurin osa on tehty italialaiseen
kuvakirjaan. Kuva PHH.

Virkagallerian näyttleyssä havainnollistuu mielestäni kiinnostavalla tavalla myös nuorten nykykuvittajien ja graafiselle alalle valmistuneiden monialaisuus. Siellä on esillä myös Laitisen muotoiluun tekemiä töitä: lasten vaatteita, paperituotesarjoja, astioita ja kodintekstiilejä. Kotimaisen median ja kustannustalojen lisäksi Laitisen töitä on julkaistu paljon ulkomailla. Hänen ensimmäinen kirjankuvituksensa on valmistunut italialaisen kirjailijan, Giovanna Zobolin,  tekstiin. Laitinen on valmistunut medianomiksi Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta.


Erillisessä vitriinissä on Laitisen muotoilutuotteita: astioita,
kodintekstiilejä ja paperitarvikkeita, joissa hempeät
kasviornamentit ovat  hallitsevia.Yläoikealla roikkuu
lastenvaatemalistoa, jota valiettavasti ei ole saatu Suomen
levitykseen – ainakaan vielä. Kuva PHH:

Tarkoitushakuista tahi pelkkää sattumaa, mutta tänä vuonna sekä Kuvittajat ry:n jakama Kaiku-palkinto että viime lauantaina jaettu Grafia ry:n Rudolf Koivu –palkinto annettiin kumpikin vasta hiljattain alalle tulleille tekijöille, joilla on vielä niukasti näyttöä lastenkirjakuvittajina.

Kuvituksen kentälle pyrkivät nuoret vastavalmistuneet tekijät kaipaavat eittämättä kannustusta ja myös taloudellista tukea entistä ammatilliselle identiteetilleen, jotta heillä olisi uskallusta jatkaa, vaikka kuvittajan asema on ajettu entistä tiukempaan taloudelliseen ahdinkoon tilausten vähentymisen ja sattumanvaraisuudenkin vuoksi. 

Kukko-palkinto myönnetään ansioituneelle oppi- ja tietokirjakuvittajalle. Tämän vuoden palkittu on Laila Nevakivi (s.1961), jonka kuvitukset tekevät kunniaa luonnon monimuotoisuudelle. 



Laila Nevakiven luontoaiheiset akvarellikuvitukset pääsevät originaaleina
paremmin oikeuksiinsa kuin kirjoissa, joissa osa väreistä mielestäni harmillisesti
sammuu. Kuva PHH:


Hän onnistuu tuomaan realistisiin luontokuvituksiin ilmeikkyyttä ja oikealla hetkellä myös sadunomaista tunnelmaa rohkealla värienkäytöllä sekä yllättävillä perspektiiviratkaisuilla ja sommitelmilla. 

Nevakivi on kuvittanut lukuisia oppikirjoja, runsaasti erilaista ympäristökasvatusmateriaalia sekä 13 lasten tieto- ja kuvakirjaa (esim. Minerva-kustantamon kautta ilmestyneet Miksi leppäkertulla on pilkut?, Lapsen oma luontokirja, Lapsen oma petokirja). Nevakivi on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta.

Kuvitusoriginaalien näyttelyssä katsoja voi hämmästyä kuvitusten toimimisesta myös ns. vapaana, kohteestaan irrotettuna taiteena. Monet suomalaiset lastenkirjakuvittajat myyvät myös toisinaan kuvitusoriginaalejaan. Rouva Huullakin on kotinsa ja työhuoneensa seinällä Kristiina Louhen, Salla Savolaisen, Virpi Talvitien ja Anne Vaskon kuvitusoriginaaleja.



Pöydän täydeltä kirjoja Kuvittajat ry:n Kieku-, Kaiku- ja
Kukko-palkituilta. Kuva PHH. 

Näyttelyssä on myös mahdollisuus lukea kirjoja, joihin kuvitusoriginaalit ovat päätyneet painettuna. Joskus on myös havainnollista huomata, että originaalien värit saattavat muuttua painoprosessin aikana huomattavasti. Toisinaan kuvittajat voivat huomioida tämän jo originaalien tehdessään ja varmistaa siten, että toivottu värisävy toistuu painettuna halutulla tavalla. 

Joskus painojälki tuottaa myös pettymyksen kuvittajalle itselleen, ja tähänkin asiaan auttaa rautainen ammattitaito.

Palkituista on tehty hienot, informatiiviset videot, jotka voi katsoa sekä täällä että Virkagallerian näyttelyssä. 





















Ei kommentteja: