maanantai 1. kesäkuuta 2015

Syksyn tulevan lasten- ja nuortenkirjasadon zuumailua, osa 1






Kustantajat ovat julkistaneet tulevan syksyn 2015 tarjonnan, joten on hyvä hetki vähän luodata uutuuksien ja kustannustalojen linjauksia. 
Lastenkirjahyllyn kaksiosaisessa katsauksessa annetaan pienemmille kustantamoille nyt etulyöntiasema, sillä niiden tarjonnasta löytyy monta kiinnostavaa uutuutta. Loppuviikosta käydään läpi kolmen ison kustantamon tulevaa tarjontaa.  
Tarjonnan monipuolisuuden ja nimekemääräisen runsauden puolesta Karisto yltää lastenkirjamyönteisimmäksi kustantamoksi. 
Uusien sarjojen avauksina kiinnostavat ruotsalaisten Katarina Ekstedtin & Thomas Olssonin tietokirjasarja lasten harrastuksista, Eetu pelaa jääkiekkoa,  ja Päivi Lukkarilan vast ikään ilmestynyt hevosaiheisen Jasmiina-sarjan avaus Ihana Panda. Monet Kariston suositut lasten- ja varhaisnuorten kotimaiset sarjat jatkuvat. 
Kotimaisia nuortenromaanejakin Karistolta tulee useampia. Ilahduttavaa on Katariina Romppaisen paluu nuortenkirjojen pariin pienen tauon jälkeen romaanilla Sori vaan, se on totuus. Seiskaluokkaa käyvä Senja yrittää salata kavereiltaan vähävaraisen perheensä tilannetta. 
Nuortenkirjadebyytin tekee porilainen kirjastonhoitaja Satu Mattila-Laine romaanillaan Parantola, joka yhdistää aikamatkailun 1930-luvulle, historiallisen nuortenromaanin genren ja päähenkilön eritysominaisuuden, epilepsian.
Käännöksien puolella iloinen yllätys on venäläisen Stanislav Vostokovin lastenromaani Frosjan talo. Jo on aikakin saada siivuja venäläisestä nykylastenkirjallisuudesta myös suomalaisten lukijoiden ulottuville! 
Karisto ilahduttaa myös kotimaisten kuvakirjojen osalta: Hannu Hirvosen & Virpi Pennan Pullopostia tietenkin puhuu painokkaasti luku- ja kirjoitustaidon puolesta. 
Mila Teräksen & Karoliina Pertamon Hämärinkäinen kehottaa pistämään kiireen syrjään. Aira Savisaaren & Hannamari Ruohosen Niilo nikkaroi -kuvakirjan voi ajatella kyseenalaistavan myös lasten kalliit harrastukset: Niilo ja isä nikkaroivat yhdessä jalkapallomaalin kodin pihaan. 
Julia Vuori on hypännyt Otavalta Lasten Keskuksen talliin kuvakirjallaan Tapiiri ja Hunaja, sillä aikaa kotona

Lasten Keskus luotaa edelleen eurooppalaista kuvakirjatarjontaa vakaalla ammattitaidolla, mutta haravoi sieltäkin nykyisin yksittäisten helmien sijasta enemmän kuvakirjasarjojen uusia osia. 

Lastenlyriikka on tärkeä osa lastenkirjallisuutta, mutta nyttemmin sen julkaisu näyttää jäävän entistä enemmän pienten kustantajien varaan. 

Johanna Venhon & Marjo Nygårdin Linnunmaitoa kainalokanoille keskittyy tunteisiin, Tuula Korolaisen toimittama ja Virpi Pennan kuvittama Ihan täysi tonttu! nimensä mukaisesti jouluun ja Jukka Itkosen & Matti Pikkujämsän Laulavat lenkkitossut liikuntaan. 

Lastenlyriikan kokoelmiltakin vaaditaan nykyisin selvästi trendikkäitä linjauksia ja tiettyä teeman varaan rakennettua sisältöä. Enää julkaisun takeeksi ei riitä sekasisältöinen kokoelma erilaisia riimejä.

Lasten Keskuksen jymy-yllätys käännösten osalta on australialaisen Shaun Tanin Etäisten kaupunkien asioita (alk. Tales from outer suburbia). Tan sai vuonna 2011 ALMA-palkinnon. Hienoa, että Lasten Keskuksella on vielä rohkeutta tehdä tämänkaltaisia (lasten)kulttuuritekoja! 

Jyväskylästä käsin toimiva Atenakin valtaa siivuja lastenkirjallisuudesta: kustantamo julkaisee rouva Huun iloksi heti alkusyksystä kaksi vuotta työn alla olleen Lue lapselle -opaskirjan 0-12-vuotiaiden lasten kirjallisuuskasvatuksesta sekä brittiläisen Matt Sewellin lasten tietokirjan Pöllöt, yöllisiä ystäviä ympäri maailman

Schildts ja Söderströms vaalii yhä omintakeisen suomenruotsalaisen lastenkirjallisuuden brandiä. Vauvarunous on arvossaan esikoistekijän Hanna Lundströmin sekä kuvittaja Maija Hurmeen runokirjassa Rassel prassel puss

Ruotsalaisen Åsa Mendel-Hartvigin ja suomalaisen Cara Knuutisen Siri flyttar till landet on helppolukuinen kirja, joka sopii kustantajan ennakkotiedon mukaan hyvin myös ääneen luettavaksi. 

Kustannusmaailman liikahduksista kertonee sekin, että Schildts & Söderströms on laventamassa lastenkirjallisuuden tonttiaan: suomenruotsalaisten tekijöiden kaartia täydentää nyt myös Riina Katajavuoren & Salla Savolaisen pikkulasten kuvakirja Pulmu keinuu.  

Minna Lindebergin & Linda Bondestamin perheenjäsenten loitontumista  toisistaan kuvaava Boggan och Kyösti Kekkonen herättää isoja odotuksia, ja toivon mukaan se saadaan pikimmiten myös suomeksi! Lindebergin kirjoissa on aina syvällinen sanoma ja / tai  terävää arkista lapsiperheen havainnointia.

Lastenkirjallisiin kuriositeetteihin kuuluu (tosin kustantamon aikuiskirjaosastoon luokiteltuna) Andrei Huhtalan & Sanna Manderin Punis, snadisti kuumottava stoori, joka kertoo klassisen Punahilkka-sadun stadin slangilla. Kirja ilmestyy myös Uudenkaarlepyyn murteella Peter Sandströmin käännöksenä.

Kulttuuritekoina voi vielä nostaa esille Stella Parlandin & Linda Bondestamin runokuvakirjasta Katastrofer och strofer om slummer och stoj otettavan uusintapainoksen, jolla kunnioitetaan Stella Parlandin (1974–2015) muistoa, sekä uusintapainokset Tove Janssonin kahdesta kuvakirjasta Den farliga resan ja Hur gick det sen? 


Käännöskuvakirjoihin ja kädentaitokirjoihin pitkälti keskittynyt Kustannus-Mäkelä  ilahduttaa sekin kotimaisilla esikoistekijöillä. Viveka Salon Vallilan sankarit Tero ja Tarmo vaikuttaa ennakkotietojen perusteella virkeältä lastenromaanilta.

Kalle Päätalon tutkijana aiemmin kunnostautunut Jenni Kirves ja Annika Hiltunen julkaisevat yhdessä Tervetuloa Rauhalaan -nimisen esikoiskuvakirjan, josta ei ennakkotietojen mukaan puutu sadunomaisiakaan elementtejä. 

Tittamari Marttisen & Marjo Nygårdin Riemukas metsäretki riimittelee sienistä. 

Sieniaiheiselle lastenkirjallisuudelle on yht´äkkiä tullut isommankin tatin mentävä rako: varhaisin kotimainen lasten sienikirja, Tuula Korolaisen & Riitta Tuluston Kantarelli sanoi Elli (kuv. Leena Lumme, Lasten Keskus), on jo 18 vuoden takaa, mutta viime vuonna ilmestyi peräti kaksi sieniteemaista lastenkirjaa Karistolta ja Kustannus-Mäkelältä, Julia Savtchenkon Salainen sienikirja sekä Jussa Lehtisen sarjaksi aiotun Lakkisakin avaus Pakkolasku.

Gummerus on siivonnut kotimaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden kokonaan listoiltaan ja keskittyy vastaisuudessa vain käännöksiin. Syksyn tapauksena voinee pitää Chris Riddellin Ada Gootti ja hiiren haamu -suomennosta, josta vastaavat Jaana Kapari-Jatta ja Kristiina Drews yhdessä. Riddell on myös kuvittanut teoksen. 


Saksalaisen Kerstin Gierin Uni-aikamatkatrilogiaa julkaistaan heti kahden osan verran, Lupaus kesäkuussa ja Vala lokakuussa. Lastenkirjallisuuden puolelta Gummerus pitää hengissä yhä uusin laitoksin Gösta Knuttsonin Pekka Töpöhäntä -kuvakirjoja.

Pienemmistä kustannuskentän toimijoista Minervaa voi onnitella Sanna Pelliccionin Onni-poika -kirjasarjasta. Äskettäin uutisoitiin sarjan käännösoikeuksien myymisestä Kiinaan! Syksyn uutuudessa Pelliccioni paneutuu jälleen tärkeään yhä pienempien lasten vanhempia askarruttavaan aiheeseen kuvakirjassa Onni-poika tykkää pelata.  

Bazar-kustantamo aloitti keväällä Eppu Nuotion & Aino Louhen Tämä vai tuo -nimisen kuvakirjasarjan, ja syksyn uutuuksista löytyy Berliinissä nykyisin asuvien Eppu Nuotion ja Sanna Iston sekä Sari Airolan jouluaiheinen kuvakirja Typy ja Tonttu.

Teoksen syksyssä ei ole lainkaan lastenkirjoja. Täytyy toivoa, että kyse ei ole kustantamon uusista linjauksista Teoksen keulakuvan, kustantamon perustaan ja legendaarisen kustannustoimittajan Silja Hiidenheimon kuoleman jälkeen. Hiidenheimolla oli – kaiken muun kirjallisuuden kupeessa – ymmärrystä myös lastenkirjoille. Äskettäin Teokselta ilmestynyt Tomi Kontion & Elina Warstan Koira nimeltään Kissa on kevään iloinen kuvakirjayllätys, kaikilla mahdollisilla kriteereillä mitattuna!

Kustannusyhdistyksen tilastojen perusteella lasten- ja nuortenkirjojen nimekemäärissä ei – vastoin monien tahojen ounailuja – ole tapahtunut järisyttäviä muutoksia. 

Kotimainen lastenkirjallisuuden osalta on korotusta viime vuoteen 4 prosentin verran ja kotimaisen nuortenkirjallisuuden puolella peräti 16 prosenttia, kun käännöksissä  laskua on lastenkirjojen osalta 6 ja nuortenkirjojen osalta peräti 27 prosentin verran. 

Uutuudet ja uudet painokset mukaan laskien lasten- ja nuortenkirjallisuuden viime vuoden vuotuinen nimekemäärä on yhä reippaasti yli tuhannen; tarkkaan laskettuna 1285 kappaletta.


8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
Haluaisin kysyä oletko lukenut mitään poro aiheisia lastenkirjoja? Olen ideoimassa lahjaa ulkomaille asuvalle kummipojalleni (1.5 v), ja haluaisin ostaa hänelle jonkun kirjan, jossa on poroja. Olen yrittänyt löytyy tietoa kirjasta Pikku Poron syntymäpäivä, mutta mitään ei ole tullut vastaan ja kirjakin ilmeisesti enää saatavilla vain verkkokaupoissa. Tiedätkö minkä ikäisille nuo Martti Lintusen kirjat ovat suunnattu?

Blogisi on mukava, ja lapsettomana kummitätinä saan täältä paljon ideoita kirjalahjoihin. Voisiko yksi kirjoitusaihe olla esimerkiksi kirjoista, jotka sopivat "kielenhuoltoon" ulkomailla asuville lapsille (esim. perheissä joissa toinen vanhemmista on suomalainen ja toinen ulkomaalainen)? :)

Teos kirjoitti...

"Täytyy toivoa, että kyse ei ole kustantamon uusista linjauksista Teoksen keulakuvan, kustantamon perustaan ja legendaarisen kustannustoimittajan Silja Hiidenheimon kuoleman jälkeen."

Ei toden totta ole. Siljan hengessä kustannustyötä tehdään, nyt ja aina. Teos on pienehkö talo, jossa yksittäiset vuodet voivat olla näennäisesti kovasti erilaisia, vaikka mistään linjan muutoksesta ei ole kyse. Etenkin vaikkapa lasten- ja nuortenkirjojen tai runouden suhteen, mitä keskimäärin vuodessa julkaisemme muutaman uuden tittelin. Riippuu muun muassa kirjailijoiden rytmistä ja muista töistä, koska jokin sovittu lastenkirja ilmestyy. Ei ole mitään sapluunaa, mikä pitää joka kevät/syksy täyttää. On sattumaa, ettei syksyyn 2015 osu yhtään lastenkirjaa. Tulossa on kuitenkin mm. jatkoa Juhani Känkäsen huisin hauskaan ja nokkelaan Apo Apponen -sarjaan.

Rouva Huu kirjoitti...


Anonyymi, joka etsi poroaiheisia lastenkirjoja:

Mainitsemasi Martti LIntusen kirjan lisäksi tulee etsimättä mieleen Hannu Tuomaisen animaatioelokuvanakin tunnetsta Niko-porosta kertovat kirjat, joita Gummerus on jullkaisssut 2008 ja 2009, sekä lastenromaanina että kuvakirjana.

Mietin vielä, jos jotain muuta tulee myöhemmin mieleen.


Teokselle lämmin kiitos vakuutuksesta, että kustantamo jatkaa linjakasta työtään myös lastenkirjallisuuden kustantajana!

Anonyymi kirjoitti...

Nyt en malta olla nostamatta omaa häntää. Olen kirjoittanut joulukirjan hieman ylivilkkaasta Pate-porosta, joka ryhtyy radiojuontajaksi ja pistää joulumusiikit uusiksi. Ilmestyy syksyllä.

http://www.karisto.fi/portal/suomi/kustannusliike/kirjat/?action=kirja&pid=2052

Anneli

Rouva Huu kirjoitti...



Mainio täydennys, Anneli, kyllä tämä Pate vähän jyskyttikin takaraivossani. Ja häntä se on porollakin!

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä onkin! Ja koska linkki ei näytä toimivan, laitan nimenkin: Radio Korvatunturi.
sama

Pikku Pia kirjoitti...

Kesänvillit kiitokseni Rva H:lle tulevan kauden uutuusvinkeistä ja pohdinnoista, joitten pohjalta on ennen pitkää luettava, katsottava & kunnostauduttava!

Untu ja sydäntalven salaisuus -kuvasaturomaanissa on sympaattinen luku pohjoisen porolauman kohtaamisesta <3

"Ja nyt kiipeän ensimmäiseen sopivaan puuhun ahmimaan tähänastisia"

Rouva Huu kirjoitti...



kiitos Pia kiitoksista ja porokirjavinkistä!


Nora ja Pirkko-Liisa Surojeginin Untu ja sydäntalven salaisuus on ilmestynyt Otavalta 2012, joten sitä voisi ehkä hyvällä onnella vielä löytääkin. Upea saturomaani uhkealla kuvituksella!

Kirja sopii erinomaisesti lapsen ja aikuisen ääneenlukuhetkiin.

Poroaiheinen kirjallisuus täydentyy hienosti.

Lisäksi voi vielä mainita pakahduttavan kauniin, kuolemaa elämän kiertokulun kautta lapselle ymmärrettävästi kuvaava Esko-Pekka ja Tuula Tiitisen kuvakirja Lintu ja poro (Tammi 1990), mutta sitä on varmaan turha etsiä enää kirjakaupasta.