keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Kaikille on joku


Essi Kummu & Marika Maijala: Puhelias Elias: Harjoituspusuja, 49 s., Tammi 2015.


Grethe Dirckinck-Holmfeld: Lasten ajatuksia rakkaudesta ja ystävistä, suom. Ulla Lempinen, 368 s., Gummerus 2015.Essi Kummun ja Marika Maijalan Eliaasta kertova lastenkirjasarja kunnioittaa lapsen taajaan vaihtuvia tunnetiloja. 

Edellisessä osassa työstettiin kaverin kaipuuta ja vanhempien erilleen muuttoa. Nyt on perhearki taas seesteisempää ja Elias voi keskittyä miettimään omia tuntojaan.


Kuvittaja Marika Maijala on mieltynyt pitkäraajaisiin ihmisiin ja pelkistettyihin, mutta silti visuaalisesti runsaisiin muotoihin. Maijalan kaikki ihmishahmot ovat poikkeuksellisen siroja ja sielukkaita. Ruumiin kieli, eleet, asennot ja ujot katseet sisältävät paljon latausta.  Maijalan kuvitusta Essi Kummun lastenkirjaan Puhelias Elias: harjoituspusuja (Tammi 2015).  


Aiemmin tytöt eivät ole aiheuttaneet pojalle ylimääräistä sydämentykytystä. 

Äiti aavistaa kuitenkin heti, mistä Eliaksen hämmennys johtuu, ja evästää poikaansa rakkauden sokkeloihin. "Kaikille on joku", vakuuttaa äiti Eliakselle, ja sanoo tämän varmasti myös osittain itselleen. 

Äiti on tutustunut Inariin, ja nauraa hänen kanssaan usein.

Tekstissä asiaan viitataan kevyemmin, mutta kuvitus todistaa, että suhde on jo pidemmällä:

Kun Maija on lähtenyt, äiti kertoo, että sillä välin kun Elias ja Inkeri olivat isän luona, he keittivät Inarin kanssa monta pannullista teetä ja istuivat tuntikausia pöydän ääressä. He lukivat toisilleen kirjoja ja puhuivat aikusiten asioita. 
Inari on äidin uusi ystävä. Hän asuu Turussa. Aina kun Inari on kylässä, melkein mikä tahansa naurattaa äitiä. Hän on alkanut kammata tukan auki, vaikka on pitänyt sitä aikaisemmin kiinni pompulalla. 


Rakastuneena Elias myös näkee lähipiirissäään hellyyden osoituksia tavallista herkemmin. Kuvassa äiti saattaa Inaria juna-asemalle. Marika Maijalan kuvitusta Essi Kummun lastenkirjaan Puhelias Elias: harjoituspusuja (Tammi 2015).
Lastenkirjoihin on ilmaantunut viime vuosien aikana uudenlaista intiimiyttä, jossa ei kainostella isojakaan tunnetiloja. Riitta Jalosen ja Kristiina Louhen Aatos ja Sofia -sarja on tässä ollut tienraivaajana.

Essi Kummu kirjoittaa Lasteni tarinassa (Tammi 2014)kuinka hän on entistä taipuvaisempi tekemään ”hyvää tekeviä kirjoja”: jokaisella kirjailijalla kirjoittamisen voima lähtee jostakin erityisestä tunteesta käsin.


Marika Maijalan liitukuvitus on konstailemattoman nostalginen. Henkilöiden eleisiin, asentoihin ja viipyileviin katseisiin on ladattu suuria tunteita. Raikkaat perusvärit nostattavat kesän maut kielelle ja auringon tunnun iholle. Parasta on sekä tekstistä että kuvista välittyvä kiireettömän joutenolon tunnelma.


Harjoituspusuja on kiinnostavalla tavalla perinteisistä sukupuolirooleista vapaa kuvakirja: myös Eliaksen leikki-ikäisen pikkusiskon ja tämän sydänystävän ystävyyteen mahtuu suuria tunteita ja herkkyyttä. Marika Maijalan kuvitusta Essi Kummun lastenkirjaan Puhelias Elias: Harjoituspusuja (Tammi 2015).
 Tanskalaisten 6-10-vuotiaiden lasten ajatukset rakkaudesta ja ystävyydestä ovat vähän eriparisia haaveellisen Eliaksen tuntojen kanssa. 

Elokuvien, television draama- ja saippuasarjojen ja mainonnan kliseet muokkaavat lasten käsitystä tosirakkaudesta melko lakoniseenkin suuntaan. "Rakkaus kestää siihen asti, että mennään naimisiin ja saadaan lapsia. Sitten se on loppu", toteaa 8-vuotias Lasse. 

7-vuotias Anna on sitä mieltä, että pitää olla vähintään viisi- tai neljävuotias voidakseen ryhtyä seurustelemaan.
 
                          Ei kommentteja: