torstai 17. joulukuuta 2015

17. luukku: Pakahduttavan kaunis lilliputtijoulu


Maria Malmström: Nukkekoti Väinölän joulu, 176 sivua, Tammi 2015.

Onnelin ja Annelin talvi, ohjaus Saara Cantell, levitys Nordisk Film, Pääosissa: Aava Merikanto, Lilja Lehto, Elina Knihtilä, Kiti Kokkonen, Jaakko Saariluoma, Johanna Af Schulten, Eija Ahvo, Samuli Vauramo, Inka Kallén, Joonas Saartamo, Anna-Leena Sipilä, Aleksis Koistinen ja Leena Uotila.  Ensi-ilta 9.10.2015. Kesto 1,20 h. Sallittu lapsille. 

Marjatta Kurenniemi: Onnelin ja Annelin talvi, 77 sivua, kuvitus Maija Karma + 15 sivun elokuvaliite, WSOY 2015.


Ensin varoitus.

Nukkekoti Väinölän joulu saattaa aiheuttaa jouluentusiastissa ahdistusta. Suurin syy on mittakaavassa.

Kirjan tekijä Maria Malmström tunnustautuu kirjan saatesanoissa jouluihmiseksi. 

Hän rakastaa joulun valmisteluja sekä oman perheen kesken että miniatyyrikoossa Väinölässä.


Pitäään myös nukkekodin lapsilla olla oma nukkekoti.
Siihenkin löytyy seikkaperäiset ohjeet ja kaavat. Maria Malmströmin
kuvitusta kirjaan Nukkekoti Väinölän joulu (Tammi 2015). 


Hajamielisempi Nukkekoti Väinölän joulu -kirjan selaaja voisi melkein kuvitella kirjan kertovan kenen tahansa jouluun valmistumisesta, mutta kenties monessa kuvassa näkyvät jättiläisen kädet palauttaisivat kuvien katsojan todellisuuteen. 

Mittasuhteena on siis nukkekotimaailman lilliputtikoko. Kaikki sievät, pienet ja aidontuntuiset leivonnaiset, lelut, joulukoristeet ovat koossa 1:10.


Seikkaperäisten ohjeiden lisäksi kirjassa on valmiita interiöörejä Väinölän
nukkekotiperheen joulun vietosta. Maria Malmströmin kuvitusta kirjaan
Nukkekoti Väinölän joulu (Tammi 2015). 


Maria Malmström on rouva Huun kotipitäjästä Tammelasta. Hänellä on myös  Nukkekoti Väinölä  -niminen blogi ja hän pitää myös erilaisia kursseja nukkekotiharrastajille. Väinölän perhe tunnetaan jo aiemmasta tekijänsä nukkekotikirjasta Nukkekoti Väinölän tapaan: nukkekodin huonekaluja ja pikkuesineitä (Tammi 2012).

Siviiliammatiltaan Malmström on tietokoneinsinööri, mikä voi jossain määrin selittää tätä hurahtamista: työ vaatii vastapainonsa.


Väinölän jouluun kuuluvat tietysti perinteiset suomalaiset joulukoristeet,
Tuomaanristi ja olkihimmeli, joihin kumpaankin on selkeät ohjeet. Maria
Malmströmin kuvitusta kirjaan Nukkekoti Väinölän joulu (Tammi 2015). 


Rouva Huu on kunnioituksesta aivan äimänä Väinölän nukkekodin joulunvieton yksityiskohtia katsoessaan. 

Huun perheessä usein toistuva lausahdus ”Kaikkia meitä hassuttaa, kutakin tavallaan”, pätee mitä suurimmassa määrin tähän taiteenlajiin!

Sekä kirjan että elokuvan suloisessa loppukohtauksessa Onneli ja 
pääsevät mukaan Vaaksanheimojen pikkujoulun viettoon. Maija Karman 
kuvitusta Marjatta Kurenniemen saturomaaniin Onnelin ja Annelin talvi. Ilman mitään aasinsiltoja on perusteltua viitata  Onnelin ja Annelin talvi -elokuvaan, sillä siinä kerrotaan Onnelin ja Annelin kotiin muuttavasta Vaaksanheimon perheestä. Perhe majoittuu tyttöjen nukkekotiin ja nukkekodin interiöörit, huonekalut ja pikkuesineet ovat Maria Malmströmin valmistamia. Haastetta on lisännyt se, että Tapiovaaran keinutuoli, Lokki-valaisin ja muut detaljit on pitänyt olla identtisiä materiaalin tunnultaan ja väritykseltään normaalikokoisten vastineiden rinnalla!  

Malmströmin kohtaamista haasteista voi lukea mielenkiintoisen haastattelun Yleisradion sivuilta.  

Onneli ja Anneli kurkistavat Vaaksanheimon perheen nukkekoti-idylliin.
Malla Hukkasen valokuva; copyright Zodiak Finland. Onnelin ja Annelin talvi -kirjaan 

(WSOY 2015) sisältyy kuvaliite Saara Cantellin Onnelin ja Annelin talvi -elokuvasta.   
Olin eilen katsomassa elokuvan, ja kieltämättä pikkutyttöjen kotileikin lumo oli säilynyt myös tässä jatko-osassa. Elokuva on tehty melko uskollisesti ja pieteetillä Marjatta Kurenniemen alkuperäisen lastenromaanin käänteille. Ja koon vaihdoksilla leikittely toi kaikesta teknisestä kikkailustaan huolimatta elokuvaankin hauskan nonsense-säväyksen, mikä tosin kirjassa lumoaa enemmän.

Hyvin viitteellisesti elokuvaan oli upotettu lähimmäisrakkauden ja pienistä välittämisen eetosta, jonka tahtoessaan voi linkittää myös juuri nyt ajankohtaiseen pakolaiskeskusteluun. 

Ainoa, mikä särähti korvaan oli lopputekstien yhteyteen nivottu Pave Maijasen Pidä huolta -kappale, joka ei millään muotoa rimmannut Onnelin ja Annelin onnelan kanssa.Marjatta Kurenniemen lastenromaani Onnelin ja Annelin talvi on ollut Lastenkirjahyllyn joulukirjakalenterissa kolme vuotta sitten. 

WSOY on Saara Cantellin elokuvan kunniaksi julkaissut myös tästä jatko-osasta nyt uuden elokuvakannella varustetun uuden painoksen. 

Ei kommentteja: