sunnuntai 20. joulukuuta 2015

20. luukku: Maailman viisain pieni aasiGunhild Sehlin: Marian pieni aasi, kuvittanut Olle Poignant, 119 sivua, suomentanut Aila Meriluoto, WSOY 1964.

Gunhild Sehlin: Pieni aasi ja lapsi , kuvittanut Olle Poignant, 127 sivua, suomentanut Aila Järnefelt, WSOY 1982.
Nämä kaksi vanhempaa kuriositeettia löytyivät Tampereen Sampolan lähikirjaston lastenosaston joulukirjahyllystä ja pakkohan ne on esitellä.

Ruotsalaiset lastenromaanit kertovat Nasaretissa asuvista Joosefista ja Mariasta. Maria odottaa lasta ja Joosef haluaisi helpottaa Marian uurastusta ja hankkii perheelle aasin.

Rikas kauppias myy aasin Joosefille halvalla, sillä aasi on vikuripää ja vähän nukkavieru eikä osaa käyttäytyä alhaisen arvonsa mukaisesti.

Maria rakastaa aasia ja siitä tulee Marian uskottu palvelija. Aasi auttaa perhettä myös Beetlehemissä ja johdattaa sopivaan talliin. Ja kun kuningas Herodes aloittaa vainonsa juuri syntynyttä Jeesus-lasta kohtaan, niin silloinkin aasi pelastaa monesta pälkähästä.

Olle Poignantin tussipiirrokset ovat tarkkapiirteisiä ja niistä henkii sama 
hartaus kuin tekstistäkin. Poignantin kuvitusta Gunhild Sehlinin lastenromaaniin
 Pieni aasi ja lapsi (WSOY 1964).
  


Näissä viehättävissä kirjoissa eläimet puhuvat ja huudahtelevat tämän tästä. Tyyli on arkinen, mutta silti ylevä.

Gunhild Sehliniltä on suomennettu myös kuvakirja Beetlehemin tyttö ja Jeesus-lapsi (Kirjaneliö 1973), jonka valokuvakuvitus on Karin ja Henry Pederbyn.


Suomen Lähetysseura on julkaissut vuonna 2016 Marian pienestä aasista Eeva Moritzin uudelleen kuvittaman laitoksen. 

Muokattu 17.2.2017

3 kommenttia:

Pikku Pia kirjoitti...

Viehättävää! Ovatko kyseessä aloitus- ja jatko-osat? Vai saman romaanin aiempi ja myöhempi, ehken laajennettu käännösversio?

Rouva Huu kirjoitti...Kyllä nämä ovat teospari. Alkuteokset näkyvät olevan jo 1960-luvulta, mutta toisen osan suomennoksessa on syystä tai toisesta noinkin iso viive. Kiinnostavaa on sekin, että Ruotsin kansallisbibliografian mukaan näistä kirjoista on otettu vielä 2000-luvunkin puolella uusintapainoksia!

Pikku Pia kirjoitti...

Täytyy tutustua. Eläimen & luonnon näkökulmien esille tuominen tässä yhteydessä on tuoretta..!