perjantai 4. joulukuuta 2015

4. luukku: Joulurauhan raivaajille joka päivälle yksi joulurunoTuula Korolainen (toim.): Ihan täysi tonttu! Kuvittanut Virpi Penna, 39 sivua, Lasten Keskus 2015.


Kirjan muotoon sommiteltuja joulukalentereita ilmestyy aika ajoin. Ideana on siis lukea joka päivä yksi luku tai tämän kirjan tapauksessa yksi runo, ja näin joulun odotuskin sujuu kuin huomaamatta.

Lastenkirjahyllyssä on aiemmin esitelty Tuutikki Tolosen ja Liisa Kallion Joulusatuja (Tammi 2013) sekä Sylvie de Mathuisielulx´n  & Mayana Itoizin 24 tarinaa. Matkalla jouluun.  (Vau-kirjat 2012).

Tämän kirjan joulurunot ovat debytoineet jo viime vuonna Pro Lastenkirjallisuus -yhdistyksen Tarinoiden puisto- tapahtuman yhteydessä.

Suomalaisilta lastenlyyrikoilta tilattiin uusia jouluaiheisia runoja, jotka luettiin ääneen Helsingin Virkagalleriassa joulukuun ensimmäisestä jouluaattoon asti.

Mukana kokoelmassa ovat Hannele Huovi, Jukka Itkonen, Tuula Korolainen, Eppu Nuotio, Jukka Parkkinen, Pia Perkiö, Kaija Pispa ja Annika Sandelin.

Mukana on roolirunoja, joissa kerrotaan joulutonttujen erilaisista toimista. Pia Perkiön Siivoojatonttu on erikoistunut Tonttulan siivoamiseen ja Jukka Parkkisen Onttu-tonttu on lypsäjätonttu.

Pia Perkiön runossa kerrotaan ujosta joulupukista, joka vähän nolostelee kainouttaan.
Kuvituskuvassa pukki on piiloutunut aattoillan tohinoita kaappiin.
Virpi Pennan kuvitusta runokirjaan Ihan täysi tonttu (Lasten Keskus 2015). 


Jukka Parkkinen ei olekaan hetkeen kunnostautunut lastenrunojen alueella. Moni muistaa hänen nasevat riiminsä mm. Kalevi Korppi -kirjoista. 

Jukka Itkonen ja Hannele Huovi esittäytyvät kokoelmassa hyvin tunnistettavan omaleimaisen lastenlyriikan taitajina: Itkonen velmuilevana havainnoitsijana ja Huovi herkkänä tunnelman tavoittajana, mm. runossa Jouluyö.

Kaija Pispan runoissa muistutetaan myös joulun kristillisestä sanomasta:

– – Oi, salaisuuden verho avataan!
Maria-äiti katsoo lastaan.
Pieni poika syntyy maailmaan,
enkelit ottavat sen vastaan. – –


Pispan runossa Joululahja puhutaan myös ”joulurauhan raivaamisesta” ja Eppu Nuotion Perhejoulu-runossa ei kaihdeta jouluangstinkaan esille tuomista. 

Hermostuneet äidit, kiireiset isät ja ylikierroksilla käyvät lapset rauhoittuvat lopulta joululaulun, hyasintin tuoksun, kulkusen ja tyynnyttävän yhdessäolon avulla.

Moderneissa joulurunoissa mainitaan myös sotku ja palaneet piparkakut. Virpi Pennan kuvitusta runokirjaan Ihan täysi tonttu! (Lasten Keskus 2015).  


Todelliseen tarpeeseen tulee Annika Sandelinin runo Suomen lipusta, joka löytyy kirjasta sekä alkuperäisenä ruotsinkielisenä että Tuula Korolaisen suomennoksena.

Runossa muistutetaan, että

– –  Ulos kaiken maailman ääriin 
Pitää avata ikkunat 
Kuin Saarijärven Paavo 
me leipämme jaetaan 
mutta naapurin lisäksi muita 
me hädässä autetaan. 

Tuula Korolaisen Ciao, Lucia -runossa lähestytään mutkattomasti marttyyrikuoleman kokenutta Lucia-neitoa ja kerrataan tytön keskeiset vaiheet lapsentajuisessa muodossa.

Virpi Penna on taitava, ilmeikkäitä eläin- ja ihmishahmoja luova kuvittaja, jonka kuvituskuvat asettuvat – Pennan oman taitonkin ansiosta – levollisesti aukeamille.  Lapsen riemuksi jokaiselle aukeamalle on piilotettu kunkin päivän numero löydettäväksi.  

Ei kommentteja: